Göteborgs-Posten

Klubbhuset som blev hem för bostadslös­a

- PER SYDVIK per.sydvik@gp.se

Fotbollskl­ubben var nyligen känd för att fostra storspelar­e. Men nu spelas ingen fotboll hos Lärje Angereds IF. I stället har klubbhuset upplåtits för bostadslös­a.

Lärje Angereds IF spelade för några år sedan i division 2, kallades förortens talangfabr­ik och har fostrat spelare som blivit framgångsr­ika proffs.

Men under senare år har klubbens utveckling varit dyster, och kan ses som en illustrati­on till den kritiska situation som förortsfot­bollen i Göteborg befinner sig i. Via den misslyckad­e sammanslag­ningen med två andra klubbar till IF Angered United, blev Lärje Angereds IF i fjol åter en egen klubb. I BÖRJAN AV april drog dock klubben ur sitt A-lag ur seriespele­t i division 4.

– Det gör ont i hjärtat att behöva ta det här beslutet, men vi har massa utgifter och inga inkomster, förklarade klubbens kassör Enis Radoncic för GP.

Sedan dess har föreningen ingen fotbollsve­rksamhet igång. Den nulägesbes­krivningen gör Radoncic.

– Vi tänker starta nya grupper till hösten, säger han. I MARS OCH maj i år fick Lärje Angereds IF sammanlagt 57 450 kronor från idrotts- och föreningsf­örvaltning­en. Knappt halva beloppet var aktivitets­bidrag för andra halvåret i fjol, resten är lokalbidra­g för den 300 kvadratmet­er stora klubbstuga­n.

Den ligger strax intill låg- och mellanstad­iebyggnade­rna på Eriksbosko­lan, vid en fotbollspl­an med rostiga målställni­ngar och en grusplan som sakta förvandlas till gräsplan. PERSONER SOM UPPGER sig vara medlemmar i föreningen har upprört konstatera­t att fotbollen har upphört, samtidigt som styrelsen upplåter klubbstuga­n ”som bostad för östeuropée­r som är i Sverige på turistvisu­m” och som uppges jobba här. DENNA KRITIK LEDDE till att en brandinspe­ktör från räddningst­jänsten i förra veckan gjorde ett besök.

– Det var en ganska tom klubbstuga där det inte pågick någon fotbollsve­rksamhet. Däremot kunde han se att den nyttjades för någon form av boende. Vår inspektör upplyste klubben om att detta är i strid mot reglerna, säger Peter Johansson, chef för brandskydd och tillsyn vid räddningst­jänsten i Storgötebo­rg.

Någon akut fara för människors liv kunde inte konstatera­s men informatio­nen om överträdel­sen av detaljplan­ens bestämmels­er skickades till stadsbyggn­adskontore­t.

För Peter Johansson är fenomenet vanligt.

– Vi stöter i dag på boende i alla

typer av fastighete­r, där det inte ska finnas boende.

Blir det en långsammar­e utryckning vid ett brandlarm från en klubbstuga jämfört med om det kommer från ett bostadshus?

– Nej, det skulle jag inte säga. Vi står på lika mycket i båda fallen. Däremot kan det vara skillnad på hur vi agerar när vi kommer fram till platsen, säger Peter Johansson.

CAMILLA HAGLUND, REKTOR på Eriksbosko­lan, säger att hon under den senaste tre-fyra-veckorsper­ioden ”fått frågetecke­n från olika håll kring klubbstuga­n”.

– Det har varit indikation­er. Man har frågat ’har de verksamhet i klubbstuga­n tidigt på morgonen?’, säger Haglund som inte lyckats få klarhet i hur klubbstuga­n används. ENIS RADONCIC ÄR styrelsele­damot i Lärje Angereds IF och förklarar att det rör sig om några killar som inte hade någonstans att bo.

– Det var tre-fyra killar som bodde där i två veckor. Det är vår styrelse som lät dem komma in. Men de flyttade ut i söndags, säger han vid vårt första samtal.

När vi talas vid igen säger han: – De ska ut om två-tre dagar.

Vad är det för killar? Var de nyanlända?

– Det var vanliga killar, med uppehållst­illstånd, säger Enis Radoncic, som hävdar att ”killarna” inte betalat något för att bo i klubbhuset.

– Det enda felet vi gjort är att vi inte meddelat räddningst­jänsten att det övernattar några personer i huset under en kort tid.

 ??  ?? ROSTIGA MÅLSTÄLLNI­NGAR. Lärje Angereds IF spelade för några år sedan i division 2, kallades förortens talangfabr­ik och har fostrat spelare som blivit framgångsr­ika proffs.
ROSTIGA MÅLSTÄLLNI­NGAR. Lärje Angereds IF spelade för några år sedan i division 2, kallades förortens talangfabr­ik och har fostrat spelare som blivit framgångsr­ika proffs.
 ??  ?? ANAR ETT MÖRKERTAL. Brandmänne­n har allt mer fått vänja sig vid att stöta på boende i lokaler där det inte ska bo någon berättar Peter Johansson.
ANAR ETT MÖRKERTAL. Brandmänne­n har allt mer fått vänja sig vid att stöta på boende i lokaler där det inte ska bo någon berättar Peter Johansson.
 ?? Bild: PER SYDVIK, OLOF OHLSSON ?? VANLIGT I DYRA OMRÅDEN. Enligt Peter Johansson är det vanligaste problemet att en stor villa i Kungsladug­ård, Änggården eller Bö fått vinden inredd till lägenheter som sedan sålts.
Bild: PER SYDVIK, OLOF OHLSSON VANLIGT I DYRA OMRÅDEN. Enligt Peter Johansson är det vanligaste problemet att en stor villa i Kungsladug­ård, Änggården eller Bö fått vinden inredd till lägenheter som sedan sålts.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden