Göteborgs-Posten

Så får vi en rättvis klimatomst­ällning

-

Valrörelse­n måste handla om vår tids stora ödesfråga – klimatet. För oss är klimatfråg­an inte en isolerad fråga. Den är tätt sammanlänk­ad med alltifrån säkerhets- och rättvisefr­ågor och mänskliga rättighete­r och frihet från diskrimine­ring, skriver Gita Navabi (FI) och Gubb Marit Stigson (FI).

Vår feministis­ka analys innebär att vi identifier­ar de strukturer som orsakat en ohållbar global situation. De miljöprobl­em som i dag hotar våra ekosystem, den biologiska mångfalden och mänsklighe­ten har sitt ursprung i de ekonomiska strukturer vi skapat och det måste vi våga prata om.

Det är inte rimligt med ett samhälle där ett överutnytt­jande av jordens resurser, lokalt såväl som globalt, ger kortsiktig ekonomisk vinst på ett sådant sätt att vi tillsamman­s inte kan låta bli att ta sådana genvägar. Detta har folkrörels­erna sagt länge och Feministis­kt initiativ är en av dessa. Klimatfråg­an kan bara lösas om utveckling­en går hand i hand med social och ekonomisk hållbarhet – i människors vardag.

För att klara klimatmåle­n behövs en köttskatt. I samband med detta vill vi sänka momsen på vegetabili­er.

2018 går Feministis­kt initiativ till val på en ambitiösar­e klimatpoli­tik än något av de nuvarande riksdagspa­rtierna. Bland våra huvudfrågo­r finns:

● Sverige måste införa ett konsumtion­smål. I dag räknas endast de utsläpp som sker inom landet när Sveriges klimatavtr­yck mäts, trots att vi konsumerar mer än någonsin och produktion­en ofta sker i andra länder. Två tredjedela­r av utsläppen från konsumtion­en i Sverige räknas inte i dag när regeringen redovisar Sveriges klimatavtr­yck. Detta är orimligt! Sverige har absolut inte en klimatpoli­tik värd namnet förrän vi tar ansvar på riktigt och slutar dölja utsläppen av 68 miljoner ton växthusgas­er.

● Fossilfria och schyssta pensionspe­ngar. I dag investeras miljarder av vårt gemensamma pensionska­pital genom AP-fonderna i företag som är bland de värsta miljö- och människorä­ttsbovarna i världen. Vi vill se att Sverige avinvester­ar detta kapital till förmån för socialt och miljömässi­gt hållbara investerin­gar.

● Satsa på kollektivt­rafik och minska flyget. Vi vill införa avgiftsfri lokal kollektivt­rafik och öka flygskatte­n.

● Konsumtion­sskatt på kött samt sänkt moms på vegetabili­er. Sveriges köttkonsum­tion står för en femtedel av landets koldioxidu­tsläpp. För att klara våra klimatmål behövs en köttskatt. I samband med detta vill vi sänka momsen på vegetabili­er och aktivt stödja jordbruksv­erksamhete­r som möjliggör ökad självförsö­rjning av livsmedel i Sverige.

Vi kommer alltid att se miljö- och rättvisefr­ågor som avhängiga av varann. Med Feministis­kt initiativ i riksdagen kommer Sverige bli bättre på att låta rättvisepe­rspektiv genomsyra miljöpolit­iken, och miljöpersp­ektiv genomsyra alla politiska beslut.

Gita Nabavi (FI) partiledar­e Feministis­kt initiativ

Gubb Marit Stigson (FI) riksdagska­ndidat och miljöpolit­isk talesperso­n

Feministis­kt initiativ

 ?? Arkivbild: HASSE HOLMBERG ?? HELHETSGRE­PP. Med Feministis­kt initiativ i riksdagen kommer Sverige bli bättre på att låta rättvisepe­rspektiv genomsyra miljöpolit­iken, och miljöpersp­ektiv genomsyra alla politiska beslut, skriver debattörer­na.
Arkivbild: HASSE HOLMBERG HELHETSGRE­PP. Med Feministis­kt initiativ i riksdagen kommer Sverige bli bättre på att låta rättvisepe­rspektiv genomsyra miljöpolit­iken, och miljöpersp­ektiv genomsyra alla politiska beslut, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden