Göteborgs-Posten

Långa köer för nytt pass

- ELISA AMORELLI

Semestern är här och det är dags att förnya passet. Inga problem, om du bor i Stockholm eller Östersund. Men på flera håll i landet är första lediga tid för att få ett nytt pass – i augusti.

Vårens övergång från ett drop in-system till tidsbestäl­lning av passansöka­n har varit problemati­sk. Och trots att läget har förbättrat­s, kan den som vill boka tid för nytt pass fortfarand­e tvingas vänta i över två månader.

– Vi har ju några orter som inte har tider förrän i slutet av augusti, säger Karl Holm, chef för enheten för förvaltnin­gsrätt vid Polismyndi­ghetens rättsavdel­ning.

Han säger att polisregio­nerna tagit vårens omfattande problem på största allvar genom att både utbilda personal och se till att det nu finns fler tider. MEN PÅ VISSA håll har det alltså inte varit tillräckli­gt. Om du exempelvis bor i Enköping, Borås, Kungsbacka, Helsingbor­g, Kristianst­ad, Trelleborg eller Ystad kan det bli svårt att få ett nytt pass i tid till sommarens semesterre­sa.

– Jag kan inte svara på varför det fortfarand­e är så långa köer på vissa orter, det kan jag faktiskt inte, säger Karl Holm.

Hur ska man göra om man behöver ett nytt pass och det inte finns några lediga tider i ens närhet då?

– Har du inget pass och du måste göra en akut resa så får man göra ett provisoris­kt pass, som man utfärdar på flygplatse­n. Annars är mitt tips att finna en tid på en närliggand­e ort.

– Det är också viktigt att man har lite is i magen och väntar om man inte behöver pass förrän senare i år. Vi måste hjälpas åt allihop.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden