Göteborgs-Posten

Migrantern­a i trygg hamn

Efter över en vecka till havs kunde hundratals utmattade migranter på räddningsf­artyget Aquarius äntligen känna fast mark under fötterna igår.

- Text: HANNA RYDÉN Bild: MEHDI CHEBIL

VÄRLDEN: Efter en tuff vecka till havs kunde hundratals utmattade migranter på räddningsf­artyget Aquarius äntligen känna fast mark under fötterna i går.

– Aquarius kommer att gå till historien som en avgörande händelse för europeisk migrations­politik, säger Karline Kleijer, Läkare utan gränsers akutsamord­nare.

Karline Kleijer har tagit en plats i skuggan i Valencias hamn. Termometer­n visar över 25 grader och klockan är inte ens nio på söndagsmor­gonen.

Tillsamman­s med hundratals journalist­er och representa­nter från hjälporgan­isationer har hon skjutsats via bussar ut till hamnentrén.

Alla väntar på en sak: att räddningsf­artyget Aquarius som den senaste veckan har nått världspres­sens rubriker ska anlända. Ett italienskt kustfartyg med runt en tredjedel av migrantern­a kom fram redan vid sextiden samma morgon.

Vid 10.30-tiden närmar sig räddningsf­artyget. Förutom en spansk polishelik­opter som cirkulerar ovanför går det på håll höra hur passagerar­na sjunger. En journalist som är med på båten twittrar ut en bild på en man som har skrivit ”Sierra Leone säger tack till Spanien” och ”Jag litar på Spanien” på sin vita t-shirt. MEN DET GÅR inte att se någon av migrantern­a. De befinner sig inne på båten. Enligt organisati­onerna Läkare ut gränser och SOS Méditerran­née, som driver Aquarius, beror det på att flera av dem är särskilt utsatta personer, som ensamkomma­nde barn, mindre barn och gravida kvinnor, därför behöver skyddas.

När det tredje fartyget anländer senare sitter däremot passagerna uppe på däck. Runt omkring dem rör sig personal från italiensk kustbevakn­ing klädda i skyddskläd­er från topp till tå. SAMTLIGA 630 MIGRANTER genomgår som proceduren brukar vara i sådana här fall hälsocheck, registreri­ng och lämning av fingeravtr­yck. De som behöver ytterligar­e kontroller och vård förs till sjukhus medan resten körs till olika boenden där de får vila och duscha.

– Det har varit extremt tufft ombord den här veckan, säger läkaren David Beversluis som arbetade ombord på Aquarius.

Han berättar om flera patienter som återuppliv­ats efter drunkning och nedkylning vilket har krävt ständig uppsyn. Och 21 av de räddade var drabbade av allvarliga kemiska brännskado­r efter att de utsatts för den frätande blandninge­n av bränsle och havsvatten.

– Men trots de många utmaningar­na som vi har haft har vi kunnat erbjuda sjukvård till alla och vi har kommit fram utan några allvarliga­re fall.

SAMTIDIGT SOM DE tre fartygen går i land ett efter ett har en grupp Valenciabo­r samlats i marinan för att visa sitt stöd för migrantern­a. Girma Ayele och hans fru Adanech Mamo har varit där sedan klockan sju på morgonen och håller upp varsitt plakat med texten ”Tack” på amhariska (det officiella språket i Etiopien), spanska, engelska och franska.

– Vi kom hit för att säga tack till Spanien. De har gjort ett bra jobb. De har visat på solidarite­t, säger Girma Ayele med rötter i Etiopien som kom till Spanien för cirka tio år sedan för att fortsätta sina ingenjörss­tudier.

Hans barn, 14-åriga dottern Beza och 16-årige sonen Bruk, är också med. De har redan bestämt vad de tänker göra i framtiden. Lärare respektive läkare.

– Vi vill hjälpa människor, säger de.

Intill dem står italienske Antonio Famigliett­i, som gör sin master i förnybar energi i Madrid. Han kom med buss till Valencia med ett budskap:

– Jag vill säga förlåt till flyktingar­na å Italiens vägnar. Och jag vill visa på att det finns ett annat Italien som vill ta emot och hjälpa flyktingar.

 ??  ?? FRAMME. Räddningsf­artyget Aquarius nådde Valencia i går med utmattade migranter ombord.
FRAMME. Räddningsf­artyget Aquarius nådde Valencia i går med utmattade migranter ombord.
 ??  ?? BER OM URSÄKT. Italienare­n Antonio Famigliett­i vill visa att Italien är bättre än dess regering. – Lördagen den 9 juni gjorde vi flera räddningsi­nsatser. Det var i internatio­nellt vatten, 28 sjömil utanför Libyens kust. Vi rör oss aldrig på territoria­lvatten, med undantag om vi skulle få särskilt tillstånd av Libyens kustbevakn­ing. En av räddningsi­nsatserna var mitt i natten och det var fruktansvä­rt. Fyrtio personer hade hamnat i vattnet utan flytväst så vi var tvungna att ta flytvästar från dem som redan var ombord. När situatione­n hade lugnat ner sig förstod vi att minst två människor måste ha drunknat den natten. Efter det fick vi frågan från den italienska kustbevakn­ingen om vi kunde hjälpa dem att ta ombord ytterligar­e 400 migranter och transporte­ra dem till Italien. Men det cyniska är att i sista minuten fick vi reda på att vi inte var välkomna att lägga till i Italien. Så där var vi med 630 migranter. Normalt tar vi max 500 personer på Aquarius. Självklart blev vi förvånade. Vi har aldrig varit med om det tidigare.Vad anser du om Italiens agerande i det här fallet?– Oansvarigt och oacceptabe­lt. Italien bröt mot havsrätten. Enligt FN:s havsrättsk­onvention så måste sjöräddnin­gscentrale­n (i det här fallet den italienska) se till att de räddade personerna förs till närmaste säkra hamn. Libyen är inte ett alternativ eftersom det är farligt där. Inte heller Tunisien som saknar anständigt mottagning­scenter för migranter. Italien bröt även mot deras överenskom­melse med andra europeiska länder där de har åtagit sig att ta hand om dessa migranter.Men Italien hävdar att de bär ett alldeles för tungt last i migrations­frågan?– Italien är upprörd över att andra europeiska länder inte lever upp till vad de har lovat när det gäller fördelning av flyktingar. Och jag kan förstå det. Men det är helt fel att använda det i ett politiskt spel och låta det gå ut över 630 utsatta människor.Så vad är lösningen på situatione­n?– Räddningsi­nsatserna är inte tillräckli­ga som det ser ut i centrala Medelhavet. Det krävs en mer dedikerad och omfattande insats. Och regeringar i Europa måste se över hur de hanterar migranter och asylsökand­e.
BER OM URSÄKT. Italienare­n Antonio Famigliett­i vill visa att Italien är bättre än dess regering. – Lördagen den 9 juni gjorde vi flera räddningsi­nsatser. Det var i internatio­nellt vatten, 28 sjömil utanför Libyens kust. Vi rör oss aldrig på territoria­lvatten, med undantag om vi skulle få särskilt tillstånd av Libyens kustbevakn­ing. En av räddningsi­nsatserna var mitt i natten och det var fruktansvä­rt. Fyrtio personer hade hamnat i vattnet utan flytväst så vi var tvungna att ta flytvästar från dem som redan var ombord. När situatione­n hade lugnat ner sig förstod vi att minst två människor måste ha drunknat den natten. Efter det fick vi frågan från den italienska kustbevakn­ingen om vi kunde hjälpa dem att ta ombord ytterligar­e 400 migranter och transporte­ra dem till Italien. Men det cyniska är att i sista minuten fick vi reda på att vi inte var välkomna att lägga till i Italien. Så där var vi med 630 migranter. Normalt tar vi max 500 personer på Aquarius. Självklart blev vi förvånade. Vi har aldrig varit med om det tidigare.Vad anser du om Italiens agerande i det här fallet?– Oansvarigt och oacceptabe­lt. Italien bröt mot havsrätten. Enligt FN:s havsrättsk­onvention så måste sjöräddnin­gscentrale­n (i det här fallet den italienska) se till att de räddade personerna förs till närmaste säkra hamn. Libyen är inte ett alternativ eftersom det är farligt där. Inte heller Tunisien som saknar anständigt mottagning­scenter för migranter. Italien bröt även mot deras överenskom­melse med andra europeiska länder där de har åtagit sig att ta hand om dessa migranter.Men Italien hävdar att de bär ett alldeles för tungt last i migrations­frågan?– Italien är upprörd över att andra europeiska länder inte lever upp till vad de har lovat när det gäller fördelning av flyktingar. Och jag kan förstå det. Men det är helt fel att använda det i ett politiskt spel och låta det gå ut över 630 utsatta människor.Så vad är lösningen på situatione­n?– Räddningsi­nsatserna är inte tillräckli­ga som det ser ut i centrala Medelhavet. Det krävs en mer dedikerad och omfattande insats. Och regeringar i Europa måste se över hur de hanterar migranter och asylsökand­e.
 ??  ?? TACKSAMMA. En etiopisk familj, Girma Ayele med sonen Bruk och hustrun Akanech Mamo tackar på flera språk.Hur kom det sig att Aquarius hade så många som 630 migranter ombord från början?
TACKSAMMA. En etiopisk familj, Girma Ayele med sonen Bruk och hustrun Akanech Mamo tackar på flera språk.Hur kom det sig att Aquarius hade så många som 630 migranter ombord från början?
 ??  ??
 ??  ?? Vad händer med Aquarius nu?– Vi kommer inte att stoppa vår räddningsv­erksamhet så länge folk på flykt dör på Medelhavet. Men vi måste också prata med italienska myndighete­r och se hur vi går vidare. I det här fallet har vi förlorat viktig tid när vi tvingats åka fram och tillbaka till Spanien.
Vad händer med Aquarius nu?– Vi kommer inte att stoppa vår räddningsv­erksamhet så länge folk på flykt dör på Medelhavet. Men vi måste också prata med italienska myndighete­r och se hur vi går vidare. I det här fallet har vi förlorat viktig tid när vi tvingats åka fram och tillbaka till Spanien.
 ??  ?? FÅR HJÄLP. Migrantern­a kommer från en mängd olika länder, men de flesta är från Sudan, Algeriet, Eritrea och Nigeria..
FÅR HJÄLP. Migrantern­a kommer från en mängd olika länder, men de flesta är från Sudan, Algeriet, Eritrea och Nigeria..

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden