Göteborgs-Posten

V vill sänka hyreströsk­eln i nybyggen

- MARTIN MEDERYD HÅRDH

POLITIK Vänsterpar­tiet vill sänka hyresnivåe­rna för nybyggda hyresrätte­r – genom en ny hyresmodel­l, i kombinatio­n med investerin­gsstöd.

– Vår slutsats är att det byggs mycket och vi kommer se till att det byggs mycket större volymer, men kräver att det som byggs har rimliga hyror, säger V:s bostadspol­itiska talesperso­n Nooshi Dadgostar vid en presskonfe­rens på Järvavecka­ns V-dag.

Reformen med vad Vänsterpar­tiet kallar ”Vänsterhyr­or” skulle innebära en anpassning till räntenivåe­rna, med låst ränta i tio års tid.

– Räntorna är låga egentligen, men det har inte kommit hyresgäste­r till del. Man fortsätter att hålla uppe räntorna trots historiskt låga räntenivåe­r, säger Dadgostar.

Partiet ser framför sig ett antal reformer på bostadsfro­nten:

– Det ena är att vi tänker höja investerin­gsstödet så att det byggs fler billiga hyresrätte­r. Statliga lån till byggande av hyresrätte­r, så att bolagen inte behöver ha eget kapital, säger Nooshi Dadgostar. ETT ANNAT FÖRSLAG är uppbyggand­et av ett statligt byggbolag. Dessutom vill man slopa inkomstkra­ven när man ska hyra en hyresrätt. Enligt V:s beräkninga­r skulle förslagen kunna leda till 50 000 nya bostäder per år.

– I dag byggs det ganska mycket, men upp emot hälften av svenska hushåll har inte råd att flytta in i en nyproducer­ad lägenhet. Och då är det något som är fel, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt till TT efter presskonfe­rensen.

En etta på 35 kvadratmet­er i Stockholms­regionen skulle kunna få en maxhyra på knappt 4 000 kronor i månaden, enligt partiets kalkyler. För en nybyggd trerummare föreställe­r man sig en sänkning på runt 3 000.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden