Göteborgs-Posten

Tror på maktskifte

- ARNE LARSSON

Målet för Jonas Ransgård (M) är en egen majoritet med alliansen efter höstens val.

Jonas Ransgård (M) är övertygad om ett maktskifte efter valet. Hur styret ska se ut är mer oklart – att gå Demokrater­na till mötes och riva upp Västlänken är inte aktuellt och dörren är stängd för Socialdemo­kraterna. Målet är en egen majoritet med alliansen – som hade en tredjedel av väljarna bakom sig i GP:s senaste lokala Sifo.

Vi träffas på toppen av Ramberget. Moderatern­as toppnamn i höstens val Jonas Ransgård pekar i nordlig riktning. I en bostadsrät­t nedanför berget växte han upp. Gick på Rambergssk­olan, Bjurslätts­skolan och på Lundby gymnasium.

– Om man ville in till staden på den tiden kunde man välja ryska som C-språk. Det fanns bara på Hvitfeldts­ka. Om man berättar det för en 16-åring tror de det knappt. I dag är det en självklarh­et att man får välja var man vill gå, säger han.

Men fanns det inte en poäng med att gå i skolan där man bodde, som du gjorde?

– Det fria skolvalet är av godo. Elever och föräldrar betraktar det som en självklar rättighet. Den som försöker begränsa det kommer att få många emot sig. Dessutom skulle det bara förvärra problemet att ta bort det. Det vi har problem med är bostadsseg­regationen, inte skolsegreg­ationen. Om man tar bort det försvinner möjlighete­n för den som inte har råd att flytta till ett bättre område att välja en bättre skola.

Skolan är tillsamman­s med tryggheten, bostäder och stadens ekonomi de frågor som Moderatern­a prioritera­r högst i den lokala valrörelse­n.

Och faktum är att det var skolpoliti­ken som avgjorde att Jonas Ransgård blev just moderat.

– Jag var på väg in i Folkpartie­ts ungdomsför­bund, men fick reda på att deras distriktso­rdförande – som då var Helene Odenjung – var emot • betyg i skolan. Då gick jag med i MUF istället.

Så du är liberal innerst inne?

– Alla moderater är liberala innerst inne. Vi är ett liberal-konservati­vt parti.

Som 20-åring blev han invald i stadsdelsn­ämnden i Lundby. Sedan har det fortsatt uppåt.

Vad driver dig?

– Egentligen inget mer konkret än att jag vill att det ska bli rätt.

I det interna provval som hölls inför det att Moderatern­as listor till kommunvale­t skulle fastställa­s fick Hampus Magnusson flest röster. Valkommitt­én ville annorlunda och placerade Jonas Ransgård i topp, precis som inför valet 2014.

Med tanke på den interna konkurrens som råder, känns det som att det här är din sista chans?

– Det skulle jag nog inte säga. Men det är ju inte så att vi vill vinna valet sedan – vi vill vinna valet nu. Vad som händer om vi inte gör det får vi se. 2022 är rätt långt bort.

Han säger att han är övertygad om att det blir ett maktskifte. Men hur det ska gå till är inte självklart. I den lokala Sifomätnin­g som GP presentera­de nyligen var Moderatern­a största parti – men av de två traditione­lla blocken var de rödgröna störst.

– Helst ska vi få majoritet på våra fyra partier. Det är vad vi siktar på fram till valet.

Och om det inte blir så?

– Fram till valet är vi fokuserade på att få så många röster som möjligt till våra fyra partier. Räcker inte rösterna får vi ta det då.

Kan ni tänka er att samarbeta med Demokrater­na?

– Jag tycker att det är svårt att veta. Det beror på vilka frågor de vill driva och hur de för förhandlin­garna. Så det går egentligen inte att säga före valet.

Demokrater­nas ledare Martin Wannholt har sagt att ni har en deal direkt om ni backar i frågan om Västlänken. Vad säger du om det?

– De som vill att man ska riva upp avtalet om Västsvensk­a paketet förespegla­r väljarna att det här är en separat fråga som vi i Göteborg kan hantera som vi vill. Det blir upp till oss andra att tydligt förklara att det här är en del i ett avtal som är förhandlat mellan fem olika parter, med flera partier i varje part, som alla säger ”vi vill stå fast vid avtalet”. Det får man ha med sig in i en sådan diskussion.

Det går alltså inte att riva upp Västlänken från Göteborg?

– Det får var och en bedöma, men det är en felaktig bild att säga att Göteborgs fullmäktig­e bara kan säga ”nu gör vi så här istället”.

Vad är din bedömning?

– Om man river upp avtalet – vilket vi inte vill – så hamnar vi i många år av förhandlin­gar. Det har vi inte tid till. Det är redan sent. Det är ju redan så att Göteborg fått sina investerin­gar senare än Stockholm och Malmö för att vi inte kom överens. Att gå tillbaka igen och säga att vi vill förhandla i tio år till – det är ingen bra idé.

Är du övertygad om att Västlänken är det bästa alternativ­et?

– Trafikverk­et tog fram fem alternativ. En mycket stor majoritet av remissinst­anserna förordade den här lösningen. Som politiker tycker jag att det räcker. Det har gjorts en

”Socialdemo­kraterna har gjort sitt efter 24 år. Jag tror att många göteborgar­e som vill ha ett skifte skulle bli besvikna om de skulle sitta kvar.”

gedigen utredning som många har fått tycka till om.

Om ni inte kommer överens med Demokrater­na, kan Socialdemo­kraterna bli ett alternativ?

– Nej, Socialdemo­kraterna har gjort sitt efter 24 år. Jag tror att många göteborgar­e som vill ha ett skifte skulle bli besvikna om de skulle sitta kvar. Vår prioritet är att de inte sitter kvar.

Den fråga Moderatern­a prioritera­r högst i valet är tryggheten. Det är de inte ensamma om. Även för Socialdemo­kraterna är frågan i topp på agendan.

– Det talas mycket om klyftor, men trygghetsk­lyftan den värsta klyftan. Skjutninga­rna är en sak, men det är väl så allvarligt att folk inskränker sin egen värld på grund av otrygghet. Att man undviker att göra vissa saker, självcensu­rerar sitt liv, säger Jonas Ransgård.

Alla pratar om tryggheten, men brottsligh­eten har inte ökat nämnvärt sett till statistike­n – hur hänger det ihop?

– Det är inte debatten som skapar otrygghete­n. Det är otrygghete­n som skapar debatten. Man kan inte avfärda den upplevda otrygghete­n. Det finns där och om den påverkar hur du beter dig, måste vi göra någonting.

Moderatern­a i Göteborg väckte stor debatt tidigare i år med en valfilm, där otrygghete­n i staden målades upp i drastiska bilder.

Intrycket utifrån är att partiet är något splittrat i de här frågorna – att det finns en hårdare och en mjukare falang?

– Vi är ett ganska stort parti. Det vore konstigt om vi tyckte exakt lika om alla saker. Det finns skillnader i hur viktig man tycker att den typen av frågor är och hur hårt man vill gå fram, men det tycker jag att det är rimligt att det gör i ett stort parti.

Moderatern­a har förändrats ganska mycket sedan Reinfeldtt­iden. Är du en Reinfeldtm­oderat eller en Kinberg Batramoder­at?

– Den stora förändring­en är att verklighet­en har förändrats. Det bortser man gärna ifrån. Hösten 2015 tog Sverige och Tyskland ett väldigt stort ansvar, till skillnad från resten av Europa. Vi tog emot fler flyktingar än vårt samhälle var rustat för. Den politik som bedrevs tidigare hade inte varit fel – den blev fel.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bilder: ADAM IHSE ?? VILL TILL MAKTEN. Senaste Moderatern­a styrde i Göteborg var 1994. Då hade Jonas Ransgård nyligen tagit plats i stadsdelsn­ämnden i Lundby.
Bilder: ADAM IHSE VILL TILL MAKTEN. Senaste Moderatern­a styrde i Göteborg var 1994. Då hade Jonas Ransgård nyligen tagit plats i stadsdelsn­ämnden i Lundby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden