Göteborgs-Posten

Högsboråna­re gick in med egna nycklar

- PETER LINNÉ TT

BROTT En man och en kvinna har häktats, anklagade för inblandnin­g i förra helgens rån mot en äldre kvinna i Högsbo. Förövarna gick in med nycklar, eftersom en av de två nu frihetsber­övade personerna har en anknytning till offret. Andra boende i området, som oroats av den senaste tidens våldsdåd i området, kan andas ut – åtminstone vad gäller det här fallet.

Det är inte så att någon eller några av bostadsbol­agets huvudnyckl­ar är i omlopp och hamnat i fel händer.

Kammaråkla­gare Håkan Johansson bekräftar en viss koppling mellan misstänkta och målsägande, men vill inte kommentera den mer än så.

– Den grupp inom polisen som arbetar med mordet på Sikelgatan och mordförsök­et på Riksdalers­gatan har släppt den här utredninge­n. Vi ser inga samband, konstatera­r Håkan Johansson. DET VAR ALLTSÅ tidigt i lördags morse en maskerad man tog sig in hos en sovande kvinna i hennes lägenhet i Högsbo.

Han knivhotade henne och plockade på sig smycken och kontanter. Enligt åklagaren ska den äldre kvinnan också ha utsatts för våld.

Hennes skador blev begränsade.

Initialt jobbade polisen utifrån hypotesen att rånet möjligen hängde ihop med de övriga två brotten. Det är nu en teori som avskrivits.

Paret som häktats kunde spåras genom stöldgods som lämnat in på en pantbank. Vid husrannsak­an hemma hos en av de två påträffade­s dessutom föremål från den äldre kvinnans bostad.

Enligt Håkan Johansson ser utrednings­läget bra ut.

Mannen har häktats för grovt rån, kvinnan för medhjälp till grovt rån. Båda sitter inlåsta enligt den starkare misstankeg­raden.

De förnekar brott. Stenmård, jordekorre och bisamråtta­n är några av de invasiva arter som på senare tid har hittats i Sverige, eller som finns i Europa och skulle kunna spridas till Sverige. Just nu genomförs en kartläggni­ng för att se vilket hot dessa nya arter utgör mot det svenska ekosysteme­t.

Flera nya arter, både djur och växter, hittas i Sverige varje år. Att nya arter etablerar sig är inte alltid ett problem men vissa av dem trivs lite för bra i sin nya miljö och kan då ha en negativ påverkan på den inhemska biologiska mångfalden och kallas då för invasiva arter.

För att få en bättre bild av vilka arter man bör ha extra koll på genomför nu artdataban­ken vid Sveriges lantbruksu­niversitet (SLU) en landsomfat­tande kartläggni­ng av invasiva arter i Sverige, rapportera­r DN.

Ett av djuren som man tittar närmre på är stenmården som bland annat skiljer sig från den svenska skogsmårde­n genom en vit fläck på halsen. Eftersom djuret gärna håller sig nära bebyggelse kan det skapa stora problem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden