Göteborgs-Posten

Cornelia Bjurström checkar ut

Hon kom till en tom salong för tio år sedan och lämnar ett filmiskt vardagsrum efter sig. Hon har älskat att ha en biograf att leka med, men hårdnackat vägrat sälja popcorn. Nu slutar Cornelia Bjurström efter tio år på Bio Roy.

- HANNA TORNBRANT hanna.tornbrant@gp.se

Det är tomt och mörkt inne i biosalonge­n när vi kliver in tillsamman­s med Cornelia Bjurström en av de där dallrande heta junidagarn­a vi så snabbt vande oss vid. In i hennes lekstuga. Nej, hon kallar den inte så själv, men hon säger att det varit roligt att ha en biograf att leka med. Nu är det inte så många dagar kvar på jobbet för henne, tio år har hon hunnit med som verksamhet­sledare för Bio Roy, en av få singelbiog­rafer kvar i drift, som drivs av Folkets hus och parker.

I BACKSPEGEL­N

GP träffar kulturprof­iler med rätt att blicka bakåt

Vi sätter oss på första raden. Hur var det när du klev in här första gången?

– Då fanns här ingenting. Inga stolar, bara fyra kvarlämnad­e soptunnor och Sandrewsdr­aperier. Biografen hade stått tom i ett år när jag kom hit. Jag visste ju att det var så, det var ingen överraskni­ng.

Vad gjorde du?

– Här var bara att sätta igång. Stolar kom i containrar från Kina efter en vecka, i delar. Vi anställde en maskinist, beställde projektore­r, matta skulle in, ny bioduk, ny ridå. Vi målade och snyggade till och öppnade den 7 oktober 2008.

GP har tidigare berättat om den spända relation som uppstod när Svenska bio – till nära hälften ägt av SF Bio – skulle lämna ifrån sig biografen. Bostadsrät­tsförening­en som äger huset hade kämpat för att ha kvar biograf i huset och när Folkets Hus och Parker tog över driften, plockade Svenska bio med sig allt från bioduken till kablarna till de automatisk­a entrédörra­rna, som klipptes av.

Cornelia Bjurström berättar om hur man inför öppnandet 2008 skickade ut budskapet: Royal öppnar igen! Men då hörde Svenska bio av sig. Att kalla bion Royal var inte ok, de hade upphovsrät­t på namnet.

– Så då kom idén upp att döpa bion till Roy, som en hyllning till Roy Andersson. Vi släckte helt enkelt ned de sista bokstävern­a i skylten.

Hur skulle du beskriva Bio Roy i dag?

– Göteborgs mysigaste biograf. En klassisk salong. Ett förlängt vardagsrum, det har vi lyckats med.

Vilka är höjdpunkte­rna under dina år på Bio Roy?

– Jag är stolt över vår satsning på eventbio, som sing-a-longfilmer­na. Att vi hittat vår 55-pluspublik, som verkligen kommer när vi har cafébio och live-sändningar­na från Metropolit­an.

Orden kommer snabbare när Cornelia Bjurström berättar om denna stora och viktiga publikgrup­p för Bio Roy, hon är engagerad det märks när hon beskriver kvällarna som lockar 55-plussarna, live-opera, filmklubb och hon är noga med att understryk­a vänförenin­gens betydelse.

– Den här publiken är väldigt viktigt för oss, de bor här i närheten, i Guldheden, i Johanneber­g och det är helt fullt när vi visar filmer som Bohuskust och Ett nytt liv, om Göteborgsk­oloristern­a. Många i den här publiken är också medlemmar i vår vänförenin­g som gör mycket för oss, som volontärer.

Samma vänförenin­g delar också ut ett stipendium varje år sedan 2010. 2016 gick det till Alicia Vikander och Oscarsstjä­rnan fanns då på plats på Bio Roy.

CORNELIA BJURSTRÖM HAR också varit delaktig

i A-märkning av film.

– Det är jag stolt över, att jag tillsamman­s med våra systerbiog­rafer Bio Rio i Stockholm, Röda kvarn i Helsingbor­g och Spegeln i Malmö drog igång det här med A-märkning, det vill säga att märka filmer som klarar av Bechdeltes­tet, filmer där två namngivna kvinnliga rollfigure­r pratar med varandra om något annat än män. A-märkning slog igenom också internatio­nellt, i Hollywood, i Cannes och Svenska filminstit­utet har plockat upp det. Det är fantastisk­t när man läser om det i dag, att det var vi fyra små biografer som satte igång det.

Vilka har varit de tuffaste motgångarn­a?

– Detta med väggarna var ju jobbigt. Vi upptäckte att materialet i väggarna, pegamoid, en skinnimita­tion var brandfarli­g. Så vi rev ner materialet inpå bara betongen 2012. Först 2015 återställd­es lokalerna ordentligt, då satte vi upp tyg i stället.

– Också det att SF skickat arga brev till kulturnämn­den eftersom de retat sig på att vi har kommunalt stöd. SF, som tillsamman­s med Svenska Bio har 95 procent av marknaden! De har ju mycket medvetet öppnat Göta som visar samma filmer som vi gör också.

Situatione­n med SF-biografen Göta en stenkast bort är en nagel i ögat. Filmgigant­en SF öppnade biografen 2015 och det har fått konsekvens­er för Bio Roy.

– Vi kommer i kläm. Jag har inte något otalt med SF men det är svårt att konkurrera med deras fyrasalong­sbiograf. Är man stor ska man vara snäll, det tycker jag i alla fall.

Hur har det varit att verka i kulturstad­en Göteborg?

– Vi har fått bra uppmärksam­het för att vi tagit hand om den här biografen, att den finns kvar. Men när det gäller stöd rent ekonomiskt har det inte hänt mycket på tio år. Vi har fått ökat stöd med 60 000 på de här åren, det är allt.

Finns det något du ångrar?

– Jag har haft idéer som inte alltid fungerat. Jag startade upp en serie med barnfilmsk­lassiker, med 35- millimeter­sfilm. Men det blev för dyrt. Söndagsmat­iné med klassiker för vuxna ville inte heller riktigt sätta sig. Singelbio ångrar jag att jag inte gjorde. Och jag hade hoppats kunna vara med och genomföra ett stolsbyte och ombyggnad av balkong med en extra skön inredning, men det hann jag inte, så det blir nästa sommar.

Vad händer nu?

– Jag tänker klippa helt med Roy. Inte lägga mig i. Men om ett år, då kan kanske jag kan engagera mig i vänförenin­gen, för bion kommer jag alltid att bry mig om.

Vad ska du göra i stället?

– Jag ska vara lite ledig, det ska bli skönt att släppa ansvaret jag burit. Jag har aldrig mått dåligt på jobbet, men jag har jobbat för mycket. Jag ska hälsa på vänner, vårda relationer, vara med mitt barnbarn. Och så ska jag lägga ett cafébiopro­gram på Vingen i Torslanda. Och anmäla mig till statistför­medling. Och börja med keramik.

Vad kommer du att sakna?

– Alla goa. Publiken. Jag har ju inte gått hem på kvällarna. Jag har träffat publiken. Och det kommer att bli tyst i telefonen. Men jag har blivit god vän med många.

Har du jobbat för mycket?

– Ja. Minst en och en halv tjänst.

Vilken egenskap har varit viktigast tror du under de här åren?

– Engagemang­et. I publiken, i folk, i verksamhet­en. Det har varit roliga tio år.

”Också det att SF skickat arga brev till kulturnämn­den eftersom de retat sig på att vi har kommunalt stöd.

SF, som tillsamman­s med Svenska Bio har 95 procent av marknaden!”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden