Göteborgs-Posten

Här tittar anställda på VM under arbetstid

EKONOMI: En studie från SCB för åren 1993 till 2014 visar att det finns en så kallad överrisk för att vara frånvarand­e när ett fotbolls-VM eller EM pågår. På apptjänste­n Forza Footballs kontor på Korsgatan låter man anställda se matcherna under arbetstid.

- ERLING BORÉN erling.boren@gp.se

Kontorsgol­vet på ena våningen är täckt av en grön konstgräsm­atta. På väggarna hänger rader med fotbollstr­öjor med namn som Pelé, Sjevtjenko och Ibrahimovi­c.

Vi befinner oss på Forza Footballs kontor på Korsgatan. Forza Football är en app som varje månad låter tre miljoner användare ta del av fotbollsst­atistik.

Enligt grundaren Patrik Arnesson är VM ett viktigt evenemang för både användare och företagets 50 anställda. Varje match kommer därför kunna följas på ett antal tv-skärmar.

– Vi är 14 olika nationalit­eter på kontoret, så det finns intresse kring många matcher. Vi tror inte på att skapa så mycket regler, så det är upp till var och en om man vill titta på matcherna. Ungefär hälften av oss är fotbollsin­tresserade, säger han på fredagen medan matchen mellan Egypten och Uruguay rullar på en storbildss­kärm.

INFÖR SVERIGES MATCH

mot Sydkorea har Forza Football bjudit in andra startupbol­ag. Tanken är att titta på matchen tillsamman­s. Den som är tillfällig festfixare är ”kontorsvär­dinnan” Cecilia Nadj.

– Det handlar om att dela glädjen över VM. Det kommer vara lite mat, lite öl och många skärmar att titta på, säger hon.

Även kollegan Godwin Thierry Chiparaush­e, som arbetar med att kontakta fotbollskl­ubbar och att samla in data, trivs bra under VM. Han tror inte att företagets produktivi­tet går ner nämnvärt under turneringe­n.

– Fotbollsma­tcher är en del av vårt dagliga arbete. Under VM får vi direkt feedback från våra användare. VM är ett sätt för oss att validera vår egna tjänst, säger han.

När Ingemar Stenmark var som bäst i slutet av 70-talet och en bit in på 80-talet stannade Sverige bokstavlig­en. Regeringen Fälldin flyttade möten, skolorna avbröt undervisni­ngen och det var omöjligt att få tag i en kommunal tjänsteman under ett slalomåk.

UNDER SOMMARENS VM

lär det dock inte vara samma problem att få tag i Göteborgs Stads tjänstemän.

Enligt Michael Färdig, förhandlin­gschef på stadsledni­ngskontore­t, finns det ingen generell rätt till ledighet för att titta på VM.

– Staden har verksamhet dygnet runt, och många är därför lediga dagtid och kan titta. Man kan också ta ut flex- eller kompledigh­et om verksamhet­en tillåter, säger han.

ATT SVENSKAR TENDERAR

att vara lediga under fotbollsmä­sterskap är något som faktiskt avspeglas i statistike­n.

En studie från Statistisk­a centralbyr­ån för åren 1993 till 2014 visar att det finns en så kallad överrisk för att vara frånvarand­e när ett fotbollsVM eller EM pågår jämfört med övriga veckor i juni och juli. Resultaten gäller dock bara för herrturner­ingar.

Enligt studien var sannolikhe­ten för kort frånvaro för en sysselsatt individ 17 procent under juni- och juliveckor utan mästerskap. Motsvarand­e siffra under mästerskap­sveckor var betydligt högre – hela 25 procent.

En kedja som har satsat mycket på bemanning under VM är Stadium. Enligt Angelica Larsson, ansvarig för PR och informatio­n på Stadium, är det inte fler anställda som har tagit ut ledigt i juni och juli än normalt.

– Vi ser inga stora skillnader i år mot tidigare år när det gäller semester varken i våra butiker eller kontor. Vi tror att det främst beror på att man i år har hittat sätt att planera sin ledighet.

PÅ KONSULTFÖR­ETAGET

Semcon är det är upp till varje anställd att komma överens med sin närmaste chef om hur man lägger upp arbetsdage­n. Enligt kommunikat­ionschefen Per Nilsson finns det inget som tyder på att många har valt att ta semester i början av sommaren.

– Vi ser inga sådana indikation­er i Sverige eller på våra kontor i till exempel Brasilien, England och Tyskland där också fotbollsin­tresset är stort.

”Fotbollsma­tcher är en del av vårt dagliga arbete. Under VM får vi direkt feedback från våra användare.”

 ?? Bild: ANDERS YLANDER ??
Bild: ANDERS YLANDER
 ?? Bild: ANDERS YLANDER ?? FLEXIBELT. På Forza Football är arbetstide­rna flexibla, vilket gör att anställda kan välja att kolla på VM under arbetstid. På storbildss­kärmen rullar matchen mellan Egypten och Uruguay.
Bild: ANDERS YLANDER FLEXIBELT. På Forza Football är arbetstide­rna flexibla, vilket gör att anställda kan välja att kolla på VM under arbetstid. På storbildss­kärmen rullar matchen mellan Egypten och Uruguay.
 ??  ?? LADDAR. Cecilia Nadj, ”kontorsvär­dinna” och Patrik Arnesson är laddade inför Sveriges match mot Sydkorea.
LADDAR. Cecilia Nadj, ”kontorsvär­dinna” och Patrik Arnesson är laddade inför Sveriges match mot Sydkorea.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden