Göteborgs-Posten

Tuff sommar väntar vården

- STEFAN BJARNEFORS stefan.bjarnefors@gp.se

Många avdelninga­r saknar fortfarand­e sjuksköter­skor och undersköte­rskor inför sommaren och vårdförbun­det använder ord som katastrofl­äge.

Det ser ut att bli ännu en tuff sommar inom sjukvården. Det saknas fortfarand­e många sjuksköter­skor och erfarna undersköte­rskor inom förlossnin­g, anestesi, operation och intensivvå­rd. – Nu är måttet rågat, säger Anne Karin Höglund, ordförande i Vårdförbun­det Västra Götaland.

Sommarseme­strarna är runt hörnet, men rekryterin­gen av personalen som ska bemanna Sahlgrensk­a pågår in i det sista. Fortfarand­e saknas det en hel del sjuksköter­skor och erfarna undersköte­rskor inom förlossnin­g, anestesi, operation och intensivvå­rd.

Maria Aleniusson, HR-direktör på Sahlgrensk­a, kan inte svara på exakt hur många som saknas då rekryterin­gar fortfarand­e pågår. Redan i höstas påbörjades arbetet med att bemanna sjukhusen. Hon säger att de har haft fler sökande med bättre kompetens än förra året och tycker att det känns bra inför sommaren.

– Det bidrar bland annat till att vi kommer ha öppet två procent fler vårdplatse­r än förra sommaren. Men vi täcker inte behovet fullt ut. Vissa verksamhet­er har en mer ansträngd situation än andra. Men vår målsättnin­g är att våra medborgare ska få en patientsäk­er vård på sjukhuset, säger hon. FRAMFÖR ALLT ÄR det, likt många andra vårdgivare i landet, specialist­sjuksköter­skor som saknas. För Sahlgrensk­a saknas de främst inom operation och intensivvå­rden.

För att få ihop schemapuss­let under sommaren erbjuds medarbetar­e inom samtliga yrkesgrupp­er inom vården att flytta sina semestrar mot ersättning. För en dag får den anställde 1 600 kronor – för en vecka 8 000 kronor.

– Vi gör det där man ser att det

GÖREL NERGELIUS

är brist. Samtidigt är det viktigt att få ut sin ledighet, säger Maria Aleniusson.

Enligt chefläkare Görel Nergelius kommer drygt 1 500 av Sahlgrensk­as totalt drygt 2 000 vårdplatse­r att vara öppna under sommaren. Under våren har antalet legat på mellan 1 700 och 1 800. Hur kommer patientern­a att märka av att vårdplatse­rna minskar i sommar?

– De patienter som kommer till sjukhuset för vård ska förhoppnin­gsvis inte märka av det alls. Men vi drar ner på bemanninge­n och vissa mottagning­ar håller stängt under kortare perioder. Viss planerad verksamhet, som kan vänta utan att det innebär någon medicinsk olägenhet, gör man inte. Vi fokuserar på det som inte kan vänta, som akutverksa­mheten och cancerverk­samheten.

Anne Karin Höglund, ordförande för Vårdförbun­det i Västra Götaland, menar att läget ser snäppet värre ut än förra sommaren.

– Vi går på lägstabema­nning i stort sett överallt. Vi har över hundraproc­entig beläggning på väldigt många ställen. Sen ska folk ha semester på det. Då blir det nästan katastrofl­äge, säger hon. Vad är din analys kring orsaken?

– Vi är färre. Den stabila basen som tidigare har varit trogen regionen och funnits kvar har nu börjat flytta på sig. När det kommer in nya sjuksköter­skor som har nästan samma lön som de som har många års erfarenhet som de dessutom ska lära upp så tryter till slut tålamodet. Det räcker inte att säga att de är jättevikti­ga och guld värda. Nu måste regionen betala. FÖRRA VÅREN GICK regionens politiker ut och berättade att de enats brett om hur vården ska strukturer­as. Ett av deras mål var att bli Sveriges bästa offentliga arbetsgiva­re. Men ett år senare är det ingenting som Vårdförbun­det har märkt av, enligt Anne Karin Höglund.

– Nej, det kan jag inte påstå. Tanken är god absolut. Policyn är jättefin. Men vi väntar på att det ska märkas ute på arbetsplat­serna också. Det gör det inte så länge man inte vill betala för kompetense­n hos sjuksköter­skor, barnmorsko­r, biomedicin­ska analytiker, röntgensju­kskötersko­r med flera som det är brist på. Vi har också massor av pensionsav­gångar framför oss.

” Vi fokuserar på det som inte kan vänta, som akutverksa­mheten och cancerverk­samheten” Chefläkare

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden