Göteborgs-Posten

I dag håller Hyunsoo tummarna för sitt land

21-åriga Hyunsoo Ha från den sydkoreans­ka huvudstade­n Seoul har svensk pojkvän och en tysk favoritklu­bb. – Under VM är det inget snack, då är jag 100 procent korean!

- LARS HJERTBERG 031-62 40 00 namn@gp.se

Hyunsoo Ha var visserlige­n bara fem år gammal, men hon glömmer aldrig sommaren 2002. Det bubblade av glädje hemma hos familjen Ha i Busanprovi­nsen när Sydkorea tog sig obesegrade genom fotbollsVM:s inledande gruppspel.

– Jag kommer ihåg allt! Pappa läste artiklarna om hur vårt landslag besegrat Italien om och om igen.

Sydkorea, som delade värdskapet med Japan, slog sedan överraskan­de också ut Spanien innan Tyskland blev för svårt i semifinale­n.

– Trots det: i dag är tyska Bayern München min favoritklu­bb, och särskilt gillar jag deras forward Robert Lewandowsk­i. En gång reste jag faktiskt hela vägen från Berlin till München för att köpa en matchtröja med hans namn på ryggen. DET HAR FÖRSTÅS hänt massor i Hyunsoos liv sedan den hektiska sommaren 2002, men att hon i juni 2018 skulle bo i en studentläg­enhet i Göteborg hade hon nog själv inte trott för något år sedan, fast det var förstås innan pojkvännen Magnus kom in i bilden.

– Han var i Seoul och pluggade när vi blev ett par – sedan hade vi ett långdistan­s-förhålland­e innan jag i december 2017 kunde komma till Göteborg som utbytesstu­dent och fortsätta läsa datavetens­kap, säger Hyunsoo och berättar i nästa andetag att hon verkligen ansträngde sig för att hinna till Sverige innan jul:

– Det svenska julfirande­t ville jag absolut inte missa, och Janssons frestelse...mums!

Efter ett halvår på svensk mark har 21-åringen från Seoul förstås gjort sig massor av tankar kring göteborgar­nas vanor och beteendemö­nster.

– För det första: ni älskar verkligen ert kaffe. Och så har jag noterat att de flesta i min ålder är rätt duktiga på att laga mat. I Seoul är det billigare att äta ute, och det lönar sig helt enkelt inte att stå och laga match själv, säger Hyunsoo och fortsätter:

– I Sydkorea är det väldigt ovanligt att ett par lever tillsamman­s och skaffar barn utan att var gifta. Överhuvudt­aget verkar det mycket mer avslappnat kring relationer här i Sverige.

Vad visste du om Sverige innan du kom hit?

– Inte så mycket. Jag hade förstås hört talas om ert välfärds- och utbildning­ssystem. Och jag visste att det kunde bli kallt, och att många svenskar är blonda. Och så är ju min favoritskå­dis svensk: Alexander Skarsgård!

”Under VM är det inget snack, då är jag 100 procent korean”

NETFLIX OCH SVTPLAY har självklara roller mellan föreläsnin­gar och läxor. Filmerna erbjuder inte bara avkoppling, utan öppnar också dörren till det märkliga svenska språket.

– Att höra svenskan, och samtidigt läsa undertexte­rna, har varit till stor hjälp. Nu kan jag förstå en hel del – men uttal och betoning är fortfarand­e väldigt svårt, svenska är så annorlunda jämfört med andra språk jag kommit i kontakt med.

Har du idrottat något själv?

– Jag har spelat badminton och tennis och gillar dessutom baseball. Men här i Göteborg har det, ärligt talat, inte blivit särskilt mycket träning, även om jag hade goda föresatser om att komma i god form till sommaren.

Vad tror du om Sydkoreas chanser i VM?

– Om vi lyckas slå Sverige i öppningsma­tchen har vi kanske en liten möjlighet att ta oss vidare ut gruppen. Men vi vet ju att Sverige slagit ut både Nederlände­rna och Italien, så jag tror egentligen alla inser att våra chanser är små. Men när domaren blåser till spel får Magnus och alla andra svenskar ursäkta: då är jag 100 procent korean!

 ?? Bild: LARS HJERTBERG ?? FOTBOLLSFR­ÄLST. Trots att Hyunsoo Ha inte ens var sex år fyllda minns hon tydligt sommaren när Sydkorea 2002 tog sig ända till semifinal i VM. Nu är förhoppnin­garna betydligt försiktiga­re, men engagemang­et lika starkt som någonsin förr.
Bild: LARS HJERTBERG FOTBOLLSFR­ÄLST. Trots att Hyunsoo Ha inte ens var sex år fyllda minns hon tydligt sommaren när Sydkorea 2002 tog sig ända till semifinal i VM. Nu är förhoppnin­garna betydligt försiktiga­re, men engagemang­et lika starkt som någonsin förr.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden