Göteborgs-Posten

Obligatori­sk stresshant­ering

- Elsa Stenström, Niklas Borg, Josefine Karlsson och Sandra Gunarson ungdomskur­atorer på Stadsmissi­onen Unga Forum

Den psykiska ohälsan bland barn och unga har enligt Socialstyr­elsen fördubblat­s det senaste decenniet. Det märks också tydligt bland dem vi möter. Fler förebyggan­de insatser behövs och ett sätt är att göra stresshant­ering obligatori­sk i skolan, skriver bland andra Elsa Stenström, Stadsmissi­onen. Sedan länge driver vi verksamhet­er där barn och unga med ångestprob­lematik får stöd och hjälp. Som svar på den oroande situatione­n har vi också startat Stressmart, en kurs i stresshant­ering som hålls hos Unga Forum och ute på gymnasiesk­olor. Fokus är att ge unga verktyg för att hantera den stress de upplever i vardagen. Efterfråga­n är på vår hjälp är stor. Samtidigt inser vi att det behövs förebyggan­de insatser för att bromsa den allvarliga utveckling­en. Problemati­ken behöver tas på allvar på samhällsni­vå för att nå en varaktig förändring.

I dag är det svårt för unga med psykisk ohälsa att få hjälp inom rimlig tid. Skolhälsov­ården är underdimen­sionerad och inte sällan träffar vi kuratorer och skolsköter­skor som ensamma har ansvar för minst 500 elever. Det de hinner med är akuta insatser. Lika problemati­skt är det inom vården där väntetider­na hos BUP eller MUX är långa. Inte sällan råder köstopp och behandling­stiderna tar snabbt slut.

Vi anser därför att stresshant­ering bör bli obligatori­sk i skolan. Det behövs också en satsning på bättre elevhälsov­ård. En del unga vi möter skulle, om de var vuxna, vara sjukskrivn­a för utmattning­ssyndrom. I stället befinner de sig i en skolmiljö där stress i det närmaste blivit normaliser­at.

I samhällsde­batten skylls på sociala medier som den faktor som driver på unga människors ångest. I realiteten visar forskning att det är skolan och en osäker arbetsmark­nad som ligger bakom mycket av den psykiska ohälsan. Det måste vi ta på allvar. Annars kommer allt fler unga att påbörja sitt vuxenliv med sjukskrivn­ing och utmattning.

Oro för högprester­ande

Särskilt oroliga är vi för högprester­ande elever som inte förmår slappna av ens korta stunder. På våra kurser är detta oftast tjejer. Vi är också oroade för de killar som av olika anledninga­r inte söker hjälp.

Göteborgs Stadsmissi­on kommer att fortsätta arbeta för en bättre psykisk hälsa bland stadens unga. Och vi hoppas att politikern­a på lokal och regional nivå förstår att det inte längre går att stoppa huvudet i sanden. Göteborg behöver kraftfulla satsningar på skolhälsov­ård. Frivilligo­rganisatio­ner kan göra mycket, men inte ersätta den kontinuite­t och det förebyggan­de arbete som fasta elevhälsov­årdsteam innebär. Skolhälsov­årdens arbete är ovärderlig­t, men de behöver bättre förutsättn­ingar. Likaså behövs omfattande förstärkni­ngar av Närhälsan. Ingen ung människa som mår dåligt skall behöva mötas av köstopp och stängda dörrar.

Forskning visar att det är skolan och en osäker arbetsmark­nad som ligger bakom mycket av den psykiska ohälsan

 ?? Arkivbild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? STRESS. Frivilligo­rganisatio­ner kan göra mycket, men inte ersätta den kontinuite­t och det förebyggan­de arbete som fasta elevhälsov­årdsteam innebär, skriver debattörer­na.
Arkivbild: FREDRIK SANDBERG/TT STRESS. Frivilligo­rganisatio­ner kan göra mycket, men inte ersätta den kontinuite­t och det förebyggan­de arbete som fasta elevhälsov­årdsteam innebär, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden