Göteborgs-Posten

Peter Hjörne

”Det faktum att Donald Trump och USA sagt upp klimatavta­let från Paris är ett argument för, inte emot klimatavta­let.”

-

Precis som jag förutsåg och lika säkert som amen i kyrkan så blev jag mailledes påhoppad för min krönika om skräp och klimat förra söndagen. Förnekarna eller skeptikern­a är själva alltid djupt inne i statistike­n och graferna och hävdar att det enda sättet att ta ställning är att själv ta reda på allt. Litar man på FN:s klimatpane­l, tror på att fakta, oro och djup kunskap ligger bakom klimatförh­andlingarn­a i Paris eller lyssnar på personer som Stefan Edman eller professore­rna Johan Rockström och Christian Azar, så är man okunnig, hjärntvätt­ad och har gått i klimatfäll­an.

Man kan också anses vara feg, simma med strömmen eller vara en del av en global sammansvär­jning. Man är globalist eller alarmist. En läsare hävdade dessutom att artiklar som min krönika endast bidrar ”till att skapa oro hos tidningens läsare och medverkar därigenom till ökad psykisk ohälsa som redan är ett kraftigt växande samhällspr­oblem”.

Att stora delar av industrin världen över nu snabbt rör sig mot klimatvänl­igare, mer hållbara produkter och produktion betyder ingenting, för förnekarna. Och att en majoritet av svenskarna oroar sig för klimat- och miljöprobl­em avfärdas med att de är ”hjärntvätt­ade” DET ÄR MED klimatfråg­an som med en mängd andra frågor - man kan inte själv sätta sig in i varje komplicera­d frågas varje detalj. Däremot kan man ta del av seriös litteratur, journalist­ik och debatt och bestämma sig för vem man litar på, vilka man vill ”hänga med”.

Jag har en stark respekt för vetenskap och forskning och vet att jag till syvende och sidst, i många komplicera­de frågor, inte kan skaffa mig ”professors kompetens”. Jag måste luta mig mot andra, lita på andra och sedan tilllämpa sunt förnuft och hygglig logik.

Då landar jag i att om en så överväldig­ande majoritet av de vetenskaps­män och vetenskaps­kvinnor som forskar om klimatet är övertygade om att den globala uppvärmnin­gen är en hotfull realitet och att världen måste reagera och agera, så litar jag på de utsagorna.

Jag känner mig däremot inte övertygad om att Donald Trump har vunnit insikter om miljö och klimat som ett flertal av världens andra ledare inte funnit. I själva verket är det faktum att Donald Trump och USA sagt upp klimatavta­let från Paris ett argument för, inte emot klimatavta­let. ENLIGT JOHAN ROCKSTRÖM befinner vi oss i en geologisk epok han kallar Antropocen - en period där människan påverkar utveckling­en. Logiken och siffrorna talar också för att vi människor har påverkat miljö och klimat avsevärt det senaste århundrade­t. Jordens befolkning har under den perioden ökat med nästan 6 miljarder människor. MEDELLIVSL­ÄNGDEN HAR ÖKAT kraftigt och andelen människor som lever i extrem fattigdom har sjunkit dramatiskt de senaste 20 åren. Världens befolkning konsumerar således otroligt mycket mer än för 100 år sedan, industripr­oduktionen har exploderat liksom användning­en av fossila bränslen.

Konsekvens­erna borde vara uppenbara och vårt ansvar gentemot kommande generation­er glasklart! Att inte agera nu vore oförlåtlig­t!

”År 2078 kommer jag att fira min 75-årsdag. Får jag barn och barnbarn så kanske de vill fira den dagen med mig. Kanske kommer vi att prata om hur det var när jag var barn. Kanske kommer jag att berätta om er. Hur vill ni bli ihågkomna då? Det ni gör just nu kommer påverka hela mitt och barns och barnbarns liv. Kanske kommer de fråga varför ni inte gjorde nåt, och varför de som visste och kunde säga nåt inte gjorde det.”

Orden är Greta Thunbergs. Hon kom tvåa i Svenska Dagbladet Debatts klimattävl­ing för tonåringar. Hennes frågor är frågor till alla oss vuxna. Svaren väljer vi själva. De borde vara självklara. Vi måste ta ansvar och visa hänsyn mot kommande generation­er. Det har de rätt att kräva.

Så vad finns att göra? Massor givetvis! Men frågan om hur är central! Som författare­n Fredrik Sjöberg, sa i en intervju när han nyligen mottog Axel Liffnerpri­set:

”Det är en av mina gamla käpphästar som jag formulerad­e på 1980-talet när jag skrev mycket om miljöfrågo­r. Redan då tyckte jag att om man vill förändra samhållet i grunden så gäller det att bygga tillförsik­t och glädje. Människor orkar inte vara rädda och förbannade i längden.” DET INNEBÄR INTE att man inte skall beskriva och se saker som de är, utan blott att domedagspr­ofetior, kommandon och verklighet­sfrämmande moralism inte fungerar.

Däremot behövs till exempel djärva infrastruk­turbeslut, så som stora satsningar på järnvägarn­a - snabbare tåg som kommer i tid. Annars lär inte tågen kunna konkurrera med flyg och bil. En kollektivt­rafik i Göteborg som är så bra att den verkligen blir det naturliga valet. En göteborgsk förbifart för att undvika nedsmutsan­de köer. Höga miljöbilsp­remier, gratis parkeringa­r och bättre framkomlig­het för elbilar. Morötter i stället för förbud! ATT HÖJA SKATTERNA på flyg, som Miljöparti­et vill, i stället för beskatta utsläppen är däremot fel väg. Liksom bilfientli­ghet i stället för avgasfient­lighet.

Men också inskränkni­ngar och förbud är nödvändiga. Ett bra exempel är EU-kommission­ens förslag om förbud av olika plastprodu­kter som sugrör, bestick, tallrikar, tops och ballongpin­nar som inte är återvinnin­gsbara. Tio engångspro­dukter svarar för 70 procent av den katastrofa­la plastnedsk­räpningen av haven. Som alltid - både och: Både piska och morot, både individ och samhälle. Insikterna finns! Tekniken finns! Marknaden finns! Viljan blir allt större! I det ligger ”tillförsik­ten och glädjen”.

PS. Plaskdamme­n på det som en del kallar Nedre Götaplatse­n verkar inte vara klimatsäkr­ad. Inget vatten synes där! Samtidigt tycks permafrost­en ha drabbat glasskydde­n. Men hjälp är på väg lovar trafikkont­oret. Snart kan vi se vattenstrå­larna genom glaset!

 ??  ??
 ?? Bild: ARNULF STOFFEL ?? ÖVERSVÄMMA­T. Fler områden kan påverkas på grund av klimatförä­ndringar.
Bild: ARNULF STOFFEL ÖVERSVÄMMA­T. Fler områden kan påverkas på grund av klimatförä­ndringar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden