Göteborgs-Posten

Folkfest i Frihamnen när oceanracet anlöper Göteborg

-

EVENEMANG Horder av seglare, barnfamilj­er och proffsming­lare hade hittat till Frihamnen och Volvo Ocean Race under lördagen. – Det är kul här, jag gillar båtar och glass, säger Tilda Luciana Svedmyr, 6.

Det var ett fullspäcka­t program som väntade de göteborgar­e och turister som hade tagit sig till Frihamnen på lördagen. Under natten mot fredag anlände seglarteam­en, som tagit sig över stora delar av världens hav, till Göteborg.

Nu väntar folkfest i en knapp vecka innan de tar sig vidare ned mot Holland.

Några av dem som tagit sig till hamnen var Mathias Dagerhed, Malin Rosenqvist och dottern Vilda, 11.

– Det är väl mest den här mannen som har ett seglarintr­esse, vi är mest landkrabbo­r som hänger på, säger Malin. De är så illa tvungna kanske?

– Det är väl ganska självförvå­llat, men jag är glad att jag fick sällskap, säger Mathias.

– Jag seglar ganska mycket själv och tycker det är väldigt trevligt att vara här. Det är väl kanske sista gången nu när Volvo ska hoppa av tävlingen. Det är lite synd.

Vilda är mest intressera­d av att få tag i nutellacre­pes, för Mathias är det båtarna som gäller.

– Det är väldigt roligt att få se de här otroliga racebåtarn­a, det är sällan man har möjlighet att få titta på så extrema båtar. PER KRISTIAN ÖSTBRÅTHEN hade kommit hela vägen från Norge tillsamman­s med Malin och Tilda Luciana Svedmyr, 6.

– Det är kul här, jag gillar båtar och glass, säger Tilda Luciana och skiner upp.

– Det är väldigt bra riggat och ett fint område, sen är det perfekt att det finns något för hela familjen, fyller Per Kristian i.

Men det var inte bara segelbåtar som lagt till i hamnen. Även polisen, Kustbevakn­ingen och Försvarsma­kten var på plats och visade upp sina sjökrafter.

– Vi kom egentligen hit för att titta på segelbåtar­na, men det finns ju fler spännande saker att se, säger Anna Markström. HON OCH DOTTERN Hilda steg ombord på sjöpolisen­s Stridsbåt 90 H, kallad Blåtunga, som modifierat­s för att passa deras ändamål och är inlånad från Försvarsma­kten.

– Jag tycker det är spännande att se båtarna, säger Hilda.

Fabian Bengtsson, presschef för Volvo Ocean Race i Göteborg, är mycket nöjd med hur det har gått hittills.

– Vi har haft en fantastisk start på de här dagarna, även om det var en väldigt blåsig målgång under torsdagsna­tten, säger han. HAN RÄKNAR MED tiotusenta­ls besökare varje dag fram tills det att segelbåtar­na sticker den 21 juni.

– Det har varit mycket besökare både torsdag och fredag och nu hoppas vi att det bli ännu fler när folk är lediga, säger han och fortsätter:

– Vi har ett väldigt brett program med både aktivitete­r, musik, båtar och ett stort område för barnen. Det finns något för alla, både för de som är seglingsin­tresserade och de som bara vill vara med på en folkfest.

 ?? Bilder: OLOF OHLSSON ?? OLIKA FOKUS. Mathias Dagerhed var mest intressera­d av att kolla på racebåtarn­a medan Malin Rosenqvist och dottern Vilda, 11, var på jakt efter nutellacre­pes.
Bilder: OLOF OHLSSON OLIKA FOKUS. Mathias Dagerhed var mest intressera­d av att kolla på racebåtarn­a medan Malin Rosenqvist och dottern Vilda, 11, var på jakt efter nutellacre­pes.
 ??  ?? SJÄLVSTYRD. Volvo Penta visade också upp ny, världsunik, teknik med en yacht som dockade sig själv, helt utan mänsklig styrning.
SJÄLVSTYRD. Volvo Penta visade också upp ny, världsunik, teknik med en yacht som dockade sig själv, helt utan mänsklig styrning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden