Göteborgs-Posten

Djurpassag­e byggd över E6

- LISA HENRICSON

Snart ska älgar, hasselmöss, ormar och andra djur utan risk kunna korsa E6 över den nya ekodukten i Sandsjöbac­ka som nu förbereds på bästa sätt.

KUNGSBACKA: Inom kort öppnar ekodukten i Sandsjöbac­ka och det blir fritt fram för älgar, hasselmöss och ormar att ta sig över E6:an. Femteklass­are från Kollaskola­n har varit med i slutskedet av bygget – med uppdrag att fixa så att djuren ska trivas.

I höstas tog Kungsbacka kommun initiativ till ett lokalt naturvårds­projekt (LONA) kring ekodukten i samarbete med Trafikverk­et. Kollaskola­n nappade på idén och under de senaste veckorna har de jobbat med frågan på flera olika sätt.

Eleverna har bland annat lärt sig hur bron byggts och diskuterat samhällsny­ttan med en ekodukt. Men framför allt har de varit i området för att utforska vilka arter som finns, plantera och sätta upp insektshot­ell.

– Det är coolt att vi kan skapa natur själva, jag tänker på alla djur som kommer att finnas här, säger Filip Blennerste­dt.

Han och de andra får en rundtur med biologen Stefan Pettersson, som jobbar med miljöuppfö­ljning på uppdrag av Trafikverk­et. Ekodukten är fortfarand­e ganska kal eftersom gräset inte vuxit i värmen, men buskar, blommor, stenrösen och vedhögar är på plats. TIDIGARE HAR HAN också gett eleverna en lektion om hur olika arter lever. Sedan har de själva fått hitta på lösningar för att djuren ska trivas. Filippa Holmgren och några fler jobbar intensivt med att skapa ett hus av pinnar där exempelvis ormar kan ta skydd.

– Det här var roligare än jag trodde. Man får vara kreativ och gör en god gärning, säger hon.

Ekodukten är den första i Sverige som byggs över en befintlig kraftigt trafikerad väg. Även människor är välkomna att ta sig över bron, men främst är den skapad för att minska barriäreff­ekten för djur. FÖRRA ÅRET GJORDES en inventerin­g av vilka arter som finns i området och exempelvis ormar, ödlor, hasselmöss och fladdermös­s hittades. När ekodukten nu är klar kommer Stefan Pettersson också undersöka hur djuren använder passagen. Ett arbete som kommer att pågå under flera år framöver.

– Det vi vet är att ju smalare en passage är desto mindre benägna är djuren att ta sig över. Tanken är att vi ska ha viltkamero­r på plats, men vi har inte fått tillstånd ännu.

Bygget startade för två år sedan, men i början av 2017 fick den första delen rivas på grund av säkerhetss­käl då en spricka uppstod vid gjutningen av bron när stöttorna i formställn­ingen deformerad­es. Trots incidenten höll tidplanen och i fredags började slutbesikt­ningen. Kristina Balot, projektled­are på Trafikverk­et, är nöjd med resultatet.

– Vi har fått mycket beröm från allmänhete­n som tycker att den smälter in fint. Plantering­arna ser också väldigt bra ut, säger hon. DEN OFFICIELLA INVIGNINGE­N sker i slutet av sommaren och då kommer också eleverna att redovisa sitt projekt.

– Det är väldigt kul att informatio­nen sprids även till yngre medborgare, säger Kristina Balot.

 ?? Bild: LISA HENRICSON ?? NYTTIG KUNSKAP. Eleverna från Kollaskola­n tycker att det varit roligt att jobba med projektet. ”Vi har lärt oss varför den byggs och att viltolycko­r kostar samhället mycket” säger Albin Amrén.
Bild: LISA HENRICSON NYTTIG KUNSKAP. Eleverna från Kollaskola­n tycker att det varit roligt att jobba med projektet. ”Vi har lärt oss varför den byggs och att viltolycko­r kostar samhället mycket” säger Albin Amrén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden