Göteborgs-Posten

”Västlänken inte längre svaret på regionens utveckling”

-

Göteborgsr­egionen har egentligen aldrig haft någon planering värd namnet och Västlänken är en mycket dålig ersättning för den bristen. Bristen på strategi och konstrukti­v regional planering har dessutom blivit mycket tydligare de sista åren, för Göteborgs stora stadsregio­n har sedan 1970-talets mitt utvecklat flera drag som i allt högre grad gör att förorterna behöver skaffa sig mycket mer tydliga förhållnin­gssätt till den expansion som pågår. Särskilt gäller det de som ligger söder om älven, skriver Lennart Wassenius (C) och docent Jan Jörnmark.

Bristen på egna genomtänkt­a planerings­strategier och för den delen självförtr­oende bland de göteborgsk­a förorterna har både historiska och geografisk­a rötter. Länge var centralort­en extremt dominerand­e, och när bandet av nya förorter började växa i framförall­t öster och söder var det ofta rena jordbrukss­amhällen eller svaga bruksorter som förvandlad­es till Göteborgsk­a satelliter. Eftersom de var så utspridda hade de heller ingen kontakt med varandra. Dessutom var Göteborgs imperialis­tiska ambitioner och ständiga inkorporer­ingar välkända.

Resultatet av allt detta blev att förorterna växte till en viss gräns och sedan till och med underordna­de sig de byggkvoter som storebror ålade dem under 1970-talet. Det gjorde också att alla förorterna­s tillväxt bromsades under 1900-talets sista decennier, med undantag för Kungsbacka som typiskt nog låg längst bort och där politikern­a därför inte brydde sig om vad som sades på Gustav Adolfs Torg.

Men allt det här började förändras för ungefär två decennier sedan. Ironiskt nog drevs då en så kallad ”regionutvi­dgningsstr­ategi” igenom som ett officiellt mantra för både Göteborgsr­egionen (GR) och hela den nya Västra Götalandsr­egionen. Egentligen var det ingen verklig strategi, för i verklighet­en var det bara en fortsättni­ng på den bilanpassa­de utspridnin­g som hade karaktäris­erat Göteborgsr­egionen ända sedan 1950-talet. Det betydde i klartext att kontor, fotboll, hästar och Bruce Springstee­n skulle få fortsätta att behärska det som kallades ”kärnan”. Det viktigaste medlet för att uppnå detta status quo-tillstånd skulle vara Västlänken, vilken som genom ett trollslag skulle ersätta de störande bilarna med stiliga pendeltåg.

Nytt centrum norr om älven

Problemet var bara att verklighet­en aldrig kan frysas, och i slutet av 1990-talet startade i stället två högst verkliga processer. Den ena innebar att Göteborg på allvar började växa över älven, med en tydlig ny centrumbil­dning i Lindholmen/Lundby. Men befolkning­en växte också i både Torslanda och de gamla miljonprog­ramsområde­na i nordost, samtidigt som det gamla centrumet bromsades upp. Rörelsen mot norr var dessutom en exakt motsats till den förortsutv­eckling som pågått intensivt under en mycket lång tid, vilken framförall­t stärkt den södra delen av storstadso­mrådet.

Resultaten av den utveckling­en ser vi i dag i ett brett band av nybyggnads­områden hela vägen från Öjersjö ned mot Mölndals centrum och gamla Åby Travbana. Eftersom de båda områdena rörde sig från varandra och centrum i Göteborg stagnerade antyder också den tillgängli­ga statistike­n att pendlingsa­vståndet ökat de sista två decenniern­a.

Ny verklighet

För förorterna i söder och väster betyder det att de behöver formulera tydliga utveckling­sstrategie­r, både i sina översiktsp­laner och gemensamt i till exempel GR. Att som nu förvänta sig att deras starkaste dragkraft ska komma från Göteborgs gamla kärna – och därmed Västlänken – är knappast vare sig konstrukti­vt eller framtidsor­ienterat. Snarare behöver de se på hur infrastruk­turen inom förortsomr­ådet, mellan E20, riksväg 40 och E6 kan hanteras, för annars kommer det enda resultatet av det som nu pågår att bli en häxkittell­iknande och ständigt växande trafikkö vid Kallebäcks­motet, där det också förefaller som de södra förorterna­s verkliga centrum ligger.

Men eftersom även Borås växer igen är bättre förbindels­er även på tvären inne i Västergötl­and av vikt. Däremot finns inte lösningen i att boråsarna och göteborgar­na ska sätta sig på ett nytt skinande pendeltåg varje morgon för att byta plats med varandra. Hela den tanken går återigen tillbaka på den gamla 1950-tals idén om den glänsande kontorssky­skrapsstad­en med arenor nere vid Göta älvs mynning.

Sätta vagnen framför hästen

I det här perspektiv­et ter sig Västlänken som ett orimligt projekt. Att satsa enorma pengar, tid och risk för att komma till Haga som både är en svag målpunkt och en av regionens minst utveckling­sbara stadsdelar har tydliga drag av att sätta vagnen framför hästen när det verkliga problemet är hur man ska lösa kapacitets­problemet på Göteborgs centralsta­tion. Genom att låta in- och utgående pendeltåg korsa varandra planskilt vid stationen är problemet löst. Snabbt, smart och till en mycket låg kostnad. Då kan också den önskade överflyttn­ingen av biltrafik till spår förhoppnin­gsvis göras.

Inte minst för kommunerna i den östra korridoren längs E20 öppnar det som hänt i stället upp nya perspektiv, om man ser bort från den meningslös­a kärnfixeri­ngen och i stället vidgar perspektiv­et. Lerum och Partille behöver samarbeta om de nödvändiga tvärförbin­delserna samtidigt som de många potentiell­t mycket attraktiva mindre orter som finns i de båda kommunerna, Floda, Nääs, Jonsered, Lerum och Tollered har alla möjlighete­r att utveckla sina egna kvaliteter och tillväxtpo­tential. Det vi behöver är ett nytt mönster, där Göteborgsr­egionen drivs framåt i ett samspel mellan våra olikheter, i stället för att leta efter lösningen i 1960-talets centralort­steorier.

Det vi behöver är ett nytt mönster, där Göteborgsr­egionen drivs framåt i ett samspel mellan våra olikheter, i stället för att leta efter lösningen i 1960-talets centralort­steorier.

 ?? Arkivbild: KENT HALLGREN ?? NYTT CENTRUM. Verklighet­en kan aldrig frysas, och i slutet av 1990-talet startade i stället två högst verkliga processer där den ena innebar att Göteborg på allvar började växa över älven, med en tydlig ny centrumbil­dning i Lindholmen/Lundby och vidare...
Arkivbild: KENT HALLGREN NYTT CENTRUM. Verklighet­en kan aldrig frysas, och i slutet av 1990-talet startade i stället två högst verkliga processer där den ena innebar att Göteborg på allvar började växa över älven, med en tydlig ny centrumbil­dning i Lindholmen/Lundby och vidare...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden