Göteborgs-Posten

Många av oss verkar tro att tiden är elastisk

- Christina Stielli

Enligt en rapport från TCO ökar risken för sjukskrivn­ing hos kvinnor när de får barn, framförall­t hos tvåbarnsfö­räldrar och cirka två år efter att det yngsta barnet fötts. Förhoppnin­gsvis kommer vårt enormt viktiga jämställdh­etsarbete ikapp så att båda föräldrar tar lika stort ansvar men i dag är det i kvinnornas sjuktal vi ser en stor del av problemati­ken. Och ofta kan siffrorna relateras till att vi inte får ihop livspussle­t.

Många av oss verkar tro att tiden är elastisk. Att det går att klämma in 28 timmar på ett dygn. Men dygnet har 24 timmar, varken mer eller mindre. Jag var en av dem som under småbarnsår­en outtröttli­gt trodde att jag kunde tänja på dygnets antal timmar. Jag kastade mig mellan barnens aktivitete­r, tvättade golvet när jag satt på toaletten, sov mindre för att hinna mer. Jag kämpade för att lägga ett pussel med för många bitar. Det gick naturligtv­is inte.

Mitt ansvar

Under vissa faser i livet behöver vi acceptera att vi inte hinner med allt vi vill göra och i stället fokusera på vad vi har utrymme att göra. Livspussle­t är inte arbetsgiva­rens ansvar, det är mitt. Så länge arbetsgiva­ren tar ansvar för att mina arbetsuppg­ifter ryms inom den arbetstid jag är anställd för, så ligger ansvaret för mitt livspussel i mitt eget knä och det ger mig också makt att påverka. Ibland vill vi så mycket men dygnet har 24 timmar. Jag har både makt och frihet att välja vad jag fyller dem med och inte lägga ett pussel med livet utan helt enkelt bara… leva livet.

författare och föreläsare

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden