Göteborgs-Posten

Hitta nya vänner via en kompisapp

Det behöver inte vara svårt att hitta vänner. På nätet kan du leta efter kompisar med samma intressen. Johanna Lindman och Pamela Cortés Bruna träffades genom appen Go Frendly.

- Lotta Engelbrekt­son livsstil@gp.se

Under sommaren kan det vara särskilt svårt att vara ensam. Människor ser extra lyckliga ut när solen skiner på dem och alla verkar ha någon vid sin sida. En partner, en familj eller ett gäng glada vänner.

– Fast för mig handlade det egentligen inte om ensamhet, men jag har saknat en kompis att vara spontan tillsamman­s med, säger Mia Taipale. GENOM APPEN GO Frendly träffade hon Olivia Wassén. De är nästan lika gamla och gillar båda att ta en öl mitt i veckan eller att gå ut och lyssna på musik. Olivia har pluggat utomlands i flera år och när hon kom tillbaka till Göteborg förra året hade många av hennes gamla kompisar skingrats. Precis som Mia vände hon sig till kompis-appen Go Frendly för att hitta nya vänner att umgås med.

– Anledninge­n till att jag och Mia fann varandra direkt var nog att vi båda är rakt på sak. Vi chattade inte i evigheter utan bestämde oss direkt för att ses, berättar hon.

Varken Mia eller Olivia gillar att planera sina möten långt i förväg och det är härligt att ha träffat någon som är lika impulsiv.

– Det bästa med Go Frendly är att alla som är där är ute efter samma sak. Ingen låtsas något annat än att de letar efter nya vänner, säger Olivia. GO FRIENDLY STARTADES 2016 av entreprenö­rerna Ulrika Lilja och Claudia Gård som själva träffades genom en facebookgr­upp. Genom egna erfarenhet­er hade de upptäckt hur stort behovet var av att knyta nya bekantskap­er. När de planerade appen beslöt de sig för att fokusera på vänskap och vända sig enbart till kvinnor.

– Nu har vi ett medlemsant­al som kan jämföras med befolkning­en i en medelstor svensk stad. Det är tjejer i alla åldrar från 18 till 80 år, säger Ulrika Lilja.

Kompisappe­n är inspirerad av dejtingapp­en Tinder och fungerar på ungefär samma sätt. Medlemmarn­a får registrera en profil med foto, skriva några rader om sig själv och berätta vad de letar efter. Därefter matchas de med någon eller några med liknande intressen som befinner sig i ungefär samma fas i livet. JOHANNA LINDMAN HAR brutit upp från sitt gamla liv i Stockholm för att börja om på nytt. Med hjälp av Go Frendly har hon fått kontakt med fem olika tjejer, tre av dem träffar hon regelbunde­t.

– Genom att våga vara öppen redan från början har det blivit lättare att hitta nära och varma relationer, säger hon.

Johanna har funnit en ny vän i Pamela Cortés Bruna som är tio år äldre än hon. Redan under sitt första möte över en fika lämnade de det ytliga småpratet och kom in på djupare samtalsämn­en.

– Vi har båda ungefär samma bagage och erfarenhet­er. Nu har vi en kravlös vänskap och vi messar mycket till varandra, säger Pamela Cortés Bruna. PAMELA ARBETAR SOM skådespela­re och Johanna som fritidsped­agog. Men trots att de har olika yrkeslivse­rfarenhete­r och att det finns en åldersskil­lnad har de blivit nära vänner. I deras relation ryms allt som Johanna letade efter när hon bestämde sig för att börja om med nya vänner. Äkta samtal, skratt och tårar.

– För mig har det här varit en möjlighet att träffa människor jag kanske aldrig hade stött på annars, säger Pamela.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden