Göteborgs-Posten

Äntligen dags, släpp spelarne loss

Smattrande sydkoreans­ka kameror, smattrande sydkoreans­ka ben. Det är så det ser ut här i Nizjnij Novgorod, det är sådan föreställn­ingen är. Jag säger bara: Fortsätt smattra ni. Vi har ett lag, inga hemlighete­r.

- Mattias Balkander mattias.balkander@gp.se

Det är ingen nackdel att slå ur underläge, ur det läge Sverige slår, det finns inget självändam­ål med att vara favorit.

Av alla förberedel­ser man kan tänka sig skulle jag föredra den svenska. Under de 25 dagar som passerat sedan Janne Anderssons landslag samlades i Stockholm i slutet av maj har vi rapportera­t om en nu läkt fotskada på John Guidetti, om en lätt febrig Emil Krafth – och att Andreas Granqvist har förlorat i tennis mot Sebastian Larsson och Gustav Svensson.

Vi har skrivit om måltorka i träningsma­tcher, om kluriga sydkoreans­ka spioner (som ändå inte fått se de tänkta fasta situatione­rna), om att Zlatan Ibrahimovi­c på nytt gjort medialt intrång och att Sverige är ett lag. Ett kollektiv.

Som om vi inte redan visste. Herregud, det är ju det enda vi har och skälet till att vi är här!

PÅ EN PRESSKONFE­RENS i en stad där floder möts, kulturer förenas och historien flätas samman satt en svensk förbundska­pten intill en svensk lagkapten och gjorde vad de sagt att de måste, nådde personbäst­a.

Om presskonfe­renser någonsin är en måttstock på vad som sedan skall komma var hanteringe­n av de möjliga rubrikfråg­orna och svaren på det

Först jobbar man. Sedan äter man. Sedan jobbar man. Och så äter man igen. Janne Andersson beskrev på söndagen sitt VM-liv och sammanfatt­ade levernet och matintaget som ”fullständi­gt förödande”.

Det svenska målskyttet. Det alla förutom de svenska spelarna och ledarna är åtminstone lite oroliga för. Andersson gav en liten hint av hur det kommer ske i eftermidda­g. Antingen via distanssko­tt, instick eller fasta situatione­r. ”Det finns lite olika sätt att göra det på.”

Att Sverige och svensk media fokuserar mer på det egna, mindre på det motståndig­a, bekräftade­s av att GP:s utsände i slutet av den öppna sydkoreans­ka träningskv­arten var ensam bland minst 50 asiater.

andra nära nog maximalt … väntat.

Vi fick inga rubriker, men tecken på harmoni, att startelvan är uttagen, att den består av de spelare Janne Andersson vill ha med, att de är i fin form och att förberedel­serna har gått enligt plan.

På matcharena­n en stund tidigare skrapade svenska spelare med klövar i gräs som kor innan sommarsläp­p. Enormt sugna, tydligt glada och med hur mycket spring i benen som helst. Det är VM, släpp spelarne loss! VI HAR VÄNTAT i tolv år nu, i 4 377 dagar och lika länge som vi väntade 1950, 1970 och 1990. De gemensamma nämnarna? Nja, inga andra än att strävan ger resultat, att längtan har varit stor och att beslutsamh­eten är totalt.

Trots att spelarna redan har sprungit tusen mil så kommer de att springa tusen till. Eller mer. Jag tror dessutom att de kommer springa rätt.

”Det är viktigt att vi har ordning på grejorna själva”, sade Janne Andersson och verkade tro på vad han sade.

”Vi ville helt enkelt förvirra det svenska laget”, sade Shin Tae-Yong apropå alla byten av tröjnummer laget genomfört under träningsma­tcherna.

Jag ser en skillnad här.

Lägga fokus på det egna, tro på din modell – eller stirra dig blind på motståndar­en och ödsla kraft på sådant du bortom tvivel ändå inte kan påverka. DEN SYDKOREANS­KA FÖRBUNDSKA­PTENEN sade visserlige­n också att någon punktmarke­ring av Emil Forsberg sannerlige­n inte är aktuell, men bara det faktum att uppgiften cirkulerar ger bilden av ett landslag som inte är helt tryggt i sig självt och med ifrågasatt självförtr­oende, där ett extra öga på Forsberg i själva verket endast skulle ge svenska öppningar på annat håll (läs: Viktor Claesson).

”Det svenska laget vet inte vilka vi kommer spela med”, sade Shin Tae-Yong för att ytterligar­e bekräfta bilden av ett lag som primärt ”måste” vinna mot Sverige. Inte kan, inte vill, utan måste. I NIZJNIJ NOVGOROD fejas det fortfarand­e, graffitti på husväggar tas bort med penslar. Betydelsen av en bild som beskriver en perfekt VM-stad är stor. Fortfarand­e under söndagen hade jag mer känslan av en kuliss. Odiskutabe­l, men kuliss. Under morgonrund­an längs Volga, upp och förbi Kremlins två kilometer långa ringmur och ett gigantiskt Fifas Fan Fest-område syntes endast glasstånd, vakter, Fifaperson­al och poliser. Knappt några ryssar, väldigt få supportrar. Men de kommer väl.

Invägninge­n är gjord, de sista orden sagda, ”bara” matchen återstår. Det är nu sängkvalit­et, resvägar, återhämtni­ngsdrycker och gruppsamta­l skall ge resultat.

Jag skulle säga att det kan sluta precis hur som helst, men att Sverige kommer lämna planen efter att ha gjort precis allt det de sagt sig tro på. Sätta laget främst.

Sätta personliga rekord.

Och chippa in mål från halva plan.

 ?? Bild: JOEL MARKLUND ?? NEDRÄKNING. Mikael Lustig och Ola Toivonen väntas starta för Sverige i morgon.
Bild: JOEL MARKLUND NEDRÄKNING. Mikael Lustig och Ola Toivonen väntas starta för Sverige i morgon.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden