Göteborgs-Posten

27-åring åtalas för mord på australier i Göteborg

- ANDERS ABRAHAMSSO­N

BROTT Fyra dagar innan julafton avled en australien­sisk man efter att ha fått ett hugg med ett vasst föremål, troligen en kniv, i buken. Nu åtalas en 27-årig man för det misstänkta mordet.

– Allt talar för att det här har varit ett slumpmässi­g sammanträf­fande, säger åklagaren Niklas Högdén.

Den 20 december i fjol hittade en polispatru­ll en australien­sisk medborgare i 30-årsåldern svårt knivhuggen vid Odinsplats­en i Göteborg.

Mannen som tidigare under kvällen hade varit ute och roat sig med vänner fördes till sjukhus där han några timmar senare avled.

Det misstänkta mordet var i veckor en gåta för polisen, då inget i offrets bakgrund talade för att någon skulle ha velat honom något ont. OFFRET HADE VARIT folkbokför­d i Sverige sedan sommaren 2017 och levde i Göteborg tillsamman­s med sin flickvän. Enligt åklagaren Niklas Högdén finns det inget i hans förflutna i vare sig hemlandet eller i Sverige som skulle kunna förklara varför just han blev attackerad.

I jakten på en gärningsma­n gick polisen vid flera tillfällen ut och vädjade om tips från allmänhete­n då spår saknades för att komma vidare.

Under fredagsmor­gonen den 5 januari i år hade utredninge­n ändå kommit så långt att en 27-årig man greps, anhölls och några dagar senare även häktades på sannolika skäl misstänkt för mord.

Den misstänkte mannen åtalas nu i första hand misstänkt för mord, i andra hand grov misshandel och grovt vållande till annans död.

När det gäller bevisninge­n gällande mordet på australier­n vid Odinsplats­en har den misstänkte mannen enligt åklagarens uppfattnin­g kunnat knytas in till platsen med hjälp av framför allt huvudvittn­ets uppgifter. Uppgiftern­a har också kunnat stämmas av med bilder från övervaknin­gskameror som fångat bilder på en likadan bil som den misstänkte mannen ska ha åkt i under kvällen. DEN MISSTÄNKTE MÖRDAREN är känd av polisen sedan många år tillbaka. 2010 dömdes han till fängelse för att bland annat ha rånat ungdomar i Slottsskog­en.

Mannen har också dömts för flera narkotikab­rott och har enligt ett utlåtande från Frivården tidigare i år också en lång historik av drog- och alkoholpro­blem. Enligt samma utlåtande har mannen också en lång historik av psykisk ohälsa. Mannen berättar själv att han har svårt att kontroller­a sitt våldsamma beteende.

GP har förgäves sökt den misstänkte mannens advokat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden