Göteborgs-Posten

Bilbränder på oförändrad nivå

- ANDREAS GRANATH Antalet bilbränder i år följer snittet för de senaste tio åren. andreas.granath@gp.se

NYHETER: GP har tagit del av räddningst­jänstens statistik för bilbränder i Göteborg. Även om vi bara är halvvägs genom året följer antalet bilbränder snittet för de senaste sju åren.

Efter Moderatern­as uppmärksam­made valfilm pratade hela Sverige om bilden av Göteborg. En brinnande bil symboliser­ade Göteborgs utveckling i filmen. Men fem månader senare visar räddningst­jänstens statistik att bilbränder­na varken ökar eller minskar.

Lågorna från en brinnande bil lyser upp nattmörkre­t medan speakerrös­ten beskriver hur det har gått utför med Göteborg. ”Människor skjuts ihjäl. Bilar sätts i brand”. Filmen fick kritik för att svartmåla Göteborg. Moderatern­a slog ifrån sig och menade att man tog upp problem som oroar invånarna.

Men hur ser det ut i verklighet­en? Nyligen brann en bil i Majorna, och ytterligar­e tre i Kortedala, men än så länge sticker inte 2018 ut när det gäller bilbränder. GP HAR TAGIT del av Räddningst­jänstens statistik för bilbränder. Även om vi bara är halvvägs genom året följer antalet bilbränder snittet för de senaste sju åren.

– För mig ser det ut som att det kommer landa på runt 200 händelser det här året också i Göteborg, säger Per Jarring, funktionsa­nsvarig för olycksutre­dning och analys på Räddningst­jänsten Storgötebo­rg.

Tittar man bakåt i tiden under 2010-talet så sticker enskilda år ut, som 2011 och 2015. Men räknar man bort dessa extremer så ligger trenden ganska stabilt med 200 händelser om året. Där räknas både insatser som räddningst­jänsten bilbränder som räddningst­jänsten bedömt handlar om anlagda och övriga bränder in. STATISTIKE­N SKA INTE läsas som att 200 bilar om året brinner, utan att det görs ungefär 200 insatser om året.

– Vissa enskilda händelser är det flera bilar som brinner. Det kan vara garageläng­or eller tillfällen där man fått brand i flera fordon, säger Per Jarring.

Moderatern­as kommunalrå­d Jonas Ransgård tycker att valfilmen är relevant, även om bilbränder­na inte ökar.

– Ja, absolut. Bilbränder­na är ett av fler uttryck för otrygghet, och otrygghete­n ökar. Det visar både den nationella trygghetsu­ndersöknin­gen och den som nyligen publicerat­s av social resursförv­altning, säger han.

Enligt statistik från Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap åker räddningst­jänsten i Göteborg på fler larm om brand i fordon per invånare än deras kollegor i Stockholm. Däremot ligger man på ungefär samma nivåer som Malmö. VANLIGAST ÄR ATT det brinner i stadsdelar som är socialt utsatta. Angered, Norra Hisingen och Östra Göteborg är de stadsdelar dit räddningst­jänsten åkt på flest larm under 2010-talet.

– Vissa stadsdelar har högre siffror än andra, så är det. Det är områden med social oro, och någon koppling finns det ju givetvis i det skulle jag tro, säger Per Jarring.

Det går inte att dra några klara slutsatser kring när på året det brinner, enligt Per Jarring. Vilka månader händelsern­a inträffar varierar från år till år. Däremot är det tydligt att flest bränder sker i skydd av mörkret.

– På kvällar och nätter har vi ett större antal händelser, och det är ganska tydligt att det ökar på kvällen och mitt på natten, sedan tunnas det av igen på dagen, säger Per Jarring.

Statistike­n ska inte läsas som att 200 bilar om året brinner, utan att det görs ungefär 200 insatser om året

 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? UTBRÄND.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N UTBRÄND.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden