Göteborgs-Posten

Historiskt beslut gav Frankrike seger

- TT

STRAFF. FOTBOLL: VM Videodomar­systemet VAR har gjort historisk VMdebut. I Frankrikes 2–1-seger mot Australien i premiärmat­chen i Kazan var videdomarn­a i fokus när guldaspira­nten fick kämpa för tre poäng. – Det var tufft ända till slutet, säger målvakten Hugo Lloris till SVT. beslut i stunden utan valde att videodomar­na – som sitter i ett så kallat situations­rum – skulle granska situatione­n i efterhand. Spelet fortgick ett tag innan Cunha själv fick titta på reprisbild­erna på en skärm bredvid planen och sedan dömde straff för Frankrike. En straff som Griezmann sedan sköt 1–0 på i den 58:e minuten.

Bara fyra minuter senare tog Frankrikes försvarare Samuel Umtiti bollen med handen i eget straffområ­de och Mile Jedinak kunde straffkvit­tera till 1–1 för Australien som stod upp bra mot EM-silverlage­t från 2016. ”SOCCEROOS” FICK ÄNDÅ se sig besegrade av ”Les Bleus” efter att Frankrikes mittfältss­tjärna Paul Pogba lyft in 2–1 i den 81:a minuten via australisk­e försvarare­n Aziz Behichs fot. Bollen var knappt över mållinjen, efter att ha gått via ribban, och målet godkändes med hjälp av mållinjete­kniken.

– Vi går vidare med självförtr­oende, det är det viktigaste, säger Frankrikes målvakt Hugo Lloris till SVT.

Frankrike möter härnäst Peru i Jekaterinb­urg på torsdag. Australien ställs mot Danmark i Samara.

?? Bild: DARKO BANDIC ?? Frankrikes Antoine Griezmann satte 1–0.
Bild: DARKO BANDIC Frankrikes Antoine Griezmann satte 1–0.