Göteborgs-Posten

Orutinerat Sverige mot rutinerat Korea

- FREDRIK JANLIND FREDRIK JANLIND

Ett oerfaret Sverige mot ett erfaret Sydkorea när det gäller VM-matcher. Något som ger en fördel till koreanerna?

– Det är absolut till vår fördel, säger lagkaptene­n Ki Sungyueng.

Ingen av de svenska spelarna har gjort någon VM-match tidigare. Något som däremot flera av spelarna i Sydkorea har då landet varit med i VM både 2010 och 2014. En som varit med i båda mästerskap­en är Premier League-stjärnan och lagkaptene­n i det sydkoreans­ka laget, Ki Sung-yueng.

– Vi har förberett oss för VM i fyra år nu och alla har jobbat väldigt hårt. Det är inte bara de uttagna spelare utan även flera andra. Som lagkapten känner jag ett stort ansvar och jag vill prestera bra. Det är bara naturligt. Jag vill att alla spelare ska kunna förbereda sig på ett bra sätt och jag försöker stötta och hjälpa på bästa sätt jag kan, säger han och fortsätter.

– Ibland blir det spänningar inom laget, ibland blir det för lättsinnig­t. Men vi försöker hitta en balans där och det är min uppgift att se till så att alla spelare ska kunna njuta av matchen. FÖRUTOM KI SUNG-YUENG så har bland annat lagets andra storstjärn­a, Son Heung-min från Tottenham varit med tidigare och gjort VM-slutspel.

Ki Sung-yueng är även tydlig med att erfarenhet­en som Sydkorea har av VM-slutspel kommer att vara till deras fördel.

– Erfarenhet­smässigt så har Sydkorea mer erfarenhet än Sverige i de här sammanhang­en. Jag vet inte hur många spelare i Sverige som har varit med i VM men vi har ett KI SUNG-YUENG. antal i vårt lag och det är absolut till vår fördel. Alla spelarna är väl förberedda på vad som gäller och nu ska vi bara visa upp oss på plan.

Vad skiljer nu för dig kontra tidigare mästerskap?

– Sedan 2010 har jag blivit lite äldre … då var jag ju yngst men nu är jag inne på mitt tredje VM. Att vara med på ett VM är ett läge där du ha en hel del press och mer anspänning än annars. Nu känner jag en press då jag som lagkapten har ett ansvar och en uppgift att stötta och ta hand om de andra spelarna. Så jag känner ett stort ansvar där.

Förbundska­ptenen Shin TaeYong är dock hemlighets­full när han fick frågan om han kommer välja startelva efter erfarenhet.

– Om jag svarar på den frågan så upplyser jag alla om vår uppställni­ng så jag svarar inte på den frågan, säger han. dessutom till VM-slutspelet i Ryssland har den sydkoreans­ke förbundska­pten gjort sitt bästa för att förvilla den svenske spionen, Lars Jacobsson. Detta genom att byta tröjnummer på flera av spelarna – dock inte på storstjärn­orna Ki Sung-yueng och Son Heung-min.

– De spelarna känner de flesta igen men inte de andra spelarna. Vi ändrade om på numren för att vi inte ville visa upp allt för våra motståndar­e. Vi ville förvirra helt enkelt och det är svårt för västerlänn­ingar att skilja på koreanska spelare. Det var därför vi gjorde det helt enkelt. Vi ville förvirra det svenska laget, säger Sin Tae-Yong.

Finns det risk att något lag ändå överraskar?

– Jag vet inte om vi kan varandra riktigt så bra. Men vi vet vilka de 23 svenska spelarna är och vi kan de spelarna i viss mån och deras förbundska­pten kan våra spelare och vet en del om oss. På så sätt blir det inga överraskni­ngsmoment utan vi ska göra det vi kan och det lär inte bli några stora överraskni­ngar på någon av sidorna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden