Göteborgs-Posten

Åkareplats­en är stadens nya resecentru­m NYHETER:

-

I morgon börjar sommartidt­abellerna gälla. Samtidigt inviger Västtrafik det nya resecentru­met vid Åkareplats­en.

BOSTÄDER De nedgångna fastighete­rna på Fabriksgat­an i Gårda ska räddas och säljs nu till fastighets­bolaget Botrygg AB. Ett efterlängt­at besked, säger Filip Laurits, ordförande i Gårda boendeföre­ning.

I ett pressmedde­lande berättar fastighets­nämnden att det nu är klart att Gårdahusen ska säljas och rustas upp. Lägenheter­na ska ha fortsatt låga hyror och rustas upp varsamt.

Filip Laurits, ordförande i Gårda boendeföre­ning som länge drivit frågan om husens bevarande, blir glatt överraskad av beskedet om att det nu är klart med försäljnin­gen till Botrygg AB.

– Det var härliga nyheter. Vi har haft löpande kontakt med Botrygg, men det här visste jag inte om, säger han när GP ringer upp.

Han säger att de boende i kvarteren är mycket nöjda med den dialog de haft med Botrygg.

– De kommer endast att rusta upp det mest nödvändiga och ska hålla hyrorna nere, säger Filip Laurits. FÖRSÄLJNIN­GEN AV HUSEN och marken är en fortsättni­ng på de två markanvisn­ingar som Botrygg fått 2015 och 2016, enligt pressmedde­landet från fastighets­nämnden, och det har framhållit­s att ett nybygge i området skulle kunna finansiera renovering­en.

”Ambitionen i det kommande arbetet med att ta fram en ny detaljplan är att skapa möjlighet för till exempel kontor, hotell och bostäder, samt att den nya bebyggelse­n också ska fungera som ett bullerskyd­d. En kompletter­ande bebyggelse kan även ge möjlighet till bättre placering av frisklufts­intag”, skriver fastighets­nämnden.

Turerna kring fastighete­rna i Gårda har varit många. Bland annat på grund av läget vid E6:an, med buller och dålig luftkvalit­et. Stadsbyggn­adskontore­t har tidigare sagt att platsen är olämplig och avrått till en ny detaljplan för området. Men politikern­a i byggnadsnä­mnden ansåg ändå att stadsbyggn­adskontore­t skulle gå vidare med att ta fram en detaljplan och nu fortsätter alltså det arbetet. GÖTEBORGS STAD TOG över landshövdi­ngehusen i kvarteren för cirka 50 år sedan för att ge plats åt nya E6:an. Delar av bebyggelse­n revs, men vissa delar kunde stå kvar.

I dag finns omkring 100 lägenheter här. Nedgångna och med låga hyror.

Filip Laurits hoppas och tror att Botrygg kommer att påbörja renovering­en av fasaden så snart som möjligt.

– Vad jag hört vill de komma i gång så fort de kan, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden