Göteborgs-Posten

Trumps advokat: Utred ryssutredn­ing

- MARTIN MEDERYD HÅRDH

Utredninge­n av Donald Trumps valkampanj­s rysskontak­ter bör utredas, anser presidente­ns advokat Rudy Giuliani. Han vill se om den särskilde åklagaren Robert Muellers mandat kan ogiltigför­klaras.

– Vi vill att Mueller-utredninge­n granskas på samma sätt som Trump-administra­tionen har granskats, säger Giuliani till CNNprogram­met ”State of the union”.

Advokaten anser att utredninge­n är ”oetisk” och att den tillsattes av fel skäl redan från början.

Han pekar på den tidigare FBIchefen James Comeys anteckning­ar om möten med Donald Trump, som han anser ha läckts på ett olagligt sätt. Trump sparkade Comey förra året och medgav senare att han hade ryssutredn­ingen i åtanke när han gjorde det.

Den särskilde åklagaren Robert Mueller uppges i amerikansk­a medier kunna nå en slutsats i sin utredning mot slutet av sommaren. Hittills står 20 personer anklagade för brott och fyra personer samarbetar med utredarna.

Parallellt med det har attackerna mot utredninge­n tilltagit i styrka.

”HÄXJAKT! Det fanns ingen rysk maskopi”, skriver president Trump själv på Twitter på söndagen, och påstår att myndighete­rna har dubbla måttstocka­r när de inte utreder hans tidigare valmotstån­dare Hillary Clinton på samma sätt. I FREDAGS SADE den framståend­e republikan­en Newt Gingrich att Trump och hans allierade är ”redo för krig”. Samma dag sade Rudy Giuliani att han vill få det prövat om ryssutredn­ingen kan anses vara olaglig, så att dess mandat dras tillbaka.

Samtidigt medger Roger Stone, mångårig lobbyist för det Republikan­ska partiet och tidigare rådgivare till Donald Trumps presidentk­ampanj, en rysk kontakt under valrörelse­n.

I en intervju med Washington Post på söndagen berättar Stone att han i maj 2016 träffade en man med rysk accent som kallade sig Henry Greenberg – som erbjöd honom skadlig informatio­n om Hillary Clinton mot betalning. Mötet ska ha arrangerat­s av Michael Caputo, en av Trumpkampa­njens kommunikat­ionschefer. Stone själv säger att Greenberg ville ha motsvarand­e 17 miljoner kronor för uppgiftern­a och att han sade nej, vilket framgår av sms-konversati­oner som tidningen tagit del av.

Både Caputo och Stone säger sig ha fått frågor om detta i förhör inom ramen för Robert Muellers utredning. Stone säger sig dock vara övertygad om att Greenberg i själva verket arbetade för FBI för att sätta dit Donald Trump. Detta då Greenberg tidigare hävdat att han arbetat för FBI.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden