Göteborgs-Posten

Skrällen sätter press på Sverige

Världsmäst­arna har fallit – åtminstone tillfällig­t. Mexiko skrällde rejält med 1–0 mot Tyskland i fotbolls-VM. – Vi har jobbat länge för det här, säger matchhjält­en Hirving Lozano.

- WIKTOR NUMMELIN

Världsmäst­arna har fallit – åtminstone tillfällig­t. Mexiko skrällde rejält mot Tyskland. – En stor dag för Mexiko, säger veteranen Rafa Marquez i sitt femte VM.

Undan gick det. Mexikanern­a bröt bollen av slarvande tyskar och sprang som aldrig förr i kontring mot Tyskland efter en dryg halvtimme. Från Carlos Vela gick bollen till Javier Hernández och vidare till Hirving Lozano.

22-åringen från PSV Eindhoven fick emot sig mittfältar­en Mesut Özil, men fintade bort honom och drog in 1–0 bakom Manuel Neuer i tyska målet. Euforin var total på de Mexiko-dominerade läktarna i Moskva. Lika total var succén för Mexiko-tränaren Juan Carlos Osorios kontringst­aktik.

– Vårt motto var att spela med kärleken till att vinna och inte med rädslan för att förlora, säger colombiane­n på presskonfe­rensen efteråt. MATCHHJÄLT­EN HIRVING LOZANO beskrev målet som sitt livs bästa.

– Tränaren bad oss att spela som vi gör utan att vara nervösa och det gjorde vi. Det här är resultatet av hur vi har jobbat varje dag. Vi har många duktiga spelare och kan spela fotboll, säger Lozano till Fifa.

Trots att Tyskland försökte och försökte var det egentligen bara riktigt nära en enda gång – då Toni Kroos frispark gick i ribban via Mexiko-målvakten Guillermo Ochoas händer.

På slutet fick dessutom 39-årige Rafael Marquez bli historisk som tredje spelare någonsin att spela i fem VM-turneringa­r.

– Jag är väldigt stolt över att ha spelat fem VM, men det viktigaste är att skriva historia på det sätt som vi gör. Det här är en historisk vinst för oss, säger Marquez till journalist­kåren efter matchen. BESVIKNA TYSKAR KONSTATERA­R samtidigt att de fastnat i motståndar­nas fälla.

– Vi hade nog väntat oss ett annorlunda spel från mexikanern­a. Det brukar vara en väldigt aggressiv fotboll när de inte har bollen. Normalt vill de också själva helst ha bollen, säger Thomas Müller på väg ut från arenan. Självkriti­ken var stor.

– Vi gjorde många misstag. Det var problemet. Vi försvarade oss som småbarn – och i dag var Mexiko ett bättre lag, säger Julian Brandt. FÖRLUSTEN GÖR ATT Tysklands mäktiga svit med sju raka premiärvin­ster – de flesta med stora siffror – bröts. Plötsligt är också den svenska VM-gruppen en mycket mer svårberäkn­ad historia.

Medan så gott som alla experter hade räknat med en klar tysk seger och en kamp mellan främst Mexiko och Sverige om andraplats­en får alla scenarior nu skrivas om.

Inte minst för Sverige blir läget annorlunda då det som väntar i Sotji på midsommard­agen nu blir ett Tyskland som sannolikt måste vinna för att ha en chans att gå vidare.

Och mittbacken Jerome Boateng ser mycket som Tyskland kan göra bättre då.

– Nästan allt. Vi spelade inte bra i första halvlek, vi vann inte många tacklingar, vi gav dem fyra-fem kontringar och då blir det naturligtv­is svårt, säger Boateng.

– I dag är vi besvikna, i morgon också. Men efter det måste vi höja våra huvuden och tänka på Sverige.

”Vi är menade för stora saker. Vi har ett bra lag och jobbar hårt, nu är det bara att fortsätta på det här sättet” HIRVING LOZANO Mexicos målskytt

 ??  ?? FIRADE. Hirving Lozano gjorde matchens enda mål i Mexikos skrällsege­r mot Tyskland.
FIRADE. Hirving Lozano gjorde matchens enda mål i Mexikos skrällsege­r mot Tyskland.
 ?? Bild: MATTHIAS SCHRADER AP ??
Bild: MATTHIAS SCHRADER AP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden