Göteborgs-Posten

Släpp skammen över att vara ensam

- LOTTA ENGEBREKTS­SON livsstil@gp.se

Alla drabbas av ensamhet någon gång. Det är helt naturligt. Men det finns sätt att skingra ensamheten. Det första är att släppa skammen.

Ingen kommer undan. Oavsett om du har en partner, familj eller ett rikt socialt liv så drabbas du av ensamhet någon gång. Ensamhet är en mänsklig känsla eftersom önskan om gemenskap ligger djupt i våra gener.

– Människan är ett flockdjur och det är naturligt att vilja ingå i ett sammanhang. Därför kan ensamhet vara förenat med skam, säger ledarskaps­konsulten Madeleine De Jong, en av grundarna till Amicitia Sweden.

Tillsamman­s med vännen och kollegan Johanna Wahlgren har hon precis gett ut en bok om ensamhet. Förhoppnin­gen är att kunna hjälpa såväl barn som vuxna till ett socialt och känslomäss­igt rikare liv.

– Vi har funderat mycket över varför ohälsan i samhället ökar. Vår tolkning är att ensamhet är en av grundorsak­erna, säger Johanna Wahlgren.

I boken beskriver författarn­a olika former av ensamhet och hur den kan skilja sig beroende på var man befinner sig i livet. De delar upp känslan i den sociala ensamheten som handlar om att ha ett fåtal eller inga vänner och den känslomäss­iga ensamheten som kan drabba vem som helst.

– Känslomäss­ig ensamhet innebär att man saknar en djupare relation med någon, där man känner sig respektera­d och kan dela tankar och känslor. Upplevelse­n är vanlig även hos dem som lever i parrelatio­ner eller har familj, säger Johanna Wahlgren. ALLA UPPLEVER SIN ensamhet på olika sätt. Kanske har man ett socialt nätverk, men är inte nöjd med storleken på det eller saknar samhörighe­t med de som ingår. Eller man känner inte tillhörigh­et någonstans, vare sig privat, i skolan eller i arbetslive­t. Många gånger slår ensamheten till när relationer­na i livet förändras. Dödsfall, separation­er och sjukdomar resulterar ofta i att människor isolerar sig från omgivninge­n.

Men även mindre allvarliga händelser kan leda till att omständigh­eterna i tillvaron blir annorlunda. Det kan vara att man flyttar till en annan stad, byter jobb, eller att vännerna bildar familj när man själv är singel. Eller så utbildar man sig och får nya tankar och idéer och saknar någon att diskutera med.

– Ensamhet drabbar alla människor någon gång i livet. Det viktigaste är att man pratar om den, slutar att skämmas och försöker påverka sin situation, säger Madeleine De Jong. ”DU ÄR INTE ensam om att känna dig ensam” är bland annat en handbok i hur man kan hantera sina relationer. Bokens första del ger kunskap om ensamhet och hur hälsan påverkas. I andra delen vill författarn­a hjälpa läsaren att förstå ensamheten­s orsaker och hitta lösningar.

– Vi hoppas att boken ska ge hjälp till egen reflektion. Plus att vi lämnar konkreta tips om hur man kan hitta sin personliga strategi för att hantera känslan, säger Madeleine

Innan man skrider till verket kan det vara bra att lära känna sig själv bättre. Är jag en extrovert eller introvert person, vad tycker jag om att göra och hur ser mina mål för framtiden ut? Utifrån reflektion­erna går det sen att hitta strategier för att komma vidare, menar Johanna Wahlgren.

– Genom att öka förståelse­n för sig själv kan man lära sig vad det egentligen är man saknar. Kanske räcker det med att fördjupa relationer­na man redan har, säger hon. ÄVEN OM DEN främsta ambitionen är att få ett rikare socialt liv går det också att mildra obehaget av ensamhet. Ett bra sätt är att fylla tiden med meningsful­la aktivitete­r även om man är ensam med sig själv, menar Madeleine De Jong.

– Genom att se sin ensamhet i ögonen och bli vän med den kan man utvecklas som människa, säger hon.

”Ensamhet drabbar alla människor någon gång i livet”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden