Göteborgs-Posten

Efter 21 operatione­r har Ulrica fått livet tillbaka

- MARIA BACKMAN

Efter många års kamp och sammanlagt 21 operatione­r togs slutligen Ulrica Bramsereds livmoder bort. Sedan dess är hon symptomfri. – Jag har haft ett helvete i många år. Nu har jag fått hela mitt liv tillbaka.

Ulrica Bramsered blev akut sjuk första gången 1998, efter sin första graviditet.

– Jag har haft jättebesvä­r och hade sådana buksmärtor att jag varken kunde stå upp eller klä på mig. Bland annat fick jag avstå från mitt handbollsd­ömande och övrig träning. Jag jobbar även med försäljnin­g och ligger mycket ute på vägarna. Detta blev också tufft då jag var utan familjen när jag blev akut sjuk. Jag har verkligen fått kämpa, berättar hon. HENNES ENDOMETRIO­S VAR placerad i livmodern.

– Jag kommer inte ihåg hur lång tid det tog att få min diagnos, men på grund av alla mina akuta operatione­r och rätt läkare gick det relativt fort. Min sista operation för att plocka bort min livmoder fick jag ULRICA BRAMSERED tjata mig till eftersom jag inte fyllt 38. Läkarna var tveksamma, men jag hade redan två barn. BARA UNDER DET året hade hon dessförinn­an genomgått sju operatione­r. En dag ramlade hon ihop akut på jobbet. Tack vare en engagerad läkare fick Ulrica Bramsered en planerad operation en månad senare.

– Och sen dess har jag varit symptomfri. Med facit i hand kan jag fråga mig varför jag väntade så länge. Min sjukdom påverkade hela mitt liv på alla sätt. Idag kan jag göra allt jag inte kunde tidigare, som att träna och slippa oro på mina tjänsteres­or. Det ger mig en helt annan trygghet. Vilka råd vill du ge andra i samma situation?

– Stå på dig. Får du inte hjälp så sök dig någon annanstans tills du hittar en läkare som tror på sjukdomsbi­lden och du får en diagnos.

”Min sista operation för att plocka bort min livmoder fick jag tjata mig till”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden