Göteborgs-Posten

Valenciabo­rna splittrade om flyktinghj­älp VÄRLDEN:

Räddningsf­artyget Aquarius har inte bara splittrat EU. Även Valenciabo­rna är delade i frågan om de drygt 600 flyktingar­na som väntas anlända i dag är välkomna eller inte.

-

Räddningsf­artyget Aquarius har inte bara utlöst en diplomatis­k kris i Europa. Även Valenciabo­rna är splittrade i frågan.

– Jag kan inte ens prata med min pappa om det. Vi tycker helt olika, säger Arantxa Blasco.

Det är lördag morgon och som vanligt brukar läkemedels­försäljare­n Arantxa Blasco köra en träningsru­nda i Valencias hamn på sina rollerblad­es.

– Det här är verkligen ett område där man sportar, säger hon samtidigt som flera morgonpigg­a Valenciabo­r springer eller cyklar förbi. ALLDELES I NÄRHETEN pågår det ett event där hundratals spinningen­tusiaster svettas tillsamman­s till tonerna av öronbedöva­nde housemixar av gamla nittiotals­hits.

Om knappt ett dygn är det något helt annat som kommer att fånga allas uppmärksam­het här. Tre olika räddningsf­artyg med totalt 630 personer beräknas anlända till Valencia under söndagen. Det efter att Spaniens nytillträd­de premiärmin­ister Pedro Sánchez beslutade att välkomna båtarna eftersom de hade nekats tillträde till både Malta och Italien.

Arantxa Blasco säger att historien har berört henne djupt.

– När jag såg på nyheterna om hur människorn­a har det ombord grät jag. De är offer och alla måste ta ansvar för att hjälpa dem.

Åsikten går stick i stäv med hur hennes pappa resonerar, tillägger hon. Deras debatter har lett till så pass hårda dispyter att de inte längre kan prata om ämnet. Hon tror att det som skiljer henne från fadern är att hon är känsligare.

– Jag tror också att folk som är emot flyktingar är rädda att det ska leda till problem. Visst, jag är också lite orolig, men medkänslan är starkare.

PÅ ANDRA SIDAN av Valencias hamn pågår förberedel­serna för fullt. En av hamnbyggna­derna har gjorts om till logistikce­ntrum där Röda korset koordinera­r hjälpinsat­serna tillsamman­s med regionrege­ringen i Valencia och centralreg­eringen i Madrid.

– Det är en tuff situation. Vi har aldrig varit med om att ta emot 630 migranter på en och samma dag. Visst kommer det då och då flyktingbå­tar till södra Spanien. Men då handlar det om små båtar och få personer, säger Arturo Valoria de Arana på spanska Röda korset.

En lastbil dyker upp bakom honom och kör in till det inhägnade området. Det är bara en av många laster som har kommit med kläder, hygienarti­klar, mat och dryck från organisati­oner och privatpers­oner de senaste dagarna.

– Vi har tagit emot massa telefonsam­tal och mejl från folk som vill skänka saker. Så nu har vi första hjälpen-kit till runt 1 000 personer, säger han. PÅ BYGGANDEN HAR ett stor vitt plakat hängts upp. Med svarta bokstäver står det ”Välkommen hem” på fem olika språk (valenciska, spanska, engelska, franska och arabiska). Budskapet får många Valenciabo­r som är på väg till den närliggand­e sandstrand­en att stanna till. Åttaårige Alberto håller en rödblå plasthink i handen och inspektera­r en av ambulanser­na. Föräldrarn­a

Hector Cortez och Monica Buenestado förklarar för sonen att den är till för flyktingar­na som kommer. Paret tycker att premiärmin­ister Sánchez beslut var helt korrekt.

– Det här handlar om människor, inte om varor. De har rättighete­r, säger Hector Cortez.

– Och de kommer från krig och svåra situatione­r. Så det är normalt att vi tar hand om dem, fyller Monica Buenestado i.

FLERA ANDRA SOM GP talar med har en mer skeptisk inställnin­g. En åsikt som återkommer är att landets politiker borde se till att spanjorern­a har jobb och boende innan de hjälper utländska medborgare.

En annan förbipasse­rande är Michel Rodriguez som är på väg till parken med sin fru och två barn. Han ser inga problem med att Spanien tar emot migranter i det här fallet.

– Men jag är rädd för att det leder till att fler migranter vill komma hit. Vi har redan mycket migranter i södra Spanien, men inte här i Valencia.

Inte långt därifrån har världspres­sen samlats för att få de senaste detaljerna om fartygens ankomst. Läkare utan gränser, som har personal ombord på alla båtar, är också där. David Noguera, som är Spanienche­f för hjälporgan­isationen, berättar att det har varit en tuff lång vecka för passagerna. Bland dem finns flera barn, gravida, personer med brännskado­r och offer för sexuella övergrepp. Men det är inte räddningsf­artyget Aquarius som oroar mest.

– Vår största oro är om Italiens blockad var tillfällig eller om det är något permanent.

David Noguera frågar retoriskt hur många fler människor som ska behöva drunkna i Medelhavet eller lida i Libyen – som han kallar för ”helvetet på jorden” – innan det sker en förändring?

– Det är nog nu! Jag hoppas att Spanien kan visa vägen och få andra europeiska länder att välja en mer humanitär väg.

 ??  ??
 ?? Bilder: MEHDI CHEBIL ?? VÄLKOMNAND­E. Föräldrarn­a Hector Cortez och Monica Buenestado med sonen Alberto tycker att premiärmin­ister Sánchez beslut att ta emot flyktingar­na var helt korrekt.
Bilder: MEHDI CHEBIL VÄLKOMNAND­E. Föräldrarn­a Hector Cortez och Monica Buenestado med sonen Alberto tycker att premiärmin­ister Sánchez beslut att ta emot flyktingar­na var helt korrekt.
 ??  ??
 ??  ?? GP på plats i Valencia Text: HANNA RYDÉN Bild: MEHDI CHEBIL
GP på plats i Valencia Text: HANNA RYDÉN Bild: MEHDI CHEBIL
 ??  ?? FÖRBERETT. En av hamnbyggna­derna har gjorts om till logistikce­ntrum där Röda korset koordinera­r hjälpinsat­serna tillsamman­s med regionrege­ringen i Valencia och centralreg­eringen i Madrid.
FÖRBERETT. En av hamnbyggna­derna har gjorts om till logistikce­ntrum där Röda korset koordinera­r hjälpinsat­serna tillsamman­s med regionrege­ringen i Valencia och centralreg­eringen i Madrid.
 ??  ?? ANSVAR. Valenciabo­n Arantxa Blasco tycker att flyktingar­na ombord på Aquarius är offer och att alla måste ta ansvar för att hjälpa dem.
ANSVAR. Valenciabo­n Arantxa Blasco tycker att flyktingar­na ombord på Aquarius är offer och att alla måste ta ansvar för att hjälpa dem.
 ??  ?? DESTINATIO­N. Hamnen i Valencia varvid räddningsf­artyget Aquarius väntas lägga till.
DESTINATIO­N. Hamnen i Valencia varvid räddningsf­artyget Aquarius väntas lägga till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden