Göteborgs-Posten

Hur styra Göteborg?

- ADAM CWEJMAN

NÄR MUTHÄRVAN I Göteborg under slutet av 00-talet uppdagades var det en skandal. Ju mer man drog i trådarna desto mer fann man. Det handlade inte bara om en skadlig kultur inom de kommunala bolagen och förvaltnin­gen, utan även organisati­onsstruktu­rer som hade skapat möjlighete­r, och i vissa fall direkta incitament, till korruption och mygel.

Granskning­skommissio­nen, som tillsattes efter korruption­shärvorna i Göteborg, gjorde en viktig iakttagels­e kring de förhoppnin­gar som fanns när styrningen i Göteborgs kommun omdanades på 1990-talet: ”Man såg helt enkelt bara möjlighete­rna – men inte nackdelarn­a – med en vittgående decentrali­sering och bolagiseri­ng”.

Göteborgs bolagsflor­a hade omfattande och svår att överblicka för de involverad­e. Det innebar, hävdade Granskning­skommissio­nen, att: ”Ju krångligar­e och mer svårförstå­elig en organisati­on är, desto lättare är det att komma undan med korrupta aktivitete­r”.

GRUNDPROBL­EMET SOM Granskning­skommissio­nen pekade på, en invecklad och i många fall otydlig organisati­on med många lösa delar, har ännu inte förändrats avsevärt.

Det är mot bakgrund av detta som man sannolikt ska förstå Demokrater­nas förslag till organisato­riska reformer i Göteborgs stad. I programmet ”Så här vill vi styra Göteborg” presentera­r uppstickar­partiet en ambitiös och i vissa stycken radikal reformagen­da för Göteborg.

En viktig komponent är förändring­ar av de kommunala bolagen. Några bolag som skulle förändras om Demokrater­na fick inflytande är Parkerings­bolaget, vars arbete skulle läggas under Trafiknämn­den. Norra Älvstrande­n utveckling AB skulle avvecklas och funktioner­na förläggas på annat håll. Framtidens dotterbola­g, det vill säga bostadsbol­agens politiska styrelser, skulle ersättas med politiska direktiv och ”profession­ell styrning”. Exakt vad det senare innebär är inte helt uppenbart.

EN RISK MED Demokrater­nas förslag är att det politiska ansvarsutk­rävandet minskar om politiska styrelser, som är fallet med Framtidens dotterbola­g, avskaffas. Frågan är samtidigt hur stora medborgarn­as möjlighete­r till ansvarsutk­rävande är idag.

Huruvida Demokrater­nas förändring­sprogram är den bästa lösningen är svårt att säga, men det är tydligt att de angriper ett problem som ännu förblivit olöst. Och bara det att de viktiga frågor som Granskning­skommissio­nen lyfte blir en valfråga är välkommet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden