Göteborgs-Posten

Jemen: Strider hotar stänga livsviktig hamn

- TT

JEMEN Offensiven mot hamnstaden al-Hudaydah fortsätter. FN:s säkerhetsr­åd kräver att stadens viktiga hamn ska vara fortsatt öppen för att mat- och biståndsle­veranser ska kunna nå fram.

Jemens utrikesmin­ister Khaled Alyemany säger att de saudiskstö­dda styrkorna inte kommer att avancera till hamnen ”just nu”.

– Vi planerar inte att förstöra infrastruk­turen, säger han till journalist­er i New York efter säkerhetsr­ådets möte, och tillägger:

– Vi är i ett område nära flygplatse­n nu men inte vid hamnen. HUTHIREBEL­LERNA HAR kontroller­at al-Hudaydah (Hodeidah) sedan 2014. I veckan inledde den saudiskled­da

Den våg av folkliga protester som bröt ut i arabvärlde­n i början av 2011 spred sig också till Jemen. I slutet av året lämnade president Ali Abdullah Saleh ifrån sig makten.

Huthirebel­lerna kände sig diskrimine­rade av centralreg­eringen och 2014 belägrade de huvudstade­n Sanaa för att få igenom sina krav på ökat inflytande. De fick stöd av Saleh och den nye presidente­n flydde till Saudiarabi­en.

I mars 2015 började en saudiskled­d militärall­ians flygbomba rebellmål. Sedan dess har över 10 000 människor dödats och tre miljoner har drivits på flykt.

FN-chefen António Guterres har gjort intensiva försök att förhindra ett stort slag om al-Hudaydah. Staden är landets kommersiel­la hjärta och över 70 procent av landets import, mat och biståndsle­veranser passerar dess hamn. militärall­iansen en offensiv för att driva ut dem ur staden.

Striderna rasar bland annat kring flygplatse­n, med minst 39 stridande döda, enligt nyhetsbyrå­n AFP:s källor. Samtidigt rapportera­ts skräckslag­na civila försöka fly undan bomberna. STRIDERNA RISKERAR också att förvärra situatione­n för miljontals jemeniter, eftersom stora delar av den livsnödvän­diga humanitära hjälpen passerar genom hamnen i al-Hudaydah.

– Vi har fortfarand­e sju fartyg i hamnen. Arbetet i hamnen pågår som normalt. Och vi har fem andra fartyg som väntar utanför, säger hamnchefen Dawood Fadel till AFP.

Rebelledar­en Abdel Malek Al-Houthi uppmanar sina styrkor att slå ner försöken att återta kontrollen över den viktiga hamnstaden. I rebellerna­s tv-kanal ska han ha sagt att ”västkusten kommer att förvandlas till en stor träskmark för de som invaderar”, enligt AFP.

I samma tv-kanal ska rebellerna också ha rapportera­t att de träffat en av motståndar­nas båtar utanför al-Hudaydah med två missiler. Angreppet har dock inte kunnat bekräftas av andra källor.

En hemlig FN-rapport som AFP fått tillgång till visar att Iran, trots att landet förnekat det, kan ha varit delaktiga i att utrusta Huthirebel­lerna med vapen. NÅGRA AV KOMPONENTE­RNA i de missiler som rebellerna avfyrat mot Saudiarabi­en har visat sig vara tillverkad­e i Iran.

Eftersom det är svårt för FN att bekräfta att delarna skickats från Iran till Jemen går det inte att hävda att Teheran brutit mot vapenembar­got.

Att landet gjort det vid tidigare tillfällen slogs dock fast av FN-experter i januari.

Den nya rapporten tas upp i FN:s säkerhetsr­åd den 27 juni.

 ?? Bild: HANI MOHAMMED ?? DRIVS UT. Shiamuslim­ska huthirebel­ler i Jemen.
Bild: HANI MOHAMMED DRIVS UT. Shiamuslim­ska huthirebel­ler i Jemen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden