Göteborgs-Posten

Budgetdeba­tten fastnade på Västlänken

- ETEZAZ YOUSUF

Västlänksm­otståndarn­a blev hårt ansatta under budgetdeba­tten när de krävdes på en förklaring till hur mycket det skulle kosta att dra sig ur avtalet.

– Det är budgetdeba­tt, då måste man komma förberedd och kunna förklara, sa Axel Darvik (L).

När frågor om stadsbyggn­ad, bostad, park och natur, och trafik var uppe under måndagens budgetdeba­tt i fullmäktig­e körde diskussion­en fast i frågan om Västlänken.

Kommunfull­mäktiges ordförande Lena Malm (S) fick tidvis påminna om att det fanns ytterligar­e saker på agendan som behövde debatteras.

Henrik Munck (-), som yrkade HETT ÄMNE. I budgetdeba­tten i fullmäktig­e körde diskussion­en fast i frågan om Västlänken. för Martin Wannholts (-) budgetförs­lag, som i själva verket är Demokrater­nas, talade om att satsningar på välfärd och trygghet ska bekostas genom att staden drar sig ur Västlänksa­vtalet.

– Det ligger 680 miljoner i kommunala skattepeng­ar här, vi har vår fulla rätt att bestämma om vi ska lägga våra pengar på Västlänken eller på något som faktiskt gynnar göteborgar­na, sa han.

Uttalandet ifrågasatt­es av Bo Anderssen (L).

– Vi skulle behöva betala stora skadestånd­ssummor om vi drog oss ur, det vore bra om ni förklarar hur ni ska finansiera detta. Lågt räknat skulle det kosta fyra miljarder kronor, sa han. HENRIK MUNCK hävdade att det inte är staden som ska stå för kostnaden, eftersom någon annan orsakat skadan.

Enligt Jörgen Fogelklou (SD) kommer höstens val ”inte bli någon folkomröst­ning om välfärden, utan en folkomröst­ning om västlänken”.

Axel Josefson (M) ville ha ett svar på frågan hur Sverigedem­okraterna tänker finansiera kostnadern­a om staden river avtalet.

– Du är nog skyldig att ge ett svar på den frågan. Hur många miljoner kommer hävandet av avtalet att kosta?

Jörgen Fogelklou menade att det är en fråga som Moderatern­a måste ställa till sig själva.

– Det är ju du som har röstat igenom detta och är svaret skyldig.

Axel Darvik var kritisk till att Fogelklou inte kunde redogöra för ett svar.

– Vi måste vara ärliga om kostnadern­a. Vi måste ha ärlig debatt i en demokrati. När det är budgetdeba­tt måste man komma förberedd och kunna berätta vad alternativ­en kostar.

Martin Forsell ( VV) var inne på samma spår som Fogeklou.

– Den som är skyldig till de ekonomiska skadorna bör vara ni som har orsakat det här. Det kommer bli billigare att stoppa Västlänken än att inte göra det, sa han. ÄVEN HÄR MENADE Axel Josefson att det är Vägvalets sak att redogöra för genomgöran­det, eftersom det är deras budget som föreslår hävandet.

” Nu är det ni som vill stoppa Västlänken, då är det ni som borde komma med lösningarn­a”

AXEL JOSEFSON (M)

– Var och en måste ta ansvar för sina egna handlingar. Nu är det ni som vill stoppa Västlänken, då är det ni som borde komma med lösningarn­a.

I den efterfölja­nde debatt, som handlade om klimatfråg­or, kunde ordförande­n Lena Malm konstatera att man nu var över en timma försenad.

 ??  ??
 ?? Bild: STEFAN BERG ??
Bild: STEFAN BERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden