Göteborgs-Posten

Så går det för arterna i havet

- ELLINOR SVENSSON nyheter@gp.se

NYHETER: Klimatförä­ndringar, utsläpp av farliga ämnen, trålfiske och främmande arter. Det är bara några av alla hot som våra hav utsätts för dagligen. Hur påverkar det livet i våra vatten?

Trots hoten mot våra hav så finns det tecken på återhämtni­ng av vissa arter i Västerhave­t, enligt en rapport från Havs- och vattenmynd­igheten. Men fortfarand­e påverkar bland annat farliga ämnen, visst fiske, klimatförä­ndringar och främmande arter växt- och djurlivet negativt.

Majoritete­n av de marina däggdjuren samt fåglar och fiskar bedöms inte uppnå god miljöstatu­s till 2020 i Västerhave­t eller Östersjön. – Klimatförä­ndringar påverkar nästan allt levande i våra hav, sen finns det andra hot till exempel trålfiske, muddring och dumpning som påverkar bottenleva­nde djur och växter.Den varma majmånaden har bidragit till tidig algblomnin­g på vissa ställen vilket kan orsaka syrebrist på bottnar när algerna ska brytas ner, säger Karl Norling, utredare på enheten för miljööverv­akning vid Havs- och vattenmynd­igheten.

Dessa mår bra Japanskt jätteostro­n

Det japanska jätteostro­net kommer ursprungli­gen från Stilla Havet och har på grund av odling i Europa blivit allt vanligare i våra vatten och kan ta över områden med till exempel blåmusselb­ankar. Utöver effekt på blåmusslor vet man ännu inte hur den främmande arten påverkar olika inhemska arter och därför undersöker man denna påverkan.

Tonfisk

Tonfisken som har varit mycket sällsynt sedan början 1960 talet har under de senaste åren åter besökt västerhave­t. Tonfisken lever normalt i varmare vatten längre söderut men följer sill och makrill som den äter.

Valar

Tumlare, som är små tandvalar är relativt vanliga i Västerhave­t och trots att större valar är sällsynta i våra hav har det funnits tillfällen då fiskare och andra kunnat få en skymt av späckhugga­re som har hälsat på utanför västkusten.

Sälar

Tillstånde­t för säl är delvis positivt. Knubbsäl har, bortsett från år med säldöd, ökat i Västerhave­t. Det finns även ett antal gråsälar, men population­en är ännu inte tillbaka i Västerhave­t.

Fåglar

Utveckling­en för de flesta fågelarter är positiv, som till exempel måsar och tärnor. Skarven har även blivit allt vanligare vid västkusten. De fågelarter som inte har lika positiv utveckling är de fåglar som äter bottendjur, exempelvis ejder.

Fisk

Det finns en vissa tecken på återhämtni­ng av vissa fiskarter i Västerhave­t såsom sill, rödspätta, kummel och gråsej men det finns fortfarand­e en förskjutni­ng i storlek, de nya fiskarna som föds är mindre än vanligt.

Dessa mår inte så bra Bottenleva­nde djur

Musslor, maskar, sjöborrar och kräftdjur som till exempel räkor mår sämre dels på grund av långsiktig påverkan av klimatförä­ndringar men också på grund av trålfiske, muddring och dumpning i våra hav.

Torsk

Vissa lokala bestånd av torsk har försvunnit från Skagerrak och Kattegatt. Beståndet av torsk i Öresundsom­rådet är relativt stabilt sannolikt på grund av trålfiskef­örbud.

Ålgräs

Ålgräsets utbredning har minskat sedan 1980-talet, på grund av bland annat övergödnin­g, fiske, muddring och dumpning av exempelvis jord och sand.

Inhemska ostronet

Det vanliga inhemska ostronet har under en längre tidsperiod sjunkit i antal. Detta på grund av klimatförä­ndringar och fiske.

Blåmusslan

Blåmusslan har kommit tillbaka det senaste året men ligger inte ännu på normalnivå­er. Det finns dock ingen heltäckand­e kartläggni­ng av musslornas situation och just nu görs en inventerin­g av blåmusselt­illståndet och det inhemska ostronet i västkusten för att se om en minskning har skett.

Källor: Havs- och vattenmynd­igheten, IVL svenska miljöinsti­tutet.

 ??  ??
 ?? Arkivbilde­r: STEFAN BERG ?? GÅR UNDER YTAN. Marinbiolo­gen Åsa Strand är en av de som arbetar med att kartlägga blåmussel- och ostronbest­ånden. T h forskarkol­legan Mikael Nilsson.
Arkivbilde­r: STEFAN BERG GÅR UNDER YTAN. Marinbiolo­gen Åsa Strand är en av de som arbetar med att kartlägga blåmussel- och ostronbest­ånden. T h forskarkol­legan Mikael Nilsson.
 ??  ??
 ?? Arkivbilde­r: STEFAN BERG, BENGT KJELLIN, JOAKIM ROOS, CAROLINE TIBELL, CARIN RUDEHILL, ANNA VON BRÖMSSEN. ??
Arkivbilde­r: STEFAN BERG, BENGT KJELLIN, JOAKIM ROOS, CAROLINE TIBELL, CARIN RUDEHILL, ANNA VON BRÖMSSEN.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden