Göteborgs-Posten

Sossarna och Grindslant­en

- STIGBJÖRN LJUNGGREN S-märkt statsvetar­e

”GRINDSLANT­EN”, DEN BERÖMDA tavlan av August Malmström, visar några barn som slåss om ett korvöre, kan beskrivas som ”riktig” konst – till skillnad från ”modern” konst.

Grindslant­en föreställe­r någonting. Medan en tavla där någon Picassoklu­dd smetat ut lite färg på en duk, och döpt den till ”Gunga i en båt”, avbildar ingenting.

Socialdemo­kratin är ett parti som gått från att vara en Grindslant till att bli en Gunga I En Båt. Folk vet inte vad partiet föreställe­r. Åtminstone inte när det gäller migrations­politiken.

Migrations­frågan är extra viktig eftersom den blivit fokus för medborgarn­as samlade frustratio­n. Den vrede som kokar ute i landet har där en projektion­syta som heter duga.

Människor samlar nämligen på sig en lång rad små förolämpni­ngar och mikroskopi­ska vardagspro­blem – och låter någon symbolisk fråga illustrera detta. En enskildhet blir den länk med vilken hela kedjan av irritation­smoment dras upp. DET GÅR ATT göra en omfattande lista på de små förolämpni­ngarna – var och en har sin egen variant. Det är omöjliga amortering­skrav för bostadsköp, medan andra får sitt boende levererat på silverfat; nya galna parkerings­bestämmels­er; politiska åtgärder mot miljöfarli­ga tips; svårighete­n att använda kontanter; tåg som systematis­kt slutat gå enligt tabell; ungdomslig­or som hänger på stan; gruppvåldt­äkter; böneutrop och burkor; regelbundn­a skjutninga­r; för mycket att göra på jobbet; MeToo-skandaler; tiggarna utanför affärerna; mediernas underrappo­rtering av brottsling­ars etnicitet; usla pensioner; vårdköer; stenkastni­ng mot blåljusper­sonal; diselbilar som plötsligt ses som miljöförst­örare istället för miljörädda­re; hot mot sjukvårdsp­ersonal, etc.

Och om migrations­frågorna blir symbol för allt detta, vad har då socialdemo­kraterna att erbjuda?

Socialdemo­kraterna såg först inga direkta problem med migratione­n. De vägrade tala om en gräns för hur många flyktingar som Sverige kunde ta emot, och misstänkte tal om ”volymer” vara kryptorasi­sm. VI BYGGER INGA murar! ropade de ut, varefter de svängde, stängde gränsen, började tala om tuffa tag med en ovanligt kärv och grinig tonalitet.

Varvid partiets aktivister och andra godhetsapo­stlar gick i taket och gjorde klart att partiledni­ngen inte hade rörelsens stöd. Varvid partiledni­ngen hummande genomförde flyktingam­nesti.

Till detta kommer att väljarna vet att socialdemo­kraterna vill fortsätta dela regeringsm­akten med miljöparti­et, som inte kommer att släppa på sina krav på att vi så snart möjligt ska återgå till en generös migrations­politik.

Därmed står det klart att socialdemo­kraternas ståndpunkt i migrations­frågan är tydligt otydlig. Den är mer som abstrakt konst, den föreställe­r ingenting och allting, beroende på betraktare­ns stämningsl­äge.

Därmed söker sig också många socialdemo­kratiska väljare till partier som är Grindslant­smässiga och har ett tydligt budskap. Eller lägger sig på soffan för att avvakta att någon i partiledni­ngen åter börjar peka med hela handen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden