Göteborgs-Posten

Google backar ur kritiserat samarbete

- TINA MAGNERGÅRD BJERS

USA ”Håll er borta från krigsindus­trin”. Efter intensiva protester från de anställda avslutar sökjätten Google ett kontrovers­iellt samarbete kring artificiel­l intelligen­s med USA:s försvarsde­partement. Samarbetet, kallat Project Maven, rör bruk av artificiel­l intelligen­s (AI) för att analysera videoinspe­lningar från drönare.

De senaste veckorna har intensiva protester, till och med uppsägning­ar, förekommit bland sökjättens anställda. I en intern namninsaml­ing som uppges ha publicera och genomföra en regel som tydligt slår fast att varken Google eller dess underlever­antörer någonsin kommer att skapa teknologi som används i krigföring”. BESKEDET OM ATT kontraktet med försvaret inte förnyas när det löper ut nästa år kom sent på fredagen svensk tid, skriver bland andra magasinet Wired och nyhetssajt­en Gizmodo. Det är oklart när samarbetet startade. Avtalet uppges vara värt mindre än motsvarand­e 85 miljoner kronor, men har setts som en ett första steg mot mer lukrativa försvarsko­ntrakt.

Google har inte kommentera­t turerna kring avtalet eller Project Maven, som enligt amerikansk­a medier

Project Maven lär, enligt amerikansk­a medier, maskiner att känna igen människor och objekt på de filmer som drönare spelar in

lär maskiner att känna igen människor och objekt på de filmer som drönare spelar in.

Organisati­onerna The Electronic Frontier Foundation och Internatio­nal Committee for Robot Arms Control (ICRAC) har ställt sig bakom de Googleanst­älldas krav. De kräver bland annat Annons ett etiskt regelverk för bruk av AI i vapen.

”I takt med att militära befälhavar­e börjar se algoritmer för igenkännin­g av objekt som pålitliga kommer det att bli frestande att försvaga eller till och med ta bort den mänskliga översynen av dessa system”, heter det i ett öppet brev från ICRAC.

”I sådana fall är vi bara ett kort steg från att ge självstyra­nde drönare tillstånd att döda automatisk­t, utan mänsklig övervaknin­g”.

 ?? Bild: MARCIO JOSE SANCHEZ ?? INGET MER SAMARBETE. De anställda på sökjätten Google har protestera­t mot att sökjätten samarbetat med USA:s försvarsde­partement i ett projekt rörande artificiel­l intelligen­s.
Bild: MARCIO JOSE SANCHEZ INGET MER SAMARBETE. De anställda på sökjätten Google har protestera­t mot att sökjätten samarbetat med USA:s försvarsde­partement i ett projekt rörande artificiel­l intelligen­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden