Göteborgs-Posten

Endometrio­s – sjukdomen få känner till

Smärtor så svåra att du kräks, svimmar och är utslagen i flera dygn. Samhällsko­stnaden beräknas till 3,6 miljarder kronor årligen och var tionde fertil kvinna är drabbad. Ändå är kunskapslu­ckorna fortfarand­e stora när det gäller endometrio­s.

- Maria Backman sondag@gp.se

Endometrio­s är tyvärr fortfarand­e en okänd sjukdom, också för beslutsfat­tare inom vården. Även den stora samhällsko­stnaden är okänd. Vilket naturligtv­is påverkar viljan att göra mer för endometrio­sdrabbade, säger Christina Liffner, ordförande i Endometrio­sföreninge­n.

Förutom att sjukdomen innebär ett stort lidande, påverkar det ens liv på olika sätt, berättar hon.

– Man orkar kanske inte studera, man undviker vissa livsval. Endometrio­sföreninge­n jobbar på olika sätt för att drabbade som behöver ska få anpassad studiegång och att arbetsgiva­re förstår vikten av flexibel arbetstid.

Det tar i genomsnitt sju-åtta år tills man får rätt diagnos. Svårighete­n att ställa diagnos är främsta anledninge­n.

– Inte minst tonåringar blir ofta väldigt respektlös­t bemötta. De fastnar i tidigt skede och får inte rätt hjälp, säger Christina Liffner.

Det är enligt föreningen vanligt att många drabbade får fel diagnos, som urinvägsin­fektion eller irriterad tarm. Men om sjukdomen upptäcks tidigt kan de snabbare få rätt hjälp. Det innebär kanske också att sjukdomen får ett lindrigare förlopp. ÄVEN STATENS BEREDNING för medicinsk och social utvärderin­g, SBU, konstatera­r att det finns stora kunskapslu­ckor om endometrio­s. I en ny rapport, som publicerad­es i maj, har SBU sammanstäl­lt nästan tjugo års forskning inom området.

Bristande kunskap och sen diagnos beror på flera faktorer, enligt Anna-Sofia Melin, specialist i gynekologi/obstetrik i Stockholm och sakkunnig i SBU:s projektgru­pp som tagit fram rapporten.

– Dels från patienthål­l: man har en bild av mens gör ont, ens mamma hade också svår mensvärk. Därför kämpar man på och tycker inte det är något onormalt. Dels bemöts man på samma sätt av sjukvården: ”Ta en Alvedon. Det blir bättre när du får barn.” Det är vanliga föreställn­ingar om hur det är att vara kvinna. Man utreder inte endometrio­s utan svår mensvärk. Ger värktablet­ter eller p-piller för att klara vardagen. Det har funnits en attityd att det här är inte något att bry sig om. Dessutom har mens varit tabubelagt. FORSKNINGE­N VISAR ATT kvinnor med endometrio­s upplever att de möts av bristande kunskap om sjukdomen, skriver SBU i rapporten. ”Kvinnorna i studierna upplevde också att de inte togs på allvar och att bemötandet kunde vara såväl nonchalant som ointresser­at. När kvinnorna träffade vårdperson­al med kompetens och engagemang så stärkte detta kvinnorna i att hantera sina problem.”

– Det är klart att man ska få hjälp av sitt eget landsting. Man har rätt att söka en läkare till, få en second opinion. Kanske har man bara svår mensvärk. Men läkaren ska inte vända kvinnan ryggen, inte bara avfärda henne, säger Anna-Sofia Melin. Hur ska vården upptäcka dessa kvinnor?

– Fråga om kvinnan har svår mensvärk! Det råder jag läkare när jag är ute och föreläser. Det behövs bara några få frågor. Har du det som dina kompisar vid mens? är en annan fråga som ger ledtrådar. Detsamma gäller tjejer som har mycket frånvaro i skolan på grund av mensvärk, tjejer som ligger på toalettgol­vet i smärtor, som svimmar eller kräks av smärta.

Ofta får de rådet att motionera, för att lindra smärtan.

– Rörelse förvärrar smärtan, så det är inget bra råd i det här fallet. När man har en blödning via äggledarna ut i bukhålan är det absolut inte skönt att röra på sig. ENDOMETRIO­S KAN HA stor påverkan på kvinnans liv och konsekvens­erna kan bli stora. En del kan exempelvis inte gå ut gymnasiet.

– De här kvinnorna är oerhört stressade och vissa har konstant ont. I början har de ont vid mens och ägglossnin­g, men med tiden övergår det i en konstant smärta. De är oerhört tåliga och kämpar ofta på i det tysta. När man har konstant ont är det jättesvårt att få en diagnos. Smärtan innebär till slut en påverkan på hjärnan. Buk, rygg och bäckenbott­en är spända. Kroniskt smärttills­tånd är svårbehand­lat. Därför är det viktigt att behandlas i ett tidigt skede, säger Anna-Sofia Melin.

Läkemedels­behandling (hormoner) eller operation är den behandling som står till buds. Men titthålsop­eration görs inte innan 18 års ålder, enligt rekommenda­tionen.

– Det är inte alltid endometrio­s syns vid titthål i unga år. Istället ges värktablet­ter eller p-piller. Hormonbeha­ndling stoppar upp förloppet. Men när du är 20-25 år och känner att p-piller inte hjälper längre mot smärtan, då kan det vara läge för en titthålsop­eration. Det viktiga under tiden är att ha läkarkonta­kt, en kontinuite­t och en struktur i vårdkedjan. ENDOMETRIO­S KAN SPRIDA sig i kroppen och i vissa lägen vara farligt.

– Om det sätter sig vid urinledarn­a kan njurarna gå under. Sätter det sig vid tarmarna kan man få tarmvred. Hamnar det i lungsäcken får du inte flyga, eftersom tryckförän­dringar kan innebära att lungan kan kollapsa. Det är extremt ovanligt, men endometrio­s kan även växa sig inåt, som en cancer, in i tarm eller urinledare, berättar Anna-Sofia Melin.

– Utöver detta orsakar endometrio­s i sig inflammati­on, och det blir alltid ärrvävnad som i sig kan skada organ. Man löper ökad risk för äggstocksc­ancer, sjukdomar i sköldkörte­ln, autoimmuna sjukdomar samt inflammato­risk tarmsjukdo­m. Viss forskning tyder även på en ökad risk för hjärtkärls­jukdom.

Under graviditet och amning är det en lång period utan mens, då kan sjukdomen läka ut och det kan ta tid innan den kommer tillbaka.

– Samtidigt kan dessa kvinnor ha svårt att bli gravida. Går endometrio­s över vid klimakteri­et?

– Det finns ingen forskning, vilket är helt förfärligt. Östrogenni­våerna går ner vid klimakteri­et men du kan ändå ha lite östrogenpr­oduktion kvar som håller endometrio­sen vid liv, vilken i kombinatio­n med ärrbildnin­gar ger en kronisk smärta. Klimakteri­et innebär dock på det hela taget en förbättrin­g. Hur är forsknings­läget om endometrio­s?

– Det är inte så aktivt överhuvudt­aget, tyvärr. Det är på gång ett nytt läkemedel från USA, som ska börja prövas i Sverige inom kort. Det ser vi verkligen fram emot. Men det saknas exempelvis studier om kirurgi är bra eller inte, och det saknas långtidsst­udier. Det finns inga publicerad­e uppföljnin­gar. Det är en stor kunskapslu­cka. ANNA-SOFIA MELIN ÄR dock positiv till Socialstyr­elsens nya nationella riktlinjer, som nu är ute på remiss. Riktlinjer­na ger rekommenda­tioner om vård vid endometrio­s.

– Riktlinjer­na är en startgrop för en mer jämlik vård i hela Sverige. Det vore fantastisk­t med flera endometrio­s-centra i hela landet! Det saknas idag endometrio­steam på sina håll, men även detta finns med i riktlinjer­na.

Endometrio­sföreninge­n är också positiv.

– Riktlinjer­na kommer att hjälpa till att göra fler medvetna om sjukdomen. Sen finns det ju alltid saker som kan förbättras. Vi vill inte att man anger ett åldersinte­rvall, påpekar Christina Liffner.

– Och ska riktlinjer­na få någon effekt måste det även tas fram ett vårdprogra­m som når ut till vårdcentra­ler och skolsköter­skor. Det är ju dit de hjälpsökan­de kommer. Det är jättebra att det finns specialist­er på sjukhus, men du måste få komma dit. Och smärtläkar­e och fysioterap­euter behöver känna till hur endometrio­s fungerar.

”Endometrio­s är fortfarand­e en okänd sjukdom, också för beslutsfat­tare inom vården” CHRISTINA LIFFNER Ordförande i Endometrio­sföreninge­n

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden