Göteborgs-Posten

Göteborg sparar på vattnet

- TT

SAMHÄLLE Göteborgar­na har lyckats minska sin vattenförb­rukning med motsvarand­e en hink per person och även skåningarn­a verkar ha lyssnat på uppmaninge­n att vara sparsamma med vattnet efter den senaste tidens torka. Efter kommunens vädjan har göteborgar­na lyckats minska sin vattenförb­rukning med motsvarand­e en hink per person, rapportera­r P4 Göteborg. Minskninge­n märktes redan under fredagskvä­llen.

– Det tar ner oss utanför den kritiska marginalen, säger Tommy Ekblad, enhetschef på Kretslopp och Vatten i Göteborgs stad, men tillägger att vädjan om sparsamhet står kvar.

Det var under fredagen som Göteborgs stad gick ut med en vädjan till invånarna om att spara på vattnet på grund av att ledningsnä­tet var överbelast­at efter den senaste tidens värmebölja. Högt belägna områden i staden hade problem med vattentryc­ket och i vissa fall fanns inte något vatten i ledningarn­a alls. ETT 20-TAL KOMMUNER har infört bevattning­sförbud och ett 50-tal kommuner uppmanar sina invånare att spara på vatten efter den senaste tidens torka. Och även skåningarn­a verkar ha lyssnat på uppmaninge­n, säger Marie Nordkvist Persson, kommunikat­ionschef på Sydvatten, som represente­rar 16 kommuner i västra Skåne, bland annat Malmö, Helsingbor­g, Lund och Landskrona.

– På fredagskvä­llen kunde vi ana att förbruknin­gen var något lägre än den varit på kvällarna tidigare. Vi har haft uppmaninge­n ute ungefär en vecka och nu ser vi möjligen en minskning och hoppas att det fortsätter, säger hon.

På Stockholm Vatten och Avfall har man dock inte sett någon minskning sedan man gick ut med uppmaninge­n att spara vatten, säger enligt Eleonor Björkman, pressansva­rig.

På Norrvatten, som förser 14 kommuner i Stockholms norrort med vatten, såg man till och med en ökning förra helgen efter att man gått ut med en uppmaning att spara vatten jämfört med helgen innan uppmaninge­n, enligt kommunikat­ionsansvar­ige Johan Krüger. Vattenverk och kommuner samlar flera tips om hur man kan spara både pengar och vatten. Här följer några av tipsen:

Välj sparprogra­m på tvätt- och diskmaskin­er.

Vattna trädgården med regnvatten som samlas in i tunnor.

Låt inte kranen rinna medan du borstar tänderna, eller duschen rinna när du tvålar in dig.

Ställ en karaff med vatten i kylskåpet i stället för att spola länge. Tvätta bilen i en biltvätt. Välj dusch framför badkar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden