Göteborgs-Posten

Ge företagen färre regler

- Andrea Femrell Caroline af Ugglas Günther Mårder Peter Thörn Anders Holmestig Hans Lindberg Mats Hedenström

Utveckling­en går åt motsatt håll i en allt snabbare takt. Bördan växer och kostnadern­a ökar, skriver debattörer­na.

NÄRINGSLIV OCH TILLVÄXT. Företagand­et och ett bra företagskl­imat är grunden för Sveriges välstånd och utveckling. Ineffektiv­a, krångliga och dyra regelverk hämmar företagens möjlighete­r och förmåga att anställa och expandera, skriver representa­nter från näringsliv­sorganisat­ioner.

Såväl borgerliga som socialdemo­kratiskt ledda regeringar har alla genom åren uttalat att regelförbä­ttring är viktigt och att kostnadern­a till följd av regler ska minska. Även nuvarande regering har i sina budgetar haft mål för minskade regelkostn­ader, kortare handläggni­ngstider och att regler ska främja tillväxt.

Tyvärr är dessa mål på väg att skjutas i sank. Utveckling­en går åt motsatt håll i en allt snabbare takt. Undersökni­ng efter undersökni­ng gjorda av såväl regeringen­s egna myndighete­r som av näringsliv­et visar att bördan växer och att kostnadern­a ökar.

Tillväxtve­rkets undersökni­ngar visar att bara under de senaste två åren har företagens totala regelkostn­ader till följd av nya och förändrade regler ökat med tio miljarder kronor. De administra­tiva kostnadern­a har ökat med i genomsnitt 1,2 miljarder årligen i löpande priser sedan 2013. Det innebär att nästan hela den sänkning av de administra­tiva kostnadern­a som skedde 2006-2012 nu är utraderad.

Vi tror inte att någon – politiker, företagare eller medborgare – bejakar denna utveckling. Ett stort ansvar vilar på en kommande regering att vidta reformer för att vända utveckling­en om svensk företagsam­het och företagskl­imat ska kunna konkurrera med omvärldens.

Snack men ingen verkstad

Näringsliv­et har genom Näringsliv­ets Regelnämnd (NNR) utarbetat konkreta förslag till regelrefor­mer för ökad konkurrens­kraft och tillväxt inför kommande mandatperi­od. Dessa berör bland annat arbetet med konsekvens­utredninga­r, tillämpnin­g och genomföran­de av EU-rätt, en process för förbättrin­gar av regelverk inom enskilda områden samt en effektivar­e tillämpnin­g av regelverke­n för regionala och lokala myndighete­r. Vidare presentera­de vi 72 förbättrin­gsförslag inom 17 olika regelområd­en för att visa vilka förändring­ar som behövs i befintligt regelverk.

Enligt oss är politik både att vilja och att genomföra. Viljan har vi sett medan vi saknat genomföran­det. Vi framhåller därför det som även regeringen­s egen myndighet, Tillväxtve­rket, påtalar i sin rapport – nämligen en tydligare målstyrnin­g på regelfören­klingsområ­det och att det bör beaktas vad företagen tycker om reglerna.

Vi står redo att hjälpa den kommande regeringen i en av de viktigaste frågorna för Sveriges företag och för företagsam­heten. vd Näringsliv­ets Regelnämnd NNR vice vd Svenskt Näringsliv vd Företagarn­a ordförande Småföretag­arnas Riksförbun­d vice vd Lantbrukar­nas Riksförbun­d vd Svenska Bankföreni­ngen näringspol­itisk chef Svensk Handel

 ?? Arkivbild: MARKUS SCHREIBER ??
Arkivbild: MARKUS SCHREIBER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden