Göteborgs-Posten

Läroplanen ändras efter granskning­en NYHETER:

-

Efter GP:s granskning meddelar regeringen att man ändrar den svenska förskolans läroplan.

FÖrsKolan skolanstäl­ldas osäkerhet när det kommer till religiösa påtrycknin­gar och dilemman oroar lärarnas yrkesetisk­a råd. nu uppmanar man samtliga skolor att diskutera frågan mer.

– Utgångspun­kten ska alltid vara att eleven är i centrum, säger David Lifmark, ledamot i Lärarnas yrkesetisk­a råd.

I GP:s granskning av hur förskolor ställde sig till slöjtvång, svarade en majoritet av de uppringda förskolorn­a att man kunde tänka sig att agera slöjpolis åt föräldrar. Bara 13 förskolor sa nej eller var tveksamma till GP:s önskemål om slöjtvång på en femårig flicka. Något som gör David Lifmark beklämd.

– Svaret måste vara som en pedagog svarade i er granskning. Att flickan självklart får ha på sig sin slöja, men att man inte kan tvinga henne om hon inte vill. Kommer det till en konflikt där barnet vill en sak och föräldrarn­a vill en annan, då måste lojalitete­n alltid ligga hos eleven, säger David Lifmark. tHerese daHlQVIst, sOM själv är lärare och ledamot i Lärarnas yrkesetisk­a råd, menar att det är viktigt att skolperson­al vågar stå på sig.

– Vi har ett växande samhälle med många människor från olika kulturer och religioner vilket är oerhört berikande för Sverige och svensk skola. I och med detta möter vi även nya dilemmafrå­gor då kulturer och religioner krockar, något som var ovanligt för 50 år sedan då vi hade ett mer homogent samhälle, säger hon. HOn Menar att frågan om religiösa påtrycknin­gar i skolan är en komplex fråga, där lärarna dels måste ha elevens bästa i fokus men också har i uppdrag att skapa förtroende hos föräldrarn­a.

– Som lärare i dag är man ofta alltför ensam i sitt uppdrag och frågan har kanske inte lyfts och diskuterat­s på skolan. Vi ska värna om förtroende­fulla relationer med elev och vårdnadsha­vare men eleven kommer alltid först, säger Therese Dahlqvist.

Under GP:s granskning uppgav flera rektorer, varav en del anonyma, att frågan varit känslig att diskutera under många år eftersom man varit rädd för att det ska tolkas som ett sätt att spä på främlingsf­ientlighet. Flera erkände samtidigt att man på olika sätt gått med på föräldrars krav trots att det ibland gick emot elevernas egna vilja. daVId lIFMarK sÄGer att han förstår rektorerna­s oro, men tycker samtidigt att det är problemati­skt att vissa rektorer inte vågar träda fram med namn. Han tror att diskussion­en kan föras på ett respektful­lt sätt som inte riskerar att demonisera enstaka grupper.

– Det här handlar om principiel­lt viktiga frågor som gäller hur

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden