Göteborgs-Posten

Matilde om livet efter tsunamikat­astrofen

Den 5 juni invigs minnesplat­sen för offren i tsunamin, ”Gravitatio­nal ripples”. En av dem som kommer att resa till Stockholm för att minnas sina anhöriga är Matilde Askengren från Uddevalla. Hon förlorade sin mamma Boel Askengren i flodvågska­tastrofen 200

-

MISTE SIN MOR.

Någon vecka före jul 2004 bar det av. Matilde, då 18 år, skulle resa till Thailand tillsamman­s med sin syster, mamma och pappa. Resan var planerad sedan länge. Mamma Boel skulle fylla 50 år några dagar in i januari, och det skulle familjen fira tillsamman­s i Thailand. Efter några dagar i Phuket kom de fram med båt till Phi Phi Island.

– Vi kom dit på eftermidda­gen till den här vackra ön med klarblått vatten. Vi gick omkring där och tyckte att vi hade kommit till paradiset, berättar Matilde och tittar ut över det glittriga havet vid Gustafsber­g utanför Uddevalla – här i närheten har hon precis köpt och flyttat in i ett nytt hus tillsamman­s med sin familj.

På Phi Phi Island fick familjen plats i två bungalows, en till flickorna och en till föräldrarn­a. Men när flickorna skulle gå och lägga sig upptäckte de en stor ödla i sin bungalow och de sprang in till sina föräldrar för att sova där.

– Den natten sov vi tillsamman­s, det känns fint så här i efterhand. Jag kunde ju då inte ana att det var vår sista natt, säger Matilde.

På morgonen vaknade de och åt frukost och drog sig sedan ner till stranden. Matilde tog på sig hörlurar och njöt av värmen. Pappa som hade varit på en promenad kom tillbaka.

– Han sa att det var något ute vid havet vi skulle titta på, det var något med ebb och flod. Vi såg något vitt, stort, som kom emot oss. Men thailändar­na verkade inte bekymrade, så vi tänkte inte så mycket på det. MEN SÅ UPPTÄCKTE de att båtar ute på havet började slå runt.

– Pappa sa våra namn och att vi skulle springa. Och det gjorde vi. Jag tog rygg på min syster Emma och bara sprang rakt uppåt. Och

 ??  ?? Som genom ett mirakel överlevde Matilde Askengren tsunamin 2004. Men hennes mamma Boel var en av de 543 svenskar som dog i flodvågska-
Som genom ett mirakel överlevde Matilde Askengren tsunamin 2004. Men hennes mamma Boel var en av de 543 svenskar som dog i flodvågska-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden