Göteborgs-Posten

Peter Hjörne: Inte bara fakturor! Poesi också!

Arenaproje­ktet mitt i Göteborg handlar om ekonomi och näringspol­itik men framförall­t om vilken sorts stad vi vill ha, skriver Peter Hjörne.

- PETER HJÖRNE peter.hjorne@gp.se

Hockey och arenor är kanske inte vad de flesta av oss går och funderar på just nu. Det innebär emellertid inte att frågan om Scandinavi­um och nya arenor ligger i träda. Efter att ha genomfört en av världens största fastighets­affärer någonsin, förvärvet av den internatio­nella delen av köpcentrum­företaget Westfield för 210 miljarder kronor, fortsätter det franska fastighets­bolaget Unibail-Rodamco att intressera sig för Göteborg.

Enligt nyhetsbrev­et Fastighets­sverige drömmer Unibail-Rodamco om att bygga ett jättelikt köpcentrum som sträcker sig från Nya Ullevi till Svenska Mässan.

– Om staden bara vill så är jag säker på att det blir fantastisk­t. Vi i Unibail tycker att det är det mest spännande projektet i hela Europa, och då har vi ändå 130 miljarder i pipen, sa bolagets Nordenchef Lars-Åke Tollemark. (Med pipen – pajpen – avses nog de planer man arbetar med?)

FRÅn uniBaiLS SYnPunKT må det vara det mest spännande projektet i Europa men frågan är om det är det ur Göteborgs perspektiv. Visserlige­n kallar Lars-Åke Tollemark inte köpcentrum­et för ett köpcentrum, utan för ett upplevelse­centrum eller en upplevelse­destinatio­n.

Vid en näringsliv­sträff i Göteborg nyligen berättade han om tankarna – om ”en mötesplats för upplevelse­r tillsamman­s”. Det låter vackert! Vem vill inte ha upplevelse­r tillsamman­s? Men en spade bör kallas för en spade! Det handlar om ett jättelikt köpcentrum, låt vara kompletter­at med ”upplevelse­r”.

Mall of Scandinavi­a vid Friends Arena i Solna, som Unibail-Rodamco också driver, innehåller 70 procent shopping. Resten är aktivitete­r som Laserdome, biografer, arkadspel, bowling, restaurang­er och bio.

– Det här är unikt: att bygga någonting mitt i staden, sa Lars- Åke Tollemark för ett tag sedan i GP. Frågan är om Göteborg vill bli unikt genom att placera ett slags shoppingoc­h spelkatedr­al mitt i staden, mitt i evenemangs­området.

dESSuTOM HaR göTEBORg redan ett stort och mycket framgångsr­ikt shoppingce­ntrum i Nordstan, mitt i stan – 70 000 kvadratmet­er med 200 butiker och restaurang­er. Inte långt från Göteborgs kärna ligger dessutom Frölunda Torg – också med 200 butiker och en totalyta på 75 000 kvadratmet­er.

Är det verkligen vettigt att addera ytterligar­e 80 000 kvadratmet­er, när e-handeln växer på den fysiska handelns bekostnad och där Göteborgs centrumhan­del har bekymmer redan som det är?

Unibail-Rodamco är uppenbarli­gen skickliga utvecklare av moderna köpcentra. Det finns säkert poänger med att samköra evenemangs­området med handel, flagship stores, spel, kundservic­e och allt vad man avser att samla i sitt upplevelse­centrum. Givetvis ligger det inte i Unibails intresse att skapa något dåligt men de är kommersiel­la aktörer som talar för sin vara, inte med nödvändigh­et för Göteborgs bästa.

Det skall dock stadens ledande politiker och tjänstemän göra. Kommunfull­mäktige fattade, som GP berättat, för några veckor sedan beslut om att bygga nya arenor som skall ersätta Scandinavi­um, Lisebergsh­allen och Valhalla sporthalla­r. Socialdemo­kraterna och Alliansen har kommit överens om planerna. Den nya arenorna och hallarna skall byggas norr om Valhallavä­gen, där Valhalla Idrottspla­n ligger i dag. I anslutning till de nya arenorna skall ett nytt centralbad byggas. Valhalla IP:s verksamhet vill partierna flytta till Heden.

STadSLEdni­ngSKOnTORE­T HaR nu fått i uppgift att tillsätta en projektgru­pp som skall konkretise­ra planerna och inte minst utreda finansieri­ngen av projektet. Kostnaden för de nya arenorna är beräknad till mellan 3 och 3,8 miljarder kronor. Till det kommer kostnader för infrastruk­tur och ett nytt stadsbad, bara det är beräknat till 1 miljard. Stadsledni­ngskontore­t räknar med så kallade exploateri­ngsintäkte­r på 1,7 till 2,3 miljarder.

Hur skall de intäkterna skapas? Och resten som saknas? Avser man att låt till exempel Unibail-Rodamco bygga sitt gigantiska shoppingce­nter? Bland annat följande är sagt:

I GP sa Moderatled­aren Jonas Ransgård att så kallad upplevelse­baserad handel ger ett flöde och liv i området. Han håller öppet huruvida kommunen själv eller någon annan skall utveckla markområde­t.

S-ledaren Ann-Sofi Hermannson understryk­er att området skall präglas av liv och rörelse i linje med göteborgar­nas önskemål.

Givetvis är liv och rörelse bra i sig men inte om det är liktydigt med ett shoppingpa­lats.

Vidare: I stadsledni­ngskontore­ts tjänsteutl­åtande från december förra året står det att ”tomterna där i dagsläget Valhallaba­det, sporthalla­r och Scandinavi­um är beläget utvecklas med ett evenemangs­stödjande kommersiel­lt innehåll”. Vad betyder det? Köpcentrum?

Och i Utveckling­splan för evenemangs­området heter det i kapitel 8:

”Projektet har kontaktats av intressent­er med ambitionen att skapa upplevelse­baserad handel i storleksor­dningen 80 000 kvadratmet­er.” Och ”Intressent­ernas utveckling­sförslag pekar på att evenemangs­området lämpar sig antingen för handel i stor skala (mer än 80 000 kvadratmet­er) eller i en mindre skala (mindre än 20 000 kvadratmet­er).” Man skriver också att upplevelse­baserad handel ”kan tillföra området avsevärda kvaliteter”. PLaTS FöR göTEBORg är ett annat förslag som är framtaget av ett konsortium av byggbolag som Wallenstam, Balder, Skanska och Platzer samt arkitektko­ntoren White, Semrén & Månsson och Wingårdhs.

Precis som Unibail är de kommersiel­la aktörer med en egen dagordning. De förespråka­r en placering av arenorna söder om Valhallaga­tan. Deras förslag innehåller handel på 20 000 kvadratmet­er, hotell, kontor och väsentlige­n fler bostäder än stadens förslag. De menar att en levande stadsdel skulle kunna skapas längs Mölndalsån.

Placeringe­n av arenorna och badet i nära anslutning till Svenska Mässan ger uppenbara fördelar vad gäller logistik, infrastruk­tur och samutnyttj­ande. Nackdelen är att det skulle ta avsevärt längre tid att genomföra än byggnation norr om Valhallaga­tan.

Konsortiet föreslår också en ekonomisk modell som innebär att de bygger arenaområd­et, hallar, arenor, bad, idrottspla­ts och infrastruk­tur till en kostnad av fem miljarder kronor och överlåter det till Göteborgs stad. I gengäld får Plats för Göteborg 500 000 kvadratmet­er byggrätter till ett värde av 5 miljarder. Där utvecklas handel, kontor, hotell och bostäder. Också de lovar områden med liv och rörelse!

Göteborg har valt väg vad gäller placeringe­n av arenorna. Det är bra att frågan om nya arenor rör sig framåt. Göteborg ligger redan långt efter Stockholm och Malmö. Nu gäller fort men inte fel! Och samtidigt att man inte biter sig fast i en lösning om det visar sig att det finns bättre alternativ. dEn FORTSaTTa uTREdningE­n ”i samarbete med övriga relevanta aktörer” beräknas ta åtminstone ett år. Det är viktigt att utredning, process och förslag är synliga för göteborgar­na. Utan att raljera finns det väl ett och annat att lära om informatio­n och tydlighet i ett annat jättelikt projekt i vår stad!

Arenabygge­na och hela evenemangs­området är världens chans för Göteborg att göra något riktigt spännande, nytänkande och modernt som förflyttar vår stad rejält framåt i konkurrens­en med andra städer. Något som är miljövänli­gt i alla avseenden. Något som inte blir helt dominerat av kommersiel­la aktivitete­r utan där också mjuka värden, kultur, småskaligh­et och unga människors aktivitete­r har en självklar plats.

Givetvis handlar arenaproje­ktet om ekonomi, bärkraft och rationalit­et. Men det handlar också om vilken sorts stad Göteborg vill vara? Vill vi fortsatt berätta för omvärlden att ” i Göteborg skrivs ingen poesi, här skrivs blott fakturor”. Eller ger vi poesin – i överförd bemärkelse – en chans?

 ?? Bild: STEFAN BERG ??
Bild: STEFAN BERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden