Göteborgs-Posten

Nu hoppas Mölndalsfö­retaget Cargospace­24 kunna fylla dem

- ANNA-KARIN NILS ANDERSSON

Varje år kör miljoner lastbilar mil efter mil med effektivt packat gods. Men sedan ska de hem igen och många gånger är då lasten tom. Det hoppas ett Mölndalsfö­retag att deras tjänst ska få bukt med.

Håll utkik nästa gång du ser en lastbil – är bakre hjulparet på dragbilen upphissat är sannolikt lasten tom. En syn som den ene av Mölndalsfö­retaget Cargospace­24:s grundare, Thomas Johansson, hade retat sig på i åratal. CARGOSPACE­24 hänvisar till siffror från World Economic Forum om att det finns fem miljoner lastbilar över 3,5 ton inom EU. Mer än hälften av dessa körs varje dag med någon form av ledig kapacitet och 24 procent går helt tomma.

– Transportb­ranschen är en enorm apparat, världens sjunde största ekonomi, konstatera­r Jan Helge, företagets vd och även han grundare.

– Varje lastbil kör i snitt 12 000 mil per år, varav 3 000 med helt tom last. Det är klart att det är en enorm miljöbov. Antalet frakter ökar mer än antalet gods varje år och har gjort det länge, fortsätter han.

Jan Helge hade jobbat inom konfektion­sbranschen i hela sitt liv när han och Thomas Johansson började arbeta tillsamman­s med företaget 2012. Jan Helge bidrog med erfarenhet att starta företag, Thomas Johansson med idén och 25 år i transportb­ranschen.

Vad Cargospace­24 gjort är att utveckla en digital tjänst JAN HELGE som fungerar som en äktenskaps­förmedlare. Lastbilar kopplar upp sig via GPS och den som vill få gods fraktat kan se var bilen befinner sig, vart den ska och om det finns utrymme.

Samtidigt kan Cargospace­24 ge erbjudande­n till fordon som är på en destinatio­n och ska mot sitt hemmamål.

– Att så många mil körs tomma drar med sig enorma kostnader, inte minst för infrastruk­tur. Vägar slits och måste byggas ut samtidigt som lastbilar är inblandade i var femte olycka, vilket orsakar både kostnader och lidande, säger Jan Helge. FÖRETAGET HAR 400–450 kunder i sitt system i dag, men skulle behöva komma upp i runt 1 000, menar Jan Helge. Sedan 2012 har det inte bara varit tidskrävan­de att bygga plattforme­n utan marknaden har inte heller varit särskilt mottaglig, enligt honom.

– Det är en väldigt konservati­v bransch, där man ofta gör som farsan gjort. Det finns företag som använder fax år 2018 och speditörer i Göteborg i dag sitter och jagar bilar manuellt genom att ringa runt, säger Jan Helge.

Cargospace­24, som nyligen tilldelats stöd från Energimynd­igheten, håller just nu på att sjösätta den tredje versionen av tjänsten och satsar på att fånga upp de mindre åkarna. ENLIGT HELGE ÄR 43 procent av alla åkare i Sverige enmansföre­tagare.

– De stora jättarna försöker naturligtv­is optimera sina laster, men de gör det i sin egen sfär så att säga. Enmansföre­tagarna är ofta livegna till någon av de här större, och risken finns att man inte tar hänsyn till vem som befinner sig bäst till geografisk­t för en last utan tilldelar den ”som står på tur”, säger Jan Helge och fortsätter:

– De är jättedukti­ga på att optimera last som åker en väg, men åker ofta tomma tillbaka. Samtidigt finns ju här pengar att tjäna för åkarna, som ju med bättre ekonomi kan byta bil till mer miljövänli­ga alternativ, säger Jan Helge. Enligt siffror från World Economic Forum finns det fem miljoner lastbilar över 3,5 ger Cargospace­24:s Jan Helge.

MÅNGA GÅR TOMMA.

Michael Browne är professor vid Göteborgs Universite­t och har många års erfarenhet av transport- och logistikfr­ågor. Han konstatera­r att ”empty runnings” – ungefär ”tomkörning” – är ett slöseri med kapacitet och att utveckling­en inte verkar gå åt rätt håll.

– Den verkar ha fastnat på den rådande nivån. Samtidigt är vissa tomma transporte­r oundviklig­a, säger han.

– Transportf­öretagen gör sitt bästa – ingen gör resorna för att det är roligt utan man försöker fylla fordonet – men ibland har de rusningstr­afik att ta hänsyn till, till exempel. En tom lastbil du ser kan mycket väl ha avslutat sitt sista uppdrag för dagen. De kan inte vara fullastade hela tiden, men de kunde utnyttjas bättre.

Statistike­n visar på stora skillnader inom EU. År 2016 låg tomkörning­en på mellan 15 och 30 procent i de flesta länderna, medan Irland och Grekland låg över 50 procent. Förklaring­en till de höga siffrorna kan bland annat vara envägsreso­r i form av godstransp­ort via hamn samt byggtrafik. I ANDRA ÄNDEN fann man Belgien och Luxemburg med fem-sex procent samt Danmark med elva.

Med mer effektiv transport finns fördelar som förbättrad luftkvalit­et och att kostnader hålls nere. Ökad kunskap och bättre informatio­nskedjor samt ny teknik skulle kunna bidra till att

 ??  ??
 ??  ?? THOMAS JOHANSSON
THOMAS JOHANSSON
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden