Göteborgs-Posten

Strömberg vill hitta arvtagaren på haven

Ett bra budskap, svenskt sällskap – och sisådär 100 miljoner kronor. Det är Martin Strömbergs mål med nästa kappseglin­g runt världens hav. – Jag vill hitta min arvtagare, säger göteborgar­en.

- SLAG I HAMNEN.

Volvo Ocean Race är sålt till det stora konsortiet Atlant Ocean Racing, där svenske seglingspr­ofilen Richard Brisius är en av ägarna. Vad tävlingen kommer att heta om tre år är inte klart, men en sak är i alla fall säker:

Martin Strömberg, från Kungssten, kommer att segla igen.

Han vill däremot inte vara ensam svensk en gång till.

– Det känns som om vi måste göra nånting åt det. Vi är ju ett land med mycket vana på havet, med mycket sjöfolk. Egentligen handlar det inte om talang – utan att vi inte gett så många svenskar möjlighete­n att vara med. Nu är det bara jag kvar – och det är dags att hitta min arvtagare, säger Martin. ATT TÄVLA I en Volvo Ocean 65-båt runt världens hav kostar med besättning och transporte­r runt 100 miljoner kronor. Per team.

– Det krävs att hitta en partner som gillar racet – och som kan dra nytta av alla värden som finns runt om. En stor anledning till att jag är med är att vi har det fantastisk­a budskap som vi har på Turn the Tide on Plastic (Vänd tidvattnet på plast). Det handlar om att utnyttja racet för att sprida såna budskap, säger Strömberg.

På den här båten är besättning­en helt jämlik, med fem kvinnor och fem män. Och skepparen är en kvinna, Dee Caffari. Hon var för övrigt den första kvinnan som seglade ensam runt jorden ”fel väg”, det vill säga emot strömmarna. Tja, hon har också ensamsegla­t jorden runt åt rätt håll också.

– Jag gillar att jobba med grupper – och få dem att utvecklas. Det är mycket därför som jag har jobbat med den här gruppen, säger Mar- tin och nickar mot Turn the Tide on Plastic.

Där har han varit vaktkapten, precis som på Dongfeng i den förra världsomse­glingen.

Så nästa gång ser du själv som skeppare?

– Ja, så får det bli. Ska det vara en svenskbåt får det vara så. Om man ska vara ärlig så finns det kommersiel­la värden också – och då handlar det om att sprida nationalit­eterna ombord också. De kan inte komma enbart från samma nation, säger Martin.

I den här upplagan av Volvo Ocean Race har hans båt inte råkat ut för några missöden på världshave­n, men på en tidigare etapp så försvann John Fisher från konkurrent­båten Scallywag i det kalla Södra ishavet. Han var antagligen medvetslös när han landade i vattnet och återfanns aldrig.

 ??  ?? Danska Vestas vann seglingen i hamnen. Turn the tide on plastic slutade fyra.
Danska Vestas vann seglingen i hamnen. Turn the tide on plastic slutade fyra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden