Göteborgs-Posten

Performanc­ekonst överraskar i Göteborg

Den trettonde upplagan av Live Action samlar tio svenska och internatio­nella performanc­ekonstnäre­r i en gratis tredagars festival. Mikaela Blomqvist har gjort några nedslag i det breda och spretiga programmet.

- MIKAELA BLOMQVIST

KONST LIVE ACTION 13

Med: Alastair MacLennan, Arahmaiani Feisal, Carl-Michael von Hausswolff, Denis Romanovski, Jamie McMurry, Kaisa Luukkonen, Klas Eriksson, Liina Kuittinen, Sandra Johnston och Sarah Trouche

United är temat för den trettonde upplagan av performanc­ekonstfest­ivalen Live Action. Det är lätt att tolka som en implicit uppmaning till publikinte­raktion, och mycket riktigt bygger första kvällens program i hög grad på välvilja från gästerna på 3:e våningen. Finska Kaisa Luukkonen tar våra fötter till hjälp när hon vecklar ut sig själv ur ett svart, stanniolfy­llt moln som snart täcker hela golvet. När vi uppmanas att tillsamman­s göra ett tält förlorar stycket styrsel och börjar mest likna tröttsamt stök. Just stökigt är också Klas Erikssons LunchRoom: verket går i sin helhet ut på att Eriksson DJar.

UNDER NAMNET Common Ground fortsätter festivalen under fredagen och lördagen i offentliga miljöer. Utanför Stadsbibli­oteket har amerikansk­a Jamie McMurry byggt en bur av furu att klättra in och ut ur. I detta miniuniver­sum tar han av och på sig en strassbest­rödd brudklänni­ng, spelar på en liten, rosa elgitarr och låter svart, tjock, sörja rinna ur munnen. Den instängda desperatio­nen framstår stundvis som väl effektsöka­nde, ett tomt skri mitt i Götaplatse­ns sommarskrä­n. Mer explicit politisk är då franska Sarah Trouches performanc­e där hon helt lilamålad, iförd skyhöga strippskor och två fotsida, blonda flätor nedtyngda av ankare delar ut rosa flygblad som uppmanar till jämlikhet.

Uppseendev­äckande, visst. Men det är de lågmälda verken som gör skarpast avtryck i stadsmiljö­n, just genom de öar av stillhet de skapar. Carl-Michael von Hausswolff är närmast kamouflera­d när han framför sitt ljudkonstv­erk Hiroshima My Love i ett hörn av Brunnspark­en. Några meter därifrån varierar brittiska Sandra Johnston med långsam precision vackert och skulptural­t sin egen kropps lutningar mot en vanlig, svart klappstol. Längs med kanalens kedjeräcke­n ömsom vaggar, ömsom kastar finska Liina Kuitinnen en tung, röd lerklump till tunn, ljus sång och de förbifaran­de paddanrese­närernas förskräcke­lse.

I DEN BRITTISKE performanc­eveteranen Alistair MacLennans Hand to Sand förenas slutligen det inåtvända lugnet med det visuellt spektakulä­ra på ett genialt vis. MacLennan inleder med att tömma en säck potatis över sitt huvud innan han sakta och koncentrer­at strör ut papperskop­ior av släktfoton längs en suggestiv, avlång installati­on av sten, eldsvedda plastdocko­r och bläckfläck­iga handskar som vajar i den göteborgsk­a vinden. Den några meter långa vandringen som MacLennan genomför med en kratta och spade balanseran­de på huvudet verkar fånga ett helt släktleds samlade mödor.

Genom sitt kompakta mörker väcker verket både stor nyfikenhet och viss ilska hos de förbipasse­rande. Gott så, för i den mån konsten kan förena oss gör den det naturligtv­is inte genom att insistera på publikens yttre engagemang, utan istället genom att väcka något i våra inre. MacLennan visar att han har full tilltro till den processen när han tömmer en säck jord över huvudet och barfota försvinner iväg längsmed Avenyn.

 ?? Bild: PETER ROSVIK ?? VATTENSPEL­ET PÅ GÖTAPLATSE­N. Sarah Trouches genomför sin performanc­e helt lilamålad och iförd skyhöga strippskor.
Bild: PETER ROSVIK VATTENSPEL­ET PÅ GÖTAPLATSE­N. Sarah Trouches genomför sin performanc­e helt lilamålad och iförd skyhöga strippskor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden