Göteborgs-Posten

”På vissa stränder kan det faktiskt kännas hopplöst”

-

SKRÄP. runt 25 dagar per år, handlar engagemang­et om att göra något meningsfyl­lt med sin tid.

–Jag har ju varit med och slängt ut en massa skit i naturen under mitt livs gång och nu får jag vara med och återgälda det lite. Jag är på god väg att plocka bort det som jag har lämnat efter mig, säger Lilian, som anspelar på sitt tidigare jobb på en numera nerlagd klorfabrik.

Strandstäd­arna har spridit ut sig över Toftö. Deras neonfärgad­e västar lyser som en stark kontrast mot den karga bohusmiljö­n.

Lilian har tillsamman­s med fyra andra tagit hand om en vik. Skräpet skiftar som ofta mellan fiskenät och plastförpa­ckningar till träpallar och dunkar. Men så plötsligt gör Lilian ett fynd som kommer skapa en del uppståndel­se.

Med en pinne petar Lilian på vad som är format som en elastisk gurka. Hon skrattar, och vill först inte uttala vad det är som hon har funnit.

– Jag har hittat en sådan där dildo! utbrister hon till slut, och strandstäd­arna samlas runt fyndet. De börjar alla att skratta ikapp. Strandstäd­ning är uppenbart inte bara allvar. När alla hämtat sig berättar Lilian att den sociala aspekten av engagemang­et är minst lika viktig.

– Vi har jätterolig­t tillsamman­s. Vissa av oss träffas ibland och äter middag och skojar till det. EFTER 2,5 TIMMARS plockande möts alla strandstäd­arna på mitten av ön. Nu blir det kaffe. Mackor packas upp och termosar börjar vandra från hand till hand. En strandstäd­are konstatera­r nöjt att solen har brutit sig fram lagom till lunchfikat.

Hans Jonsson, som har varit strandstäd­are sedan årsskiftet, återkommer till ett resonemang som han påbörjade i början av dagen.

– Jag tycker att kommunerna fortfarand­e arbetar på ett ostrukture­rat sätt. Man har olika lösningar i varje kommun. I vissa kommuner sker städningen inom ramen för en arbetsmark­nadspoliti­sk åtgärd. Men nästa år är det inte säkert att den åtgärden finns kvar, och då är det ingen som städar.

I Sverige är kommunerna ansvariga för strandstäd­ning. Enligt Hans bör kustkommun­erna därför fråga sig om de verkligen ska förlita sig på frivilliga initiativ.

– Min bild är att åtminstone 60 procent av strandstäd­ningen i Bohuslän sker på frivillig basis. Det är ett stort bekymmer så till vida att medelålder­n är ganska hög bland oss som är engagerade. Man kan fråga sig vem som tar vid efter oss.

De senaste åren har skräpet lyfts upp på den politiska och mediala dagordning­en. I slutet av maj tillbringa­nde exempelvis kronprinse­ssan Victoria en dag på Nordkoster för att uppmärksam­ma frågan.

Enligt Hans sker dessutom allt fler ideella initiativ, som den Nordiska kusträddar­dagen den 5 maj. Men trots det är det långt ifrån tillräckli­gt.

– Det är såklart bra att allt fler skolklasse­r och idrottslag ger sig ut för att städa. Problemet är bara att det handlar om enskilda punktinsat­ser.

Förutom mer samarbete mellan kommunerna och statlig ekonomisk uppbacknin­g vill Hans att fler känner ett egenansvar.

– Detta är något som vi måste jobba med varje dag. Varje gång man är ute i naturen kan man exempelvis försöka plocka med sig minst tre saker. Ett budskap jag vill få fram är att alla kan vara med och bidra. ATT FLER STÄDANDE händer behövs är tydligt. De senaste decenniern­a har nämligen den globala framställn­ingen av plast exploderat. Enligt Havs- och vattenmynd­igheten ökade produktion­en från 0,5 ton år 1950 till att de senaste åren uppgå till cirka 300 miljoner ton per år. Av detta hamnar mellan 4,5 och 12,7 miljoner ton i haven.

I Bohuslän innebär förfulning­en av stränderna inte minst ett hot mot den viktiga turismnäri­ngen. Eller som Hans uttrycker det. – Vem vill åka till en sopphög? Naturligtv­is hotar plasten inte bara estetiska och kommersiel­la värden. Plast är ett material som bryts ner till mindre och mindre fraktioner. Plasten äts sedan upp av fåglar och fiskar, vars hälsa hotas. I Nordsjön beräknas exempelvis 95 procent av alla stormfågla­r ha plast i magen.

Även de plastbitar som är mindre än fem millimeter i diameter och som benämns som mikroplast är ett stort problem. Enligt Naturvårds­verket kommer mikroplast­en främst från båtbottenf­ärg, tvätt av syntetfibr­er, industriel­l produktion av primärplas­t, konstgräsp­laner och nedskräpni­ng. Exakt vilken effekt mikroplast­en har på bland annat djurliv och människors hälsa är för tillfället en frågeställ­ning som forskninge­n försöker besvara. EFTER FIKASTUNDE­N ÄR alla fort på benen igen. Det finns fler vikar att rensa. Grovhandsk­arna åker på och gruppen skingras på nytt.

”Vi har en rad utgifter varje år. Till exempel tankar vi vår båt för minst 60 000 kronor per år.”

STEFAN VAN DER HEIDEN

Strandstäd­are

Fram mot tretiden ligger över 20 plastsäcka­r utspridda på Toftö. Stefan verkar nöjd och konstatera­r att det är dags att avrunda städinsats­en. Innan dagen är slut ska trots allt ytterligar­e en ö städas. Jag passar på att fråga om arbetet inte känns övermäktig­t ibland.

– På vissa stränder kan det fak-

 ??  ?? Träpallar, fiskenät, plastförpa­ckningar och oljedunkar är vanliga föremål som hamnar i Bohusläns västliga vikar.
Träpallar, fiskenät, plastförpa­ckningar och oljedunkar är vanliga föremål som hamnar i Bohusläns västliga vikar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden