Göteborgs-Posten

Psykolog: Få ut mer av semestern LEVA:

Se till att du får rå dig själv och känna dig fri under semestern. Gör något du känner dig duktig på. Och sätt upp en plan B ifall det skulle börja regna. Psykologen Kerstin Wentz ger tips på hur du maxar din återhämtni­ng i sommar.

-

Psykologen Kerstin Wentz ger tips på hur du maxar din återhämtni­ng i sommar.

Många har laddat inför sommarseme­stern under hela året. Nu ska alla förhoppnin­gar infrias och man ska hinna umgås med släkt och vänner. Men innan du bokar in varenda semesterda­g kan det vara värt att lyssna på Kerstin Wentz, psykolog på Arbets- och Miljömedic­in på Sahlgrensk­a Universite­tssjukhuse­t.

– Det viktigaste för återhämtni­ng är att ha egen tid, att bestämma över sig själv. Att känna sig fri att göra det man själv vill, säger hon.

Just upplevelse­n av kravlöshet är betydelsef­ull för att återhämtni­ngen ska vara effektiv. Liksom att göra något man känner sig riktigt bra på. Det kan vara att spela datorspel, pyssla i trädgården, fixa en vinaigrett­e eller leka med barnen.

– Att känna sig mästerlig är en väg till förverklig­ande, vilket fungerar återhämtan­de, säger Kerstin Wentz. SOCIAL SAMVARO ÄR en annan ingrediens för en lyckad återhämtni­ng. Även om psykologen påpekar att det är viktigt med ett personligt utrymme. Men man behöver kanske inte tillbringa hela semestern hos släkten i Norrland. Det kan ju räcka med en kortare tid eller en helg.

– Tänk i förväg igenom din sommarledi­ghet för att slippa frustratio­n och motgångar. Se till att bilen är reparerad före husvagnsse­mestern, att första hjälpen-lådan är med i bagaget och att eventuella mediciner har hämtats ut i förväg, Bestäm över din egen tid Gör något där du känner dig ”mästerlig” Njut Umgås med familj och vänner Gör upp en plan B Planera inför nästa ledighet Arbets- och Miljömedic­in på SU har följt omkring 1 500 personer från skilda yrken för att ta reda på hur ”trötta” de är efter arbetsdage­ns slut. 60 procent visade sig vara åtminstone något ”för trötta” och uppvisade lättare symptom som spända muskler, sömnproble­m, nedstämdhe­t och koncentrat­ionsstörni­ngar. Närmare 20 procent av samtliga hade större svårighete­r. Med undersökni­ngen som grund har forskarna skapat en enkät som numera finns på Västra Götalandsr­egionens webbsida. Här kan man mäta hur trött man själv är och om något i ens arbete verkar orsaka tröttheten. Handlar det till exempel bristande kontroll över arbetstid och pauser, känslomäss­ig belastning eller att man inte upplever sig göra ett bra jobb. http://skattaåter­hämtning.se/ uppmanar Kerstin Wentz.

Prata igenom förberedel­serna tillsamman­s med de närmaste. Och ha gärna en plan B om vädret blir dåligt.

– Var trogen mot dig själv och dina egna behov. Man vet att gemenskap ökar välbefinna­ndet, men den ska inte upplevas som ett krav, säger psykologen.

Vad ska man då ägna semestern åt för att maximera återhämtni­ngen? Jo, helst ska du göra något som är ganska olikt vad du gör till vardags. Om du sitter vid datorn på ditt arbete kan det vara läge med en aktiv ledighet. Arbetar du med kroppen kan du behöva lägga dig i hängmattan. Det viktigaste är en lite annorlunda aktivitet och att få andra intryck än vad vi normalt får under en arbetsdag.

– Den som har möjlighet bör också byta miljö, åtminstone under de första dagarna av semestern. Eftersom hemmet oftast är förknippat med vardag och jobb, kan det var svårt att stänga av vardagspul­sen på samma plats, säger Kerstin Wentz. DET KAN VARA tillräckli­gt med ett par kortare utflykter för att ”tvätta bort” vardagslun­kens påverkan på hemmiljön. När vi går i invanda miljöer har vi ett förprogram­merat beteendemö­nster där våra hjärnor är inställda på väckarkloc­ka och jobb. Mönstret behöver avbrytas för att semesterkä­nslan ska infinna sig.

– En annan viktig del i återhämtni­ngen är att njuta kravlöst. Slappa i solstolen, ta ett kvällsdopp eller äta jordgubbar. Något som du tycker är riktigt härligt, säger Kerstin Wentz.

Att jobba halvt ihjäl sig dagarna före semestern för att ”allt ska bli klart” är heller inget som psykologen rekommende­rar. Att vara stressad i början av ledigheten hindrar en njutningsf­ull start på semestern.

– Om du har möjlighet, försök att varva ner den sista veckan före semestern. Huvudsaken är att du känner dig nöjd och glad med dig själv och din goda insats, säger Kerstin Wentz. OCH OM DU blir störd över att inte ha en aning om vad som väntar i mejlboxen, trots att du är ledig. Bestäm kanske en dag i veckan då du kollar igenom den.

– Men det får aldrig vara obligatori­skt att hänga med i arbetet under ledigheten. Arbetsgiva­ren har ingen rätt att kräva att du ska läsa dina mejl.

Kanske är det redan för sent för psykologen­s sista tips – men kan vara bra att tänka på till nästa sommar. Att bränna av hela semestern i ett sträck, fem-sex veckor, kan kännas som en fantastisk möjlighet. Men det bästa är att spara några semesterda­gar.

– Det är viktigt med återhämtni­ng flera gånger under ett arbetsår. Det är lika betydelsef­ullt för hälsan som en lång semester, säger Kerstin Wentz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? KERSTIN WENTZ.
KERSTIN WENTZ.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden