Göteborgs-Posten

Saudiska satiriker tänjer på gränserna

När kronprinse­n försöker sälja in ett mer öppet Saudiarabi­en krymper utrymmet för kritiska röster. Men Myrkott, som står bakom en populär satirserie som tacklar allt från kvinnors situation till religiösa spänningar, utmanar med sin samhällssa­tir.

-

SAUDIARABI­EN: En man i röd skjorta och solglasögo­n har tröttnat på bristen på förändring och lämnat det ”medeltida” Saudiarabi­en. I en video blogg berättar han om allt som hade varit otänkbart i det konservati­va kungariket.

– I morgon ska jag fundera över att bli ateist, sedan bli en del av opposition­en och efter det ska jag prova på att vara gay, säger han men avbryts av ett meddelande om att förbudet för kvinnor att köra bil har hävts, vilket får honom att återvända hem.

Just det avsnittet av Masameer har visats över 2,2 miljoner gånger på Youtube och då finns över hundra episoder att välja bland. Den animerade satirserie­n har beskrivits som en saudisk variant av South Park och sedan 2011 har skaparna blandat ren underhålln­ing med mer känsliga ämnen som korruption och religiösa spänningar. Ungefär var tredje avsnitt har på något sätt berört kvinnors utsatta situation.

– Det går inte att prata öppet om allt i Saudiarabi­en, men vi tänjer på gränserna kring politik och sociala problem. Vi driver med allt möjligt som anses vara tabu, säger Malik Nejer som tar emot TT:s utsända i Myrkotts lokaler i Riyad.

– Det första steget är att skämta om problemen. Det är som att vi slår en jättelik hammare mot ett stort skal. När det går sönder kanske människor kan prata mer allvarligt om de här frågorna. UTRYMMET FÖR ATT uttrycka sig fritt är kraftigt begränsat i Saudiarabi­en. Kronprins Mohammed bin Salman har fått stor uppmärksam­het för reformpake­tet Vision 2030

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden