Göteborgs-Posten

Poppis än med koloni

Bostad: Koloniträd­gårdar har gått från att ge människor mat till att skänka frid.

- GUNNEL CARLSON

Här fanns bara en gräsmatta. Det var perfekt för oss som vill göra vår egen trädgård, säger Torun.

Hon och John bor mitt i Malmö och de letade i ett år innan de hittade den perfekta kolonin i Östra sommarstad­en. Ett stort område i utkanten av staden med många kolonilott­er.

TORUN ÄR HORTONOM och sektionsch­ef på Malmö stad och John är trädgårdsm­ästare. Han är känd från tv-programmet Trädgårdst­ider och pendlar numera också till jobb på Tjolöholms slott utanför Kungsbacka.

Båda har de senaste åren fått mer stillasitt­ande inomhusarb­eten och balkongen räckte inte längre till för att tillfredss­tälla deras odlingsbeh­ov.

Nu har de 375 kvadratmet­er stor tomt – och ett litet hus på väg att bli större – att odla på. Torun har fått sitt sparrislan­d och John sina palsternac­kor. Dessutom växer här jordgubbar, spaljerade fruktträd, potatis, bärbuskar och en rabatt med exotiska växter. En kompost och en ”möghög” – Johns ord för det som ska bli kompost, finns också numera på lotten.

Båda gillar det sociala livet på koloni.

– Sätter någon en aprikos så frågar grannen vad det är och sedan köper han kanske också ett. Det smittar, säger Torun.

– I en villaträdg­ård sköter man sig och sitt och vi hade inte haft råd att köpa villa med stor trädgård mitt i Malmö, säger John.

Så här års får John hela tiden frågor om den vita kornellen som blommar galet vackert just nu. Han fick den i avskedspre­sent från Slottsträd­gårdens Vänner när han slutade som trädgårdsm­ästare där i fjol. Snart kommer det säkert att dyka upp fler Cornus kousa venus på området.

Förr i tiden år var kolonin livsviktig. Redan på 1800-talet såg en klok fabrikör i Partille till att hans arbetare fick odlingslot­ter. Koloniområ­det kallades för Amerika. I stället för att emigrera från svälten fick man sin egen lilla lott att odla på.

UNDER TIDIGT 1900-TAL startades många koloniträd­gårdar enbart för att ge människor mat på bordet. På en del platser tog man till och med saken i egna händer och började odla i klippskrev­or och på stadsnära öar för att kunna odla egen potatis.

I dag är koloniröre­lsen mer lugn och städad. Men fortfarand­e lika populär.

– Det har alltid funnits en framåtanda i koloniröre­lsen, säger Ulrika Flodin Furås, chefredakt­ör för tidningen Koloniträd­gården som fyller 100 år i år.

– I början handlade det enbart om rekreation och att odla till husbehov. På 1950-talet blev kolonin en plats att njuta av och vara ledig på. På 1960-talet planterade­s det mer bärbuskar än köksträdgå­rdsväxer och kolonin skulle vara lättskött fram tills gröna vågen kom på 1970-talet.

1980-TALET VAR ETT dåligt decennium för koloniröre­lsen. Många lämnade sina kolonier vind för våg men intresset tog fart igen och i dag är det trendigt att vara kolonist. Många från stadsodlin­gsgrupper har tröttnat på att odla kollektivt och vill gärna ha en egen odlingsplä­tt.

Om hundra år tror Ulrika Flodin Furås att det finns fler, men mindre koloniområ­den.

”I början handlade det enbart om rekreation och att odla till husbehov”

 ?? Bild: JOHAN NILSSON ?? TRIVS. Torun Jorde binder upp årets bönsådd och John Taylor kollar komposten där pumpa och squash ska bli stora och fina.
Bild: JOHAN NILSSON TRIVS. Torun Jorde binder upp årets bönsådd och John Taylor kollar komposten där pumpa och squash ska bli stora och fina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden