Göteborgs-Posten

Paul Balsom: ”Precis alla drar åt samma håll”

- Din VM-favorit? MATTIAS BALKANDER mattias.balkander@gp.se

Ingen svensk spelare har erfarenhet av VM-spel. Fysiologen Paul Balsom gör sitt tredje världsmäst­erskap för Sverige. – Det känns som att det bara har blivit bättre, säger han i en intervju med GP.

Den 54-årige engelsmann­en har varit en del av det svenska herrlandsl­aget i fotboll sedan 1998. Ingen har varit med längre.

– Jag började samtidigt som Johan Algulander. Lasse Richt började som chef 2000. Det är 20 år sedan nu, säger Paul Balsom under ett samtal några veckor före VMpremiäre­n mot Sydkorea. VI TRÄFFAS UNDER lägret i Båstad och Balsom berättar om tiden i landslaget.

– Jag höll i en föreläsnin­g i Thailand för några veckor sedan. Han som pratade innan mig sade att ”jag vaknar varje morgon och går till mitt drömjobb och jag måste verkligen påminna mig om det”. Jag tänkte, fan, det här har jag gjort i 20 år. I 20 års tid har jag vaknat varje dag och gått till mitt drömjobb. Det känns som att det bara har blivit bättre. Hur lyckas du behålla den känslan?

– Jag visste redan när jag var 1415 år att jag aldrig skulle kunna bli proffsspel­are, trots att jag höll på i ett ungdomslag i en proffsklub­b. Då bestämde jag ganska tidigt att det är det här jag vill satsa på.

Paul Balsom har under Janne Anderssons ledning fått en mer renodlad roll och har den officiella titeln ”performanc­e manager”. Hur har förbundska­ptenerna lyssnat på dig genom åren?

– Man träffar personer som jobbar i min roll som inte alls får den respons som jag har fått redan från dag ett, från Lasse (Lagerbäck) och Tommy (Söderberg) upp till Janne. Hur är den här gruppen?

– Grym. Utan undantag. Helt fantastisk. Precis alla drar åt samma håll. Vems förtjänst är det?

– Det gör ont i mig att säga det, men det kanske är förbundska­ptenen. Haha! Nej, det är klart att det är tid. Det var samma när jag jobbade i Leicester med Nigel Pearce. Förbundska­ptenen måste få beröm för det. Det är han som har handplocka­t teamet. Hur beskriver du sammanhåll­ningen i det här landslaget?

– Tio av tio. Och tio av tio, inte nio och en halv. Jag tror också att det är viktigt att vi inte glömmer Daniel Ekvall. Samma där, Daniel har fått plats tack vare Janne. En av Jannes styrkor är att han är beredd att ta ett steg tillbaka. Den rollen passar honom. Vi får vara ute och jobba. Ändå vet man att ”den” kan komma. Om vi inte sköter oss, då är det ”chefsläge”.

– Jag tänker aldrig längre än mitt eget lag. Hur går det för Sverige?

– Det är en klyscha, men när man har slagit Italien, Holland, Frankrike, Portugal, vem vet, har vi en bra dag på jobbet … Går du förbi gruppspele­t kan vad som helst hända. Jag kan inte vara tråkigare. Det som är intressant med det här gänget som jag aldrig har varit med om tidigare. Direkt, det kommer jag aldrig glömma: Vi satt och firade Italienseg­ern, kvar på hotellet, såklart var alla glada, men de flesta sade, okej, det här räcker inte. Nu skall vi fanimig åka till VM och inte bara vara där. Det var en riktigt bra känsla. Känslomäss­igt, vilken resa tog dig känslomäss­igt längst, vinna Premier League eller gå till VM?

– På något sätt Italien för att då är jag fulltid med laget under en tvåårsperi­od. I Leicester en vecka per månad. Jag har tio man i min stab som är på träningen varje dag, det är klart att det är fantastisk­t bägge två, det kanske är dumt att säga det ena framför det andra, men kanske att vara närmare det svenska landslaget.

På måndag börjar Paul Balsoms tredje VM-slutspel.

Blir det hans bästa hittills?

”Det är en klyscha, men när man har slagit Italien, Holland, Frankrike, Portugal, vem vet, har vi en bra dag på jobbet … Går du förbi gruppspele­t kan vad som helst hända.” PAUL BALSOM Svenska landslaget­s ”performanc­e manager”

 ?? Bild: PETTER ARVIDSON ?? LEDARE. Peter Wettergren, Janne Andersson och Paul Balsom.
Bild: PETTER ARVIDSON LEDARE. Peter Wettergren, Janne Andersson och Paul Balsom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden