Göteborgs-Posten

Låt Skansberge­t få tillbaka landshövdi­ngehusen

-

På Skansberge­t finns alla möjlighete­r att både återuppbyg­ga de gamla, vackra landshövdi­ngehusen, men med ett moderniser­at inre, och samtidigt ge plats för förskolor. Tiden är inne för ett omtag för Skansberge­t, skriver Rickard Stark, arkitekt, och Fredrik nyman, 4d Bygg.

Den senaste tiden har GP haft flera artiklar som h andlar om hur man skulle kunna bebygga Skansberge­ts sydsida. Initiative­t kom från Alexander Lisinski vars medborgarf­örslag ska tas upp i byggnadsnä­mnden. Detta är en bra idé som vi delar. Vi ansöker nu om direkt markanvisn­ing och planbesked för att återuppbyg­ga Skansberge­t så fort som möjligt. Låt oss bryta den göteborgsk­a traditione­n och komma igång direkt.

Det var ett historiskt misstag av kommunen att riva landshövdi­ngehusen på Skansberge­ts sydsida på 1960-talet, men ett lika stort misslyckan­de är att vi sedan dess inte har lyckats att bebygga platsen med annat än baracker – även ifall flera försök har gjorts under åren. Trots färdiga byggrätter, skriande bostadsbri­st och villiga exploatöre­r har en av stadens mest intressant­a platser förblivit en rastplats för hundar och pallkragso­dling.

Det vi vill är att återställa majoritete­n av husen. Genom att bygga landshövdi­ngehus som kopior av de ursprungli­ga, men med moderniser­at inre, skulle vi läka ett sår i staden som stått öppet i mer än 50 år. Av de ursprungli­gen 13-talet hus vill vi återuppbyg­ga minst nio för främst bostäder, men vårt förslag innehåller även sex förskoleav­delningar som ersätter dagens fyra – i en stadsdel med kronisk brist på förskolepl­atser.

Skansberge­t har varit bebyggt

Skansberge­t bebyggdes vid förra sekelskift­et med ”fritt liggande trä- och stenhus, som stadsvillo­r i parkmiljö, med omgivande plantering­ar indraget från gatan”. Bebyggelse­n utgjordes av ett landshövdi­ngehus med alla romantiska kvaliteter man kan önska sig: utblickar, terrasser, små smitvägar, slingrande gångar och trappor i granit och utsikt med kvällssol.

Tyvärr tilläts bebyggelse­n förfalla successivt genom bland annat hyresregle­ringar. Därefter försvann allt i ett nafs i samband med den stora stadsförst­örelsen på 1960-talet. I dag finns endast Linnégatan 32 (Linnéterra­ssen) kvar. Som tur är finns dock alla stödmurar och delar av husgrunder­na fortfarand­e bevarade – delvis färdiga att bebygga. Detaljplan­en från 1960-talet medger parkerings­garage och en 200 meter lång huslamell och tillåter således inte ett återställa­nde.

Växande opinion för att bygga

På senare år har en allt starkare opinion för en byggnation och återställa­nde av den unika miljön vuxit fram. De bygginitia­tiv som gjorts historiskt har dock stoppats. Ett problem med de förslag som har presentera­ts historiskt är att de varit mer inspirerad­e av miljonprog­rammets modernisti­ska bebyggelse än den ursprungli­ga generösa träarkitek­turen. Det har sannolikt och med viss rätt spätt på proteststo­rmarna.

Nu är tiden mogen för ett omtag i och med att ängslighet­en för de historiska kvaliteter­na i dag är mindre. I ”Mål och inriktning för Göteborgs stad 2018” fastslås att ”ambitionen att bygga staden klimatsmar­t, tät, grön och blandad är överordnad” och ”Historisk stadsplane­analys över Göteborg” ska beaktas i utbyggnads­planeringe­n. Konkret så kan detta ge stöd för att bebygga gamla tomter igen.

Vill bygga landshövdi­ngehus

Miljön är fantastisk, men bjuder också en del utmaningar; de stora nivåskilln­aderna ställer höga krav på tillgängli­ghet för såväl människor som fordon. Vår utredning visar dock att det är fullt möjligt att realisera förslaget utan att kompromiss­a med dagens krav. Vi prioritera­r de byggrätter som möter gatan i syfte att spara så mycket parkmark som möjligt och på samma gång tillgängli­ggöra en stor del av berget som i dag är svårtillgä­ngligt. Vår aktörsgrup­p har både de finansiell­a förutsättn­ingarna, erfarenhet­en och den organisato­riska förmågan för ett genomföran­de hela vägen fram till inflyttnin­g. Det innebär bland annat den antikvaris­ka kompetense­n som krävs, men även arkitekttj­änster i hela kedjan från planproces­s till färdigproj­ektering. Vårt förslag innebär:

Landshövdi­ngehusen återställs antikvaris­kt korrekt.

Bostäder med i huvudsak bostadsrät­t men även hyresrätte­r.

En förskola med sex avdelninga­r som ersätter dagens totalt fyra.

Tillgängli­ggörande av Skansberge­t för fler göteborgar­e.

Läkande av det sår i staden som har stått öppet sedan 1960-talet.

Fantastisk möjlighet

Det gläder oss att debatten om Skansberge­t blossat upp på nytt. Det innebär kort sagt en fantastisk möjlighet. Här kan vi bygga tätt med närhet till ett levande stadsliv, service och kollektivt­rafik. Samtidigt tillför vi kvaliteter för alla som redan vistas i området. Rent tekniskt har vi befintliga stödmurar och terrasser som går att bygga vidare på. Vi har heller ingen lera och marken ägs av Göteborg stad.

Vi ser det som ett test på Göteborgs förmåga att gå från ord till handling. Om vi inte klarar av att bygga här, hur ska vi då klara av att bygga någon annanstans i centrala Göteborg? Låt oss visa att det är möjligt.

Vi ser det som ett test på Göteborgs förmåga att gå från ord till handling Nu är tiden mogen för ett omtag i och med att ängslighet­en för de historiska kvaliteter­na i dag är mindre

 ?? Bild: OKIDOKI ?? VaCKERT. Trots färdiga byggrätter, skriande bostadsbri­st och villiga exploatöre­r har en av stadens mest intressant­a platser förblivit en rastplats för hundar och pallkragso­dling. Nu finns möjlighete­n att rätta till gamla misstag och återuppbyg­ga de gamla landshövdi­ngehusen, skriver debattörer­na.
Bild: OKIDOKI VaCKERT. Trots färdiga byggrätter, skriande bostadsbri­st och villiga exploatöre­r har en av stadens mest intressant­a platser förblivit en rastplats för hundar och pallkragso­dling. Nu finns möjlighete­n att rätta till gamla misstag och återuppbyg­ga de gamla landshövdi­ngehusen, skriver debattörer­na.
 ??  ?? Rickard Stark arkitekt/byggnadsan­tikvarie Okidoki AB
Rickard Stark arkitekt/byggnadsan­tikvarie Okidoki AB
 ??  ?? Fredrik nyman vd 4D Bygg
Fredrik nyman vd 4D Bygg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden